Σαν σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, γεννήθηκε ο Τρούμαν Καπότε: ένα πρωινό στο Τίφανις, μια ζωή που άλλαξε πολλά

0
867

Ήταν 30 Σεπτεμβρίου του 1924 όταν γεννήθηκε ο Τρούμαν Καπότε στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα. Το πραγματικό του όνομα ήταν Τρούμαν Στρέκφους Πέρσονς. Οι γονείς του χώρισαν όταν ο Τρούμαν ήταν τεσσάρων ετών. Οι πιο στενοί φίλοι του, την εποχή εκείνη, ήταν η μεγαλύτερη ξαδέλφη του και ένα αγοροκόριτσο, η Χάρπερ Λι, η μετέπειτα γνωστή συγγραφέας του To Kill a Mockingbird (βραβείο Πούλιτζερ). Η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε και το 1933 ο Τρούμαν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να ζήσει με τη μητέρα του και τον δεύτερο σύζυγό της, τον Τζόζεφ Καπότε, ο οποίος τον υιοθέτησε και του έδωσε και το νέο του όνομα: Τρούμαν Γκαρσία Καπότε.

Photo Britannica Encyclopedia

Σε ηλικία μόλις δεκαεπτά ετών, ο Τρούμαν προσελήφθη στο περιοδικό The New Yorker και αποφάσισε να μην συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποιο κολέγιο προκειμένου να ασχοληθεί με τη συγγραφή που ήταν ως φαίνεται στο αίμα του. Το 1945, δημοσιεύθηκε το πρώτο του διήγημα με τίτλο “Μύριαμ” (στα ελληνικά εκδόσεις Ερατώ) και τον επόμενο χρόνο κερδίζει το βραβείο O. Henry Memorial Award. Το μυθιστόρημά του “Άλλες φωνές άλλοι τόποι” (στα ελληνικά εκδόσεις Μεταίχμιο) εκδόθηκε το 1948 και επικεντρώνεται στην αναζήτηση ενός νεαρού άνδρα για τον πατέρα του και την απώλεια της αθωότητας καθώς μεγαλώνει, με

Το 1958 γράφει το Πρωινό στο Τίφανις, τη συναρπαστική ιστορία της Holly Golightly’, η οποία μεταφέρεται στο Μπρόντγουεϊ και το 1961 στον κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία Μπλέικ Έντουαρντς. Ο Καπότε εξήγησε στον Roy Newquist το 1964:

“Νομίζω ότι είχα δύο καριέρες. Η μία ήταν η καριέρα της αυθάδειας, ο νεαρός που δημοσίευσε μια σειρά βιβλίων που ήταν πραγματικά αξιοσημείωτα. Μπορώ να τα διαβάσω ακόμα και να τα εκτιμήσω, σαν να ήταν το έργο ενός ξένου… Η δεύτερη καριέρα μου ξεκίνησε, υποθέτω ότι ξεκίνησε πραγματικά με Πρωινό στο Τίφανις. Παρουσιάζει μια διαφορετική άποψη, διαφορετικό στυλ της πεζογραφίας. Στην πραγματικότητα, το ύφος της πεζογραφίας είναι μια εξέλιξη από το ένα στο άλλο – ένα κλάδεμα και αραίωση σε μια πιο συγκρατημένη, σαφέστερη πεζογραφία. Δεν το βρίσκω ως υποβλητικό, από πολλές απόψεις, όπως το άλλο, ή ακόμη και ως πρωτότυπο, αλλά είναι πιο δύσκολο να το κάνω. Μάλλον δεν είμαι κοντά σε αυτό που θέλω να κάνω, που θέλω να πάω. Πιθανώς αυτό το νέο βιβλίο είναι τόσο κοντά όσο μπορώ να φτάσω, τουλάχιστον στρατηγικά”.

Την δεκαετία του 1950 ασχολήθηκε ενεργά με το θέατρο, τη δημοσιογραφία, καθώς και με τον κινηματογράφο, ολοκληρώνοντας το σενάριο της ταινίας Συμβόλαιο με τον Διάβολο, ενώ τον Νοέμβριο του 1959, η είδηση για τέσσερις ανεξήγητους φόνους των μελών μίας οικογένειας στο Κάνσας προκαλεί το ενδιαφέρον του Καπότε, ο οποίος ξεκίνησε μία παρατεταμένη έρευνα του γεγονότος, με τη βοήθεια της παιδικής του φίλης, Χάρπερ Λι. Το Εν Ψυχρώ, ολοκληρώθηκε το 1966 και αποτέλεσε κατά πολλούς το πλέον πετυχημένο έργο του, τόσο εμπορικά όσο και καλλιτεχνικά και κέρδισε το Edgar Award από το Mystery Writers της Αμερικής.

Ο ίδιος ο Καπότε, επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα νέο είδος λογοτεχνίας την επονομαζόμενη non-fiction λογοτεχνία, το οποίο θα συνδύαζε τις καθιερωμένες λογοτεχνικές μεθόδους με την δημοσιογραφικού τύπου εξιστόρηση ενός πραγματικού γεγονότος.

Επόμενο έργο του ήταν το – ημιτελές τελικά – μυθιστόρημα “Όταν οι προσευχές εισακούονται”, όπου επιχείρησε να περιγράψει την ζωή των πλούσιων και διάσημων φίλων του. Απόσπασμα του έργου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Esquire το 1975, προκαλώντας την αντίδραση αρκετών φίλων του, γιατί αποκάλυπτε προσωπικά στοιχεία.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του απομονώθηκε, πιθανότατα εξαιτίας της απόρριψης πολλών φίλων του και υιοθέτησε μία άκρως εκκεντρική συμπεριφορά στις δημόσιες εμφανίσεις του. Πέθανε στις 25 Αυγούστου 1984, ύστερα από υπερβολική δόση χαπιών, σε ηλικία 59 ετών.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2016 οι στάχτες του Τρούμαν Καπότε δημοπρατήθηκαν και παραδόθηκαν σε ανώνυμο πλειοδότη από το Λος Άντζελες, έναντι 43.750 δολαρίων. Οι στάχτες είχαν μείνει «αδέσποτες» μετά τον θάνατο της Τζοάν Κάρσον, που τις διατηρούσε σε δοχείο στο σπίτι της από το 1984.