More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤο Freedom to Read επιστρέφει ως απάντηση στη λογοκρισία στις Η.Π.Α.

    Το Freedom to Read επιστρέφει ως απάντηση στη λογοκρισία στις Η.Π.Α.

    Συνεχίζεται το έργο της λογοκρισίας στις Η.Π.Α., έτσι όπως εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες με στόχο σχολεία, εκπαιδευτικούς, βιβλιοθήκες, συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοπωλεία. Ωστόσο, οι φορείς του βιβλίου δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια.

    Η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (American Library Association-ALA) και η Ένωση Αμερικανών Εκδοτών (Association of American Publishers-AAP) καλούν όλα τα μέλη της κοινότητας του βιβλίου να επιβεβαιώσουν, εβδομήντα χρόνια μετά, τη δέσμευσή τους για ελευθερία στην ανάγνωση με τη Δήλωση Freedom to Read. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν ήδη η Ένωση Συγγραφέων και η Ένωση Βιβλιοπωλών της Αμερικής καθώς και πολλοί άλλοι φορείς, ενώσεις και ανεξάρτητοι δημιουργοί.

    Η Δήλωση Freedon to Read εκδόθηκε αρχικά τον Μάιο του 1953 από το Συνέδριο του Westchester της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών και του Αμερικανικού Συμβουλίου Εκδοτών Βιβλίων και εγκρίθηκε στις 25 Ιουνίου 1953, από το Συμβούλιο της ALA και την Επιτροπή Ελευθερίας στην Ανάγνωση της AAP.

    Εβδομήντα χρόνια μετά τον Μακαρθισμό και το κυνήγι μαγισσών, η λογοκρισία επιστρέφει με προσωπεία, με Οργουελικές διαθέσεις και επιτίθεται στην ανεκτικότητα και την ετερότητα.  Οι κοινωνίες κάνουν κύκλους. Το κείμενο που υπογράφουν το 1953 οι ενώσεις εκδοτών και βιβλιοθηκών είναι θα λέγαμε συγκλονιστικό. Διαβάστε ένα μέρος του:

    “Η ελευθερία της ανάγνωσης είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία μας. Δέχεται συνεχώς επίθεση. Ιδιωτικές ομάδες και δημόσιες αρχές σε διάφορα μέρη της χώρας εργάζονται για να αφαιρέσουν ή να περιορίσουν την πρόσβαση σε υλικό ανάγνωσης, να λογοκρίνουν περιεχόμενο στα σχολεία, να επισημάνουν «αμφιλεγόμενες» απόψεις, να διανείμουν λίστες με «απαράδεκτα» βιβλία ή συγγραφείς και να εκκαθαρίσουν βιβλιοθήκες. Αυτές οι ενέργειες προφανώς προέρχονται από την άποψη ότι η εθνική μας παράδοση ελεύθερης έκφρασης δεν ισχύει πλέον. Ότι η λογοκρισία και η καταστολή απαιτούνται για την αντιμετώπιση των απειλών για την ασφάλεια ή την εθνική ασφάλεια, καθώς και για την αποφυγή της υπονόμευσης της πολιτικής και της διαφθοράς των ηθών. Εμείς, ως άτομα αφοσιωμένα στην ανάγνωση και ως βιβλιοθηκονόμοι και εκδότες υπεύθυνοι για τη διάδοση ιδεών, επιθυμούμε να διεκδικήσουμε το δημόσιο συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας της ανάγνωσης.

    Μια τέτοια πίεση προς τη συμμόρφωση είναι ίσως φυσική σε μια εποχή επιταχυνόμενων αλλαγών. Και όμως η καταστολή δεν είναι ποτέ πιο επικίνδυνη από ό,τι σε μια τέτοια εποχή κοινωνικής έντασης. Η ελευθερία έχει δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες την ελαστικότητα να αντέχουν την καταπόνηση. Η ελευθερία κρατά ανοιχτό το μονοπάτι των καινοτόμων και δημιουργικών λύσεων και επιτρέπει στην αλλαγή να έρθει από επιλογή. Κάθε φίμωση μιας αίρεσης, κάθε επιβολή μιας ορθοδοξίας, μειώνει τη σκληρότητα και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας και την αφήνει λιγότερο ικανή να αντιμετωπίσει τη διαμάχη και τη διαφορετικότητα.

    Τώρα, όπως πάντα στην ιστορία μας, το διάβασμα είναι από τις μεγαλύτερες ελευθερίες μας. Η ελευθερία ανάγνωσης και γραφής είναι σχεδόν το μόνο μέσο για να γίνουν γενικά διαθέσιμες ιδέες ή τρόποι έκφρασης που μπορούν αρχικά να προσελκύσουν μόνο ένα μικρό κοινό. Ο γραπτός λόγος είναι το φυσικό μέσο για τη νέα ιδέα και η αδοκίμαστη φωνή από την οποία προέρχονται οι αρχικές συνεισφορές στην κοινωνική ανάπτυξη. Είναι απαραίτητο για την εκτεταμένη συζήτηση που απαιτεί σοβαρή σκέψη και για τη συσσώρευση γνώσεων και ιδεών σε οργανωμένες συλλογές.

    Πιστεύουμε ότι η ελεύθερη επικοινωνία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας ελεύθερης κοινωνίας και μιας δημιουργικής κουλτούρας. Πιστεύουμε ότι αυτές οι πιέσεις προς τη συμμόρφωση παρουσιάζουν τον κίνδυνο περιορισμού του εύρους και της ποικιλίας της έρευνας και της έκφρασης από την οποία εξαρτώνται η δημοκρατία και ο πολιτισμός μας. Πιστεύουμε ότι κάθε αμερικανική κοινότητα πρέπει να προστατεύει με ζήλο την ελευθερία της δημοσίευσης και της κυκλοφορίας, προκειμένου να διατηρήσει τη δική της ελευθερία ανάγνωσης. Πιστεύουμε ότι οι εκδότες και οι βιβλιοθηκονόμοι έχουν βαθιά ευθύνη να δώσουν εγκυρότητα σε αυτήν την ελευθερία ανάγνωσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους αναγνώστες να επιλέξουν ελεύθερα από μια ποικιλία προσφορών.

    Η ελευθερία της ανάγνωσης κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα. Όσοι πιστεύουν στους ελεύθερους ανθρώπους θα σταθούν αταλάντευτοι σε αυτές τις συνταγματικές εγγυήσεις των βασικών δικαιωμάτων και θα τηρήσουν τις ευθύνες που συνοδεύουν αυτά τα δικαιώματα…”

    Υπογράψτε εδώ το ψήφισμα της ALA

    RELATED ARTICLES

    Most Popular