More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤο ChatGPT θα δημιουργεί νέα βιβλία χρησιμοποιώντας... Χάρι Πότερ, Τόλκιν κ.α. Καλώς...

    Το ChatGPT θα δημιουργεί νέα βιβλία χρησιμοποιώντας… Χάρι Πότερ, Τόλκιν κ.α. Καλώς ήρθατε στον νέο κόσμο!

    Ο ερευνητής David Bamman μαζί με συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, προχώρησαν σε ένα πείραμα με το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT. Ζήτησαν από το ChatGPT να συμπληρώσει τα κενά σε αποσπάσματα από διάφορα γνωστά βιβλία και τα αποτελέσματα ήταν μάλλον εντυπωσιακά.

    Το υψηλότερο ποσοστό γνώσης από το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης έλαβε για το πρώτο βιβλίο του Χάρι Πότερ, Harry Potter and the Philosopher’s Stone, της JK Rowling με 76% σωστές απαντήσεις, ενώ ακολούθησαν, όλα με πάνω από 50% το 1984 του George Orwell, Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών, το Fahrenheit 451, Θαυμαστός Καινούριος Κόσμος του Aldous Huxley, ο Νευρομάντης του William Gibson αλλά και το βιβλίο The android hunter του Philip K. Dick ο οποίος μάλιστα υπήρξε από τους πρώτους που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την τεχνητή νοημοσύνη.

    Η ερευνητική ομάδα του Bamman αναρωτιέται: Τι συμβαίνει όταν ένα ρομπότ καταβροχθίζει τη μυθοπλασία για κάθε είδους σκοτεινούς, δυστοπικούς κόσμους; Πώς μπορεί αυτό το είδος να επηρεάσει τη συμπεριφορά αυτών των μοντέλων με τρόπους που δεν αφορούν λογοτεχνικά ή φανταστικά πράγματα;

    Ο Bamman εξηγεί ότι για να λάβει κανείς μια απάντηση, θα πρέπει να έχει πρόσβαση στα σύνολα δεδομένων προγραμματιστών λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης. Δεν είναι το θέμα, λοιπόν, τόσο τα βιβλία που θα έχει διαβάσει το πρόγραμμα ΑΙ, αλλά ο τρόπος που θα τα χρησιμοποιεί. Πόσο ηθικό είναι να χρησιμοποιούνται αυτά τα συγκεκριμένα βιβλία ως βάση για να δημιουργηθούν νέα βιβλία μέσω της τεχνητής νοημοσύνης; Δεν έχουμε ακόμα απαντήσεις, ισχυρίζεται ο Bamman.

    Ρεπορτάζ από τη γείτονα Ιταλία αναφέρουν ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός από τη νέα εφαρμογή αλγορίθμου τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας με σκοπό την πρόβλεψη εγκλημάτων. Η εφαρμογή ονομάζεται Δίας, όνομα του βασιλιά των Ολύμπιων Θεών, και αποτελεί το πρώτο σύστημα προγνωστικής αστυνομίας που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και προορίζεται για την αποτροπή και καταστολή εγκλημάτων σε όλη την Ιταλία, όπως ληστείες, σεξουαλική παρενόχληση, τρομοκρατία κ.α..

    Καλώς ήρθατε στον νέο, θαυμαστό κόσμο!

    RELATED ARTICLES

    Most Popular