More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_robot sto erimonisi banner_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_robot sto erimonisi banner_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_robot sto erimonisi banner_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_robot sto erimonisi banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤο "Όλοι μετράμε" στη λίστα White Ravens και η συγγραφέας υποψήφια για...

    Το “Όλοι μετράμε” στη λίστα White Ravens και η συγγραφέας υποψήφια για το βραβείο Astrid Lindgren 2024

    Τα καλά βιβλία ξεχωρίζουν από μακριά. Τα καλά βιβλία έχουν μελετηθεί, έχουν θεμελιωθεί μετά από δεκάδες ώρες παρατήρησης και δουλειάς, όχι στο πόδι.

    Ένα από τα πιο ξεχωριστά βιβλία του 2024 που είχαμε την τύχη να έρθει στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Susaeta είναι το Όλοι μετράμε, το οποίο πριν υποδέχθηκε τις τελευταίες μέρες δύο ξεχωριστές διακρίσεις.

    Εισήλθε στη Διεθνή και ξεχωριστή λίστα White Ravens 2024, ενώ η Νορβηγίδα συγγραφέας και εικονογράφος του βιβλίου, Kristin Roskifte, είναι εκ των υποψηφίων της Νορβηγίας για το βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award 2024.

    Η Kristin Roskifte έχει κάνει εννέα ως τώρα εικονογραφημένα βιβλία και έχει επίσης εικονογραφήσει μια σειρά από βιβλία για άλλους συγγραφείς. Το βιβλίο της, “Alle sammen teller” (Όλοι μετράμε, Εκδόσεις Susaeta στην Ελλάδα) μεταφράστηκε ήδη σε περισσότερες από 40 γλώσσες. Το 2019 τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας για παιδιά και νέους του Nordic Council.

    Κέρδισε επίσης Χρυσά Βραβεία στα νορβηγικά “Visuelt” και “The Year’s Most Beautiful Books” και ήταν υποψήφια για το “Brageprisen” και το “World Ilustration Award”.

    Η Roskifte έχει μεταπτυχιακό στην εικονογράφηση από το Kingston University του Λονδίνου και πτυχίο στην εικονογράφηση από το Cambridge School of Art. Είναι συνιδιοκτήτρια της Magikon Forlag, μιας μικρής εκδοτικής εταιρείας που ειδικεύεται σε εικονογραφημένα βιβλία και βιβλία για την οπτική κουλτούρα. Ζει και εργάζεται έξω από το Όσλο, με τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους. Έχει μια μεγάλη συλλογή από σκίτσα όπου καταγράφει όλα τα μέρη της ζωής σε καθημερινή (και νυχτερινή) βάση.

    Το βιβλίο

    “Ένας άνθρωπος είναι ξαπλωμένος και μετράει τους χτύπους της καρδιάς του. Αναρωτιέται πόσοι άνθρωποι να κοιτάζουν τα ίδια αστέρια ετούτη τη στιγμή.

    Δύο άνθρωποι έχουν πάει εκδρομή στο δάσος. Ο ένας λέει κάτι που ο άλλος θα θυμάται για το υπόλοιπο της ζωής του”.

    Κάθε σελίδα και ο αριθμός ανεβαίνει. Τρία, τέσσερα, πέντε, μέχρι το τριάντα. Όχι, πάει στο σαράντα πέντε. Και στο πενήντα. Και στο ενενήντα. Και στο εκατόν τριάντα πέντε. Και στο τετρακόσια. Και στο χίλια. Και φτάνει στα… 8 δισεκατομμύρια. Όσοι είμαστε πάνω κάτω οι άνθρωποι στον πλανήτη Γη. 8 δισεκατομμύρια οι οποίοι… όλοι μετράμε!

    Όλη η εικονογραφική αποτύπωση από τη δημιουργό, τη Νορβηγίδα Κριστίν Ροσίφτε, γίνεται σε μεγάλες σελίδες, με μπλε σχέδια και γραμμές, σε ολόλευκο περιβάλλον, όπου χρωματικά εικονογραφούνται μόνο οι άνθρωποι. Έτσι, ο αναγνώστης καλείται να εντοπίσει και να απαριθμήσει τους δώδεκα ανθρώπους που βρίσκονται σε ένα πάρτι γενεθλίων, τους δεκατρείς σε ένα μάθημα ζωγραφικής, τους δεκαοκτώ σε μια βιβλιοθήκη και ούτω καθεξής, φτάνοντας στην φιλοσοφική ουσιαστική κατανόηση ότι στον κόσμο όλοι μας μετράμε.

    Δείτε όλη την κριτική παρουσίαση του ELNIPLEX εδώ.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular