More
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    8vris 2024_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    8vris 2024_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    8vris 2024_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_405x150
    8vris 2024_elniplex 405x150
    ΑρχικήΜουσικήΤο τραγούδι της εβδομάδαςΤο τραγούδι της εβδομάδας OCT2/24: Νανούρισμα - Μαρία Παπαγεωργίου (Μουσικό κουτί, Μάνος...

    Το τραγούδι της εβδομάδας OCT2/24: Νανούρισμα – Μαρία Παπαγεωργίου (Μουσικό κουτί, Μάνος Λοΐζος)

    Το τραγούδι Νανούρισμα έγραψε ο συνθέτης Μάνος Λοίζος. Περιλαμβάνεται στον δίσκο Θαλασσογραφίες που κυκλοφόρησε το 1970 από τη MINOS. Ανάμεσα σε άλλα, βρίσκει κανείς τη Γοργόνα (Στην απάνω γειτονίτσα) και τη Τζαμάικα (κάθε πρωί που ξύπναγα) που ερμήνευε ο Γ. Καλατζής, το Έχω έναν καφενέ, το Δέκα παλικάρια και το Μάνα δεν φυτέψαμε που ερμήνευε ο Γ. Νταλάρας και το εμβληματικό θα πω εγώ Σεβάχ Ο Θαλασσινός που είπε με τη χαρακτηριστική φωνή του ο ίδιος ο συνθέτης.

    Κάπου εκεί τρύπωσε ένα διαφορετικό τραγούδι, ένα νανούρισμα. Το ερμήνευε η Μαρίζα Κωχ, με χορωδία και το ξανακούσαμε από την Αλίκη Βουγιουκλάκη (το είπε καλά μάλιστα, δεν το πασπάλισε με το νάζι της) στην ταινία Η νεράιδα και το παλικάρι η οποία όμως είχε προηγηθεί (1969).

    Συνήθως τις πρώτες ερμηνείες δεν τις περνάει κανείς. Για να μην πω ποτέ σχεδόν δεν συμβαίνει αυτό. Αλλά να που έρχονται κάτι νεράιδες και τους δίνουν μια και τα διαλύουν όλα. Δεν είναι μόνο θέμα φωνής. Είναι θέμα πόσο πολύ βουτάς μέσα σε ένα τραγούδι και συνταράζεσαι μαζί του.

    Η Μαρία Παπαγεωργίου, στο Μουσικό Κουτί της 24 Μαρτίου 2024 με βασικό καλεσμένο τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μάνο Λοίζο, ερμήνευσε το Νανούρισμα και δεν θα αφήσει μόριο του σώματός σας δίχως να το ανατριχιάσει, ειδικά σε εκείνα τα φωνητικά που σπαρακτικά για τους δικούς της λόγους βγαίνουν από μέσα της.

    Στον στίχο ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, αυτός ο αλήτης-ποιητής της λαϊκής ψυχής φτιάχνει εικόνες που σε πηγαίνουν απευθείας προς τον Λόρκα.

    Απολαύστε το πάση θυσία:

    Νανούρισμα
    Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
    Μουσική: Μάνος Λοΐζος
    Ερμηνεύει: Μαρία Παπαγεωργίου

    Θα κεντήσω πάνω στου αλόγου σου τη σέλα
    με διαμαντόπετρες σωρό
    του φεγγαριού το πήγαιν’ έλα
    στο πελαγίσιο το νερό

    Αγόρι μου, αγόρι μου
    αγόρι μου να σε χαρώ

    Θα κεντήσω στ’ ασημοπίστολα σου πλάι
    της χελιδόνας το φτερό
    κι έναν σταυρό να σε φιλάει
    τις νύχτες που σε καρτερώ

    Θα κεντήσω πάνω στο δίκοπό σου λάζο
    το βλέμμα σου το καθαρό
    αυτό το βλέμμα το γαλάζιο
    που δε χορταίνω να θωρώ

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular