Το τραγούδι Ο δράκος που ερμηνεύουν ο Αντώνης Κοντογεωργίου και η Σαβίνα Γιαννάτου είναι ένα από τα τραγούδια της θρυλικής Λιλιπούπολης. Ο δίσκος Εδώ Λιλιπούπολη με τα περίφημα τραγούδια κυκλοφόρησε το 1980 και άλλαξε το τοπίο συνολικά στο τραγούδι για παιδιά.
Ο Χατζιδάκις είχε συμπυκνώσει όλη την ουσία, ξανά ιδιαιτέρως επιτυχώς: «Η Λιλιπούπολη υπήρξε γέννημα μιας φιλελεύθερης και πειραματικής ραδιοφωνίας από τη μια -του Τρίτου Προγράμματος- και από την άλλη, μιας ομάδας νέων ανθρώπων, με πολύ ταλέντο, που συγκεντρώθηκαν στο Τρίτο και δούλεψαν ελεύθερα, με κέφι, με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό. Αυτό βέβαια δεν στάθηκε εμπόδιο στο να εξοργιστεί η αντιδραστική παραδημοσιογραφία του ελληνικού τύπου, που χαρακτήρισε τη «Λιλιπούπολη»… κομμουνιστική. Ίσως, γιατί πρώτη φορά κάποιοι μιλούσαν στα παιδιά υπεύθυνα, με καθαρή ποιητική γλώσσα, θίγοντας θέματα που βασανίζουν και πονάν τον τόπο, κι όχι σαν εκπαιδευτικοί και γονείς ανόητοι, που συμπεριφέρονται στα παιδιά λες και αποτείνονται σε υποανάπτυκτους και ατελείς οργανισμούς, με θέματα ανώδυνα και γλώσσα απονεκρωμένη και συμβατική».
Ο δράκος της ευρηματικής, αείμνηστης Μαριανίνας Κριεζή, είναι ακόμα ένα απολαυστικό τραγούδι που μπορείτε να απολαύσετε τραγουδώντας, παίζοντας, ζωντανεύοντάς το.
Ο δράκος
Ερμηνεία: Σαβίνα Γιαννάτου
Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή
Μουσική: Λένα Πλάτωνος
Album: Εδώ Λιλιπούπολη.
Μέσα στα ζεστά νερά
ένας δράκος με ουρά
χασμουριέται χασμουριέται,
τη ζωή του τη βαριέται.
Και λιγάκι παρά κει
κάθονται τρεις αστακοί.
Σημαδεύει, τους αρπάζει
και στην τσέπη του τους βάζει.
Δράκε δράκε πού μας πας,
μήπως θέλεις να μας φας;
Μήπως θα μας αλατίσεις
και στο φούρνο θα μας ψήσεις;
Δράκε δράκε πού μας πας,
μήπως θέλεις να μας φας;
Μη μιλάτε για φαΐ
μη φωνάζετε πολύ,
θ’ ανεβείτε στο κρεβάτι
να μου ξύσετε την πλάτη.
https://www.youtube.com/watch?v=-jKcs8NUe9Q