More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΜουσικήΤο τραγούδι της εβδομάδαςΤο τραγούδι της εβδομάδας APR3/22: Το πνεύμα της παπαρούνας, των Χάρη και...

    Το τραγούδι της εβδομάδας APR3/22: Το πνεύμα της παπαρούνας, των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα

    Το τραγούδι Το πνεύμα της παπαρούνας περιλαμβάνεται στο μουσικό παραμύθι “Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι“, των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα. Κυκλοφόρησε το 1995 με τη μορφή ενός μουσικού λιμπρέτου (παιδικού μιούζικαλ), ενώ το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει το 1983 από τις εκδόσεις Καστανιώτη (σε εικονογράφηση του αείμνηστου Νίκου Μαρουλάκη, φίλου των δύο δημιουργών που ζούσε κι εκείνος στο Βερολίνο) και πλέον από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

    Το παραμύθι γράφτηκε στο Μονπελιέ της Γαλλίας και μελοποιήθηκε στο Δυτικό Βερολίνο τα Χριστούγεννα του 1978. Πρόκειται για το καλύτερο μουσικό παραμύθι που γράφτηκε και ηχογραφήθηκε ποτέ στην Ελλάδα, ένας μουσικός καλπασμός των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα που μεταλαμπαδεύεται σαν ροζ σύννεφο σε όλους εμάς, παιδιά και ενήλικες, που είχαμε την τύχη να συναντηθούμε με το μαγικό υλικό που παρουσιάστηκε στον ύπνο του Πάνου. Το ιδιοφυές αυτό, πολυσήμαντο, πολυεπίπεδο μιούζικαλ δεν είναι απλά ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι όπως το τάξαμε λόγω των καλικάντζαρων, αλλά ένας στρόβιλος ομορφιάς, σκέψεων, ιδεών, αξιών για ανθρώπους που ακόμα κάτι τους λένε όλα αυτά.

    Στο cd περιλαμβάνονται τα περίφημα, αγαπημένα Ρουμ Παπαρούμ ή Ρέιβ Πάρτι, Κόβε πριονάκι μου, αλλά και άλλα πανέμορφα τραγούδια όπως το Βοτάνι Βοτανάκι, το Έκρυθμες Καταστάσεις, το Πολύ Έκρυθμες Καταστάσεις και Το Πνεύμα της Παπαρούνας.

    Στη νέα ηχογράφηση, οι αδελφοί Κατσιμίχα επεξεργάστηκαν από την αρχή το cd, το εμπλούτισαν, έβαλαν περισσότερο κείμενο, στίχους αλλά και νέες ενορχηστρώσεις, πραγματοποιώντας μετά από χρόνια την επιθυμία τους να ενώσουν το σώμα του βιβλίου με εκείνου του ηχογραφημένου παραμυθιού.

    Το πνεύμα της Παπαρούνας, το πιο λυρικό τραγούδι όλου του cd, συνδέει τους καλικάντζαρους με τον Χριστό και τον περίφημο μύθο της κόκκινης παπαρούνας που έλαβε το χρώμα της από το αίμα που έσταξε από το πληγωμένο εξ ακάνθινου στεφανιού μετώπου του. “Από τους μύθους έρχομαι, βαθιά απ’ τον καιρό”.

    Μέσα σε έξι μόλις στίχους οι λέξεις/φράσεις “κρυφό του δάκρυ“, “έρχομαι με την άνοιξη“, “αγάπη” και “απ’ των αθώων τα όνειρα” περιέχουν τον σχολιασμό κάπου μισού φιλοσοφικού/θεολογικού βιβλίου.

    Στην πρώτη ηχογράφηση του δίσκου ερμηνεύτηκε από την Τατιάνα Μανωλίδου, ενώ στη νέα ηχογράφηση από την Ελένη Ζιώγα.

    Απολαύστε:

    Το πνεύμα της παπαρούνας
    Στίχοι, μουσική: Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

    Από το αίμα του Χριστού κι απ’ το κρυφό του δάκρυ
    στου Γολγοθά τους λόφους γεννήθηκα εγώ,
    έρχομαι με την άνοιξη, Αγάπη τ’ όνομα μου,
    από τους μύθους έρχομαι, βαθιά, απ’ τον καιρό.
    Από το αίμα του Χριστού κι απ’ το κρυφό του δάκρυ
    κι απ’ των αθώων τα όνειρα είμαι πλασμένη εγώ.

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular