Το «The Athenian» αποτέλεσε ένα πολυθεματικό περιοδικό καλύπτοντας τα ενδιαφέροντα μεγάλης μερίδας του αγγλόφωνου κοινού της Αθήνας και των ξένων επισκεπτών της πόλης. Στο περιοδικό φιλοξενούνταν κυρίως άρθρα πολιτιστικού και πολιτικού περιεχομένου αλλά και ιστορικά, κοινωνικά θέματα καθώς και θέματα ευρύτερης σύγχρονης κουλτούρας ιδιαίτερης σημασίας για το κοινό της εποχής.
Το project ψηφιοποίησης και ανάρτησης στο διαδίκτυο του συνολικού αρχείου του περιοδικού «The Athenian» αποτελεί μία πηγή έρευνας και διδασκαλίας για την σύγχρονη κουλτούρα στην Αθήνα με επίκεντρο την βιβλιογραφία ενός περιοδικού το οποίο φιλοξένησε άρθρα σημαντικών προσωπικοτήτων της τέχνης και της λογοτεχνίας.
Το συνολικό αρχείο του περιοδικού έχει αναρτηθεί με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό, στον κόμβο http://www.the-athenian.com/.
Οι αναγνώστες θα έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στην αρχική έντυπη μορφή του περιοδικού αλλά και σε μεμονωμένα άρθρα και έργα τέχνης μέσω των εργαλείων θεματικής αναζήτησης. Με αυτόν τον τρόπο το αρχείο επαναφέρει τον επιστημονικό διάλογο πάνω στην πρόσληψη της πολιτιστικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής στην Αθήνα από το 1974 μέχρι το 1993 αναδεικνύοντας τεκμήρια κριτικής σκέψης και πολιτικού σχολιασμού από σημαντικές προσωπικότητες της εποχής. Αξίζει να σημειωθεί πως το διαδικτυακό αρχείο θα εμπλουτίζεται συνεχώς με την ανάρτηση μεμονωμένων άρθρων, τα οποία συσχετίζονται με την θεματολογία της επικαιρότητας.
Το project ψηφιοποίησης και ανάρτησης στο διαδίκτυο του περιοδικού he Athenian» πραγματοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Η Ιστορία του περιοδικού
Το «The Athenian» ήταν το πρώτο περιοδικό ποικίλης ύλης στην αγγλική γλώσσα που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα. Περιείχε δημοσιογραφικά άρθρα, σχόλια, κριτική, δοκίμια, μυθοπλασία, σάτιρα, κινούμενα σχέδια και ταξιδιωτικές πληροφορίες. Ιδρύθηκε το 1974, κατά τους τελευταίους μήνες της ελληνικής στρατιωτικής δικτατορίας από την Ελένη Πανοπάλη Κοτσώνη, Καναδή, ελληνικής και σκωτσέζικης καταγωγής που σπούδασε στα Πανεπιστήμια McGill και Columbia. Η Κοτσώνη παρέμεινε ιδιοκτήτρια, εκδότης και συντάκτρια του περιοδικού μέχρι το 1979 όπου ο τίτλος αγοράστηκε από τον Sloane Elliott, ο οποίος είχε διατελέσει ως διευθυντής σύνταξης, στη συνέχεια ως συμβουλευτικός συντάκτης και τέλος, ως συντάκτης. Ο Έλλιοτ ήταν Αμερικανός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος με σπουδές στο Yale και συνέχισε την έκδοση μέχρι τον Αύγουστο του 1993.
Το «The Athenian» εκδόθηκε αρχικά διμηνιαία για έξι μήνες και δώδεκα τεύχη ετησίως για 19 χρόνια μέχρι το 1993. Πρότυπό του «The Athenian» ήταν το περιοδικό New Yorker, με έμφαση στα ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα και ιστορία, κριτικές για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τέχνη και την αρχαιολογία, πρακτικές πληροφορίες για μουσεία και θεατρικές παραστάσεις και σάτιρα. Το αναγνωστικό κοινό του ήταν αγγλόφωνοι Έλληνες, ομογενείς και τουρίστες.
Τα εξώφυλλά του ήταν εμβληματικά της εποχής και μερικά από αυτά έθιγαν πολιτικά ζητήματα, όπως η πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας τον Ιούλιο του 1974. Το κύριο άρθρο του περιοδικού είχε τίτλο “Our Town” και έγινε σήμα κατατεθέν για τους αγγλόφωνους αναγνώστες που ζούσαν στην Ελλάδα, αναλύοντας την πολιτική και κοινωνική εξέλιξη της χώρας.
Αρθρογραφία
Οι αρθογράφοι ήταν μελετητές, συγγραφείς, εικονογράφοι και ζωγράφοι που εργάστηκαν στο περιοδικό καθ’ όλη την διάρκεια της κυκλοφορίας του. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Kimon Friar, Paul Valassakis, Grover Williamson McDiarmid, Robert Brenton Betts, Λουή Σηλυβρίδου -Πασαλάρη, Paul Anastasi, Kevin Andrews, Elizabeth Boleman-Herring, Κατερίνα Αγραφιώτη, Marc Dubin, Alec Kitroeff, Γιάννης Γαΐτης, Αλέκος Φασιανός, Αντώνης Καλαμαράς, Σπύρος Βασιλείου, Σπύρος Ορνεράκης, Νίκος Σταυρουλάκης κ.α.
Info
Το έργο υλοποιήθηκε από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Artifex.