Ένας ωραίος τρόπος να παίζουμε δημιουργικά με τις λέξεις και παράλληλα να διασκεδάζουμε είναι να παραμορφώνουμε τις λέξεις, να τις σακατεύουμε λιγάκι, τόσο ώστε να παραμένουν λέξεις αλλά να έχουν αλλάξει για τα καλά.
Ένας από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους λοιπόν, που αναφέρει και ο Τζιάνι Ροντάρι στη Γραμματική της φαντασίας του, είναι το «αυθαίρετο πρόθεμα». Ας πάρουμε για παράδειγμα τις λέξεις ενός παραμυθιού ή ακόμα καλύτερα, τώρα που είναι επίκαιρο, όλες τις αποκριάτικες λέξεις. Δεν τις γράφουμε εμείς. Αφήνουμε τα παιδιά να το κάνουν είτε με τη λειτουργική αντιγραφή είτε (αυτό που προτιμώ εγώ) το γράμμα γράμμα «συλλαβισμό» που αυτήν την εποχή είναι ξεκάθαρα εφικτός.
Παίρνουμε ένα πρόθεμα, πχ. το –ξε- και καλούμε τα παιδιά να το προσθέσουν στην αρχή κάθε λέξης. Εκτός του ότι θα μάθουν να πηγαίνουν στα αριστερά της λέξης αφού εκεί είναι η αρχή της, θα προκύψουν μερικές καταπληκτικές λέξεις:
Ξεκαρναβάλι
Ξεμασκαράδες
Ξεστολές
Ξεσερπαντίνα
Ξεγαϊτανάκι
Ξετσικνοπέμπτη
Το ίδιο υπέροχο «σακάτεμα» μπορεί να γίνει και με αρκετά άλλα προθέματα, όπως το -α-, το τρίπλο-, το δίπλο-, το αρχί-, το αντί-, το παρά-, το υπό- κ.α.
Κι όταν θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε θα κληθούμε να ορίσουμε το «παρακαρναβάλι», την «τριπλοσερπαντίνα» το «ξεγαϊτανάκι» και άλλα φανταστικά αντικείμενα και έννοιες ταξιδεύοντας τη φαντασία μας, πλουτίζοντας τη γνώση για τη γλώσσα και ασφαλώς γελώντας ατελείωτα.
Η ζωή είναι μεγάλη
έλα στο ξεκαρναβάλι