More
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 405x150
    cluedle banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕποχέςΧειμώναςΤο μαγικο γαντι: δραστηριοτητες

    Το μαγικο γαντι: δραστηριοτητες

    Το παραμύθι αφορά την αποδοχή του διαφορετικού, την κατανόηση και αλληλεγγύη στον πάσχοντα,  σε εκείνον που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση και έχει την ανάγκη μας. Ταυτόχρονα όμως θέτει και υπόγειους προβληματισμούς που γίνονται αντιληπτοί σε δεύτερη ανάγνωση:

    -οι επισκέπτες του γαντιού ρωτούν πάντα πολύ ευγενικά αν μπορούν να εισέλθουν

    -το μέγεθος τους διαρκώς μεγαλώνει και η δύναμή τους γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Παρόλα αυτά κανένα δε χρησιμοποιεί τη βία για να επιβληθεί αλλά μόνο την ευγένεια και την ξεκάθαρη δήλωση της δίκαιης ανάγκης του.

    -όταν πια εισέρχεται και η αρκούδα και δε χωρά κανείς άλλος, τότε μια ατέρμονη φωνή, (ένα γάβγισμα σκύλου σε άλλες εκδοχές) τερματίζει την παραμονή στη ζεστασιά και όλα τα ζώα φεύγουν από το γάντι που επιστρέφει έτσι στον ιδιοκτήτη του.

    2Πολλές σκέψεις μπορεί να κάνει κανείς για αυτό το υπέροχο παραμύθι αλλά και πολλές δραστηριότητες με τα παιδιά.

    Δίχως περισσότερα λόγια, έχουμε και λέμε:

    Το γάντι του/της…(όνομα παιδιού): Χειμώνα έχουμε, τα παιδιά φοράνε γάντια, κάποιοι μάλιστα δεν τα αποχωρίζονται ούτε μέσα στην τάξη. Ποια μικρά αντικείμενα χωρούν μέσα σε ένα παιδικό γάντι; Κάποια τουβλάκια, χρωματιστά σχήματα, κάποια μικροαντικείμενα που μπορούμε να φτιάξουμε εμείς από πηλό ή γύψο κυρίως. Ανατροφοδοτούμε το παραμύθι με την επαναφήγησή του σε γρήγορους ρυθμούς. Ένα ένα τα αντικείμενά μας μπαίνουν στο γάντι με τον προηγούμενο κάτοικο να αποδέχεται την είσοδό του. Στο τέλος το παιδί φωνάζει αδιάκοπα και το γάντι αναπηδά πετώντας έξω όλα τα αντικείμενα.

    (Το δοκιμάσαμε με τα παιδιά ήδη. Διασκεδαστικό και ο,τι πρέπει για εκτόνωση αλλά και εξοικείωση με μουσικές έννοιες όπως η διάρκεια και το τέμπο)

    Μαθηματικά: Η έννοια της πρόσθεσης από το 0 μέχρι το 7 αλλά εννοείται ότι μπορούμε να το επεκτείνουμε βάζοντας στο “δικό μας γάντι” και άλλα ζώα μέχρι να γίνουν όσα θέλουμε. Καθώς κάθε φορά προστίθεται ένα ζώο ακόμα η πράξη γίνεται 0+1, 1+1, 2+1, 3+1 κ.ο.κ.

    Μαθηματικά: στο αυθεντικό γάντι που δεν είχε δάχτυλα, δε μπορεί να γίνει αντιστοίχηση. Αν πάρουμε ως δείγμα ένα γάντι των παιδιών με δαχτυλάκια, ασφαλώς μπορούμε να κάνουμε αντιστοίχηση. Μόνο που τα ζώα δεν είναι πέντε. Είναι επτά. Οπότε η αντιστοίχηση θα συναντήσει πρόβλημα. Δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα για το μυαλό των παιδιών απ’ το να τίθενται τέτοια όμορφα αδιέξοδα-προβληματισμοί.  Το θεωρώ…πεμπτουσία της παιδείας.

     Κινηματογράφος: κατεβάστε τα φώτα, κλείστε τις κουρτίνες, σκοτεινιάστε το χώρο, κάντε την τάξη ή το δωμάτιο του σπιτιού σας μια μίνι αίθουσα κινηματογράφου, δώστε όνομα στην αίθουσά σας που θα σας ακολουθεί σε όλες τις προβολές σας. Τώρα θα μυηθούμε, μετά το παιδικό “Γάντι”, στον κόσμο των μεγάλων. Μια υπέροχη ιστορία που μπορείτε να δείτε και να συζητήσετε τις προεκτάσεις της με τα παιδιά (νηπιαγωγείο, δημοτικό) είναι το Γάντι του Θανάση Σαράντου (πατήστε εδώ για να το δείτε), βουβή οκτάλεπτη ταινία με τις υπέροχες μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι και του Κουρτ Βάιλ. Η ιστορία μιας κυρίας που χάνει το γάντι στο σταθμό του μετρό και καταδιώκεται από έναν νέο. Ασπρόμαυρο, ατμοσφαιρικό φιλμ υψηλής αισθητικής με βραβεία και συμμετοχές σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ.

    Τα ρούχα του χειμώνα: με αφορμή το γάντι, το θέμα μας επεκτείνεται σε όλα τα χειμωνιάτικα ρούχα.

    Γαντoσαλάτα: ανακατεύουμε τα γάντια των παιδιών φτιάχνοντας έναν υπέροχο σωρό. Έπειτα ψάχνουμε ανά δύο διαγωνιζόμενους ποιος θα κάνει περισσότερα ταιριάσματα (ζευγάρια).

    Τα χρωματιστά μου γάντια: αποτυπώνουμε το περίγραμμα από τις παλάμες μας (και δεξιά και αριστερή) σε ένα Α4. Έπειτα τα χρωματίζουμε στο ίδιο μοτίβο. Κάθε παιδί επιλέγει το δικό του μοτίβο (π.χ ροζ με κίτρινες βούλες) και πρέπει να είναι διαφορετικό από των άλλων παιδιών. Εκτός από τα μοναδικά μας γάντια (που μπορούμε να διακοσμήσουμε με πέρλες, χάντρες κτλ) έχουμε και ένα πρώτης τάξεως παιχνίδι για διάφορες δταστηριότητες: αντιστοιχήσεις, σειραθετήσεις κτλ.

    Ο φακός μας τι βλέπει: γάντια μάλλινα, βαμβακερά, πέτσινα, δερμάτινα. Γάντια χάρτινα (τα δικά μας ντε). Γάντια από διαφορετική ύλη. Μήπως να ασχολούμασταν λίγο παραπάνω με την ύλη από την οποία φτιάχνονται τα γάντια και τα ρούχα μας και τι διαφορές έχουν μεταξύ τους; Ας ξεκινήσουμε με την υφή κι ας συνεχίσουμε τους μεγεθυντικούς μας φακούς. Κάτι θα μας αποκαλύψουν, θαρρώ…

    Γαντοδημιουργίες: με τα γάντια μπορούμε να σχηματίσουμε τα πάντα. Όπως με τις παλάμες μας φτιάχνουμε ζώα, δέντρα, πουλιά κτλ, έτσι και με τα γάντια μπορούμε να φτιάξουμε τα πάντα. Αρκεί να σκεφτούμε.

    Η επανάσταση του αντίχειρα: εκτός από το χαριτωμένο και ανατομικό των δαχτύλων “ένα ο αντίχειρας, δύο ο δεικτικός, τρία ο παράμεσος, τέσσερα ο παράμεσος και πέντε ο μικρός”, μπορούμε να προβληματιστούμε για την απίστευτη χρησιμότητα και τις δυνατότητες που έδωσε στον άνθρωπο η χρήση του αντίχειρα. Δοκιμάστε να πιάσετε πράγματα χωρίς τον αντίχειρα, με τα τέσσερα δάχτυλα μόνο. Θα δυσκολευτείτε σε μερικά πάρα πολύ. Και ασφαλώς δίχως αντίχειρα δε μπορείτε να κάνετε καμιά τεχνική δουλειά. Ο αντίχειρας ήταν όντως επανάσταση.

    Γαντόκουκλες (glove dolls): δε θα αναφερθώ εκτενώς σε αυτό. Είναι δεκάδες οι ιδέες. Στη λαϊκή τα γάντια έχουν ένα ευρώ. Ακόμη δηλαδή και αν δεν έχετε κάποιο παλιό, μπορείτε να βρείτε σε φτηνή τιμή. Διακοσμήστε τα, ζωγραφίστε τα με το προσωπικό γούστο των παιδιών. Φτιάξτε υπέροχες κούκλες

    Δείτε δυο βίντεο με όμορφη χειροποίητη δημιουργία κουκλών από γάντια.

    Πώς να φτιάξετε γαντόκουκλα (κορίτσι)

    Πώς να φτιάξετε γαντόκουκλα (αγόρι)

    Μπορούμε να γράψουμε δεκάδες δραστηριότητες ακόμη. Στείλτε τις δικές σας ιδέες ώστε να δημιουργηθεί και τρίτη ανάρτηση από το γάντι βασισμένο στις εμπειρίες των επισκεπτών/αναγνωστών.

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular