Δεκατρία διασκεδαστικά μουσικοπαίχνιδα από το περίφημο Καρναβάλι των ζώων του Καμίγ Σεν Σανς που έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες εκδοχές σε βιβλίο. Ενδεικτικά: Η ορχήστρα διηγείται: Το καρναβάλι των ζώων, της Κέιτι Φλυντ, Το Καρναβάλι των Ζώων, των Ν. Κάντζια, Σ. Αθανασιάδη και Μ. Δεληβοριά.
Για να δούμε τι θα παίξουμε;
Φύγαμε!
1) Ποιος θα γίνει βασιλιάς των ζώων;
Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο βασιλιάς των ζώων; Μα φυσικά το λιοντάρι, ποιος άλλος; Σε όλα τα παραμύθια φαντάζει ατρόμητο, δυνατό και αρχηγός!
Ακούγεται το μουσικό κομμάτι της βασιλικής παρέλασης των λιονταριών.Ένα στέμμα βασιλιά φτιαγμένο από χρυσό χαρτόνι φοράει με τη σειρά το κάθε παιδί στο κεφάλι του καθώς τα παιδιά στέκονται όρθια σε κύκλο. Μόλις σταματήσει η μουσική, το παιδί που φοράει το στέμμα μπαίνει μπροστά και στέφεται βασιλιάς των ζώων, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά τον μιμούνται σε ό,τι κάνει καθώς είναι και επίσημα αρχηγός τους!!
2) Φτερά και πούπουλα!
Οι κότες και οι κόκορες καταφθάνουν, χτυπούν δυνατά τις φτερούγες τους και κακαρίζουν ακόμα πιο δυνατά. Στροβιλίζονται στον αέρα φτερά και πούπουλα. Λοιπόν το παιχνίδι αρχίζει, μουσική παρακαλώ και ξεκινά να παίζει το μουσικό κομμάτι για τις κότες και τους κόκορες (τα παιδιά έχουν στα ρούχα τους μανταλάκια με φτερά χρωματιστά) και προσπαθεί ο ένας να πάρει τα φτερά του άλλου. Όποιος μαζέψει τα πιο πολλά φτερά και πούπουλα χωρίς να χάσει όμως τα δικά του, είναι ο νικητής. Καλά ξεπουπουλιάσματα!
3) Οι αγριογάιδαροι
Οι αγριογάιδαροι έρχονται και είναι χειρότεροι κι από χίλιες τρομαγμένες κότες μαζί. Εάν έχεις υπομονή γαϊδάρου μπες κι εσύ στη σειρά. Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες αγόρια κορίτσια, αιώνιοι αντίπαλοι. Θα χρειαστούμε ένα χοντρό σχοινί καραβόσκοινο και το παιχνίδι ξεκινά. Οι δύο ομάδες τραβούν δυνατά καθεμία στην αντίθετη πλευρά καθώς ο ένας κρατάει τον άλλο από τη μέση και πρέπει να περάσουν τη γραμμή που έχουμε σχεδιάσει στο δάπεδο. Η ομάδα που θα περάσει τη γραμμή είναι η νικήτρια. Μπορούν να σκεφτούν συνθήματα ή να διαλέξουν όνομα για την ομάδα τους ή ακόμη να αποφασίσουν να κάνουν μικτές ομάδες.
4) Η χορευταρού χελώνα
Οι χελώνες χορεύουν τόσο αργά, πραγματικά θέλει μεγάλη τέχνη να χορεύει κανείς τόσο αργά. Σ’ αυτό το παιχνίδι υπάρχει βαθμός δυσκολίας. Τα παιδιά έχουν δεμένο στο ένα πόδι ένα μπαλόνι. Στόχος τους είναι να καταφέρουν να σπάσουν τα μπαλόνια των άλλων χωρίς να σπάσει το δικό τους μπαλόνι. Πραγματικός αγώνας ποιος θα υπερισχύσει στον χορό της χελώνας!
5) Μ’ ένα μπαλόνι στην κοιλιά και με κέφι στην καρδιά
Οι ελέφαντες παρουσιάζονται όλο ομορφιά και χάρη και με βήματα βαριά μπαίνουν στη σκηνή. Τα παιδιά αυτή τη φορά θα χορέψουν σε ζευγάρια και θα έχουν ανάμεσά τους στην κοιλιά ένα μπαλόνι. Προσπάθησε κι εσύ να μη σου πέσει το μπαλόνι γιατί βγαίνεις απ΄το παιχνίδι στη στιγμή.Κερδίζει το ζευγάρι που θα μείνει μέχρι το τέλος του χορού. Αλήθεια μπορεί ένας ελέφαντας να χορέψει χωρίς να πατήσει το διπλανό του!
Τα καγκουρό πηδούν ψηλά και τρέχουν με χάρη και κάνουν χίλια δυο ακροβατικά. Στόχος είναι να φτάσουν τα παιδιά στο τέρμα με πηδήματα καγκουρό χωρίς να σταματήσουν παρά μόνο όταν φτάσουν το τέρμα. Μόνο που θα πρέπει να έχουν ένα μπαλόνι ανάμεσα στα γόνατα. Προσοχή λοιπόν μη σου φύγει το μπαλόνι, σταματάς στη στιγμή, πηγαίνεις πάλι στην αρχή.
7) Παιχνίδι: Ανέβα μπουρμπουλήθρα μου
Τα ψαράκια μέσα στο ενυδρείο κολυμπάνε όλο χάρη. Ακούγεται το μουσικό κομμάτι και τα παιδιά φτιάχνουν μπουρμπουλήθρες από σαπούνι και νερό σε μια μεγάλη λεκάνη. Αλήθεια πόσο ψηλά μπορεί να πάει η μπουρμπουλήθρα σου;
8) Προσαρμογή του κλιμακωτού λογοπαίχνιδου «να ‘χαμε τι να ‘χαμε…» από το ανθολόγιο της Γ’ και Δ’ δημοτικού στο παραμύθι μας, Το Καρναβάλι Των Ζώων.
-Να ‘χαμε, τι να ’χαμε;Να ’χαμε ένα γέρο, να φύλαγε τον κήπο,
τον κήπο με τα πράσα, με τα γαριφαλάκια.
-Να ’χαμε, τι να ’χαμε;
Να ’χαμε ένα γάιδαρο να καβαλήσει ο γέρος,
ο γέρος ο καημένος, ο κακοπαθημένος,
που φύλαγε τον κήπο, τον κήπο με τα πράσα, με τα γαριφαλάκια.
-Να ’χαμε, τι να ’χαμε;
Να ’χαμε έναν κόκορα να τσίμπαγε το γάιδαρο,
να γκρέμιζε το γέρο, το γέρο τον καημένο, τον κακοπαθημένο,
που φύλαγε τον κήπο, τον κήπο με τα πράσα, με τα γαριφαλάκια.
-Να ’χαμε, τι να ’χαμε; Να ’χαμε μιαν μαιμού, να ’πνιγε τον κόκορα, που τσίμπησε το γάιδαρο, που γκρέμισε το γέρο, το γέρο τον καημένο, τον κακοπαθημένο, που φύλαγε τον κήπο, τον κήπο με τα πράσα, με τα γαριφαλάκια!
Οι αγριογάιδαροι που περίμεναν αρκετή ώρα τη σειρά τους μπαίνουν στη σκηνή στήνονται στη σειρά και αρχίζουν το τραγούδι. Προσπάθησε κι εσύ να τραγουδήσεις μια στροφή από το λογοπαίχνιδο «να ‘χαμε τι να ‘χαμε…» όσο πιο γρήγορα μπορείς με μια ανάσα. Μπορούμε να αλλάξουμε τους στίχους και στη θέση της αλεπούς να βάλουμε τη μαϊμού από το καρναβάλι των ζώων. Σίγουρα μπορείς να τραγουδήσεις καλύτερα από τους αγριογάιδαρους. Το παιχνίδι μοιάζει με γρήγορο γλωσσοδέτη που δεν πρέπει να μπερδέψεις τα λόγια σου.
9) Εικοσιτρείς κι ο κούκος που λαλεί…
Κούκοι κρύφτηκαν στο δάσος και ο καθένας ας φωνάξει μόνο μια φορά. Ακούγεται το μουσικό κομμάτι οι κούκοι στο δάσος . Τα παιδιά κλείνουν τα μάτια και κάθονται σε κύκλο, η νηπιαγωγός αγγίζει με ένα φτερό τα παιδιά που θα είναι οι κούκοι μα επιλέγει διαφορετικό αριθμό παιδιών κάθε φορά. Τα παιδιά-κούκοι κρύβονται στην τάξη και οι υπόλοιποι με κλειστά μάτια πρέπει να μαντέψουν πόσοι κούκοι ήρθαν στο καρναβάλι των ζώων. Σε παραλλαγή τα παιδιά-κούκοι μπορούν να κρατούν ένα μουσικό όργανο πχ. καστανιέτες!
10) Που πας πουλάκι μου;
Σειρά τώρα έχουν τα πουλιά που τραγουδάνε όλο χάρη και φτερουγίζουν στον ουρανό. Τα παιδιά γίνονται πουλιά και πετούν με ανοιγμένα τα χέρια χωρίς να αγγίζει το ένα το άλλο. Μοναδική προ”υπόθεση να ακολουθούν κυκλική τροχιά το ένα πίσω απ’ το άλλο. Όταν ακούγεται ο ήχος από κουδουνάκια πετούν ψηλά περπατώντας στις μύτες των ποδιών, ενώ όταν ακούγεται ο ήχος από το τύμπανο πετούν χαμηλά με λυγισμένα γόνατα, γιατί παραμονεύει ο κυνηγός και πρέπει να κρυφτούν στους θάμνους. Υπάρχει εναλλαγή στο παιχνίδι και τα παιδιά διασκεδάζουν και εξασκούνται στην αναγνώριση ήχων των μουσικών οργάνων.
Οι δυο πιανίστες που για να λέμε την αλήθεια δεν είναι οι καλύτεροι πιανίστες του κόσμου χτυπούν με δύναμη τα πλήκτρα και έχουν τρελό κέφι. Χόρεψε κι εσύ όπως μπορείς στο ρυθμό μόλις όμως χτυπήσουν δυνατά τα πλήκτρα του πιάνου πρέπει να μείνεις ακίνητος στη χορευτική σου φιγούρα. Αν δεν τα καταφέρεις να μείνεις ακίνητος κάνε τη μαϊμού και χόρεψε στον τρελό χορό του καρναβαλιού!
12) Αποκριάτικη πινιάτα
Η πιθηκοοικογένεια έχει φέρει τα δικά της μουσικά όργανα από κόκαλα και ξύλο και τα μαιμουδάκια κάνουν τους ζογκλέρ, ρίχνουν στον αέρα κόκαλα, μπανάνες, καρύδες και τα πιάνουν. Έχουμε κρεμάσει σε ένα σκοινί ένα μπαλόνι πινιάτα που έχουμε καλύψει με εφημερίδα και ατλακόλ και έχουμε χρωματίσει με πολλά χρώματα. Μέσα στο μπαλόνι έχουμε βάλει καραμέλες και κομφετί. Τα παιδιά μπαίνουν στη σειρά το ένα πίσω από το άλλο, από το πιο κοντό στο πιο ψηλό της τάξης ενώ μπορούμε να δέσουμε τα μάτια στα μεγαλύτερα παιδιά. Στόχος είναι να σπάσουν το μπαλόνι με ένα ραβδί πινιάτα και να πάρουν τις καραμέλες. Κάθε παιδί έχει μόνο μια ευκαιρία να δώσει ένα χτύπημα στο μπαλόνι. Μόλις ξεκινήσει η μουσική δίνουμε μια με το ραβδί στην πινιάτα ώστε αν κινείται και να αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας.
Το μουσικό κομμάτι του κύκνου προσφέρεται για χαλάρωση.Τα παιδιά στέκονται όρθια σε κύκλο, κλείνουν τα μάτια και ακούν τη μουσική. Ένα παιδί κρατάει στα χέρια του ένα πούπουλο από τον κύκνο και το δίνει με προσοχή στο διπλανό του. Στόχος είναι το πούπουλο να περάσει από χέρι σε χέρι από όλα τα παιδιά χωρίς να πέσει κάτω. Η μουσική σε χαλαρώνει και σε ηρεμεί….
Φινάλε: τρελός χορός και ξεφάντωμα για όλους!