More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΜουσείαΤο «Έξυπνο Σπίτι της Αρχαιότητας» γιορτάζει την άνοιξη στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας...

    Το «Έξυπνο Σπίτι της Αρχαιότητας» γιορτάζει την άνοιξη στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο πλαίσιο του This is Athens City Festival!

    Το «Έξυπνο Σπίτι της Αρχαιότητας» γιορτάζει την άνοιξη στο Μουσείο Κοτσανά
    Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας  στο πλαίσιο του This is Athens City Festival!

    To «Έξυπνο Σπίτι της Αρχαιότητας» με κέφι και ανοιξιάτικη διάθεση συμμετέχει στη μεγάλη γιορτή της ΑθήναςThis is Athens City Festival και μας προσκαλεί στο Μουσείο Κοτσανά για να ανακαλύψουμε τους μύθους και τις αφηγήσεις της άνοιξης μέσα από τα τεχνολογικά gadgets των Αρχαίων Ελλήνων!

    Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, μια πρωτότυπη σειρά από θεματικές περιηγήσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους δίνει ραντεβού καθημερινές και Σαββατοκύριακα στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου «Αρχαία Ελλάδα – οι Απαρχές των Τεχνολογιών».

    Τι σχέση μπορεί να έχουν η άνοιξη, ο μήνας Μάιος, ο μύθος της Περσεφόνης και οι στωικοί φιλόσοφοι;

    Άραγε από που έλκει τις ρίζες της η Πρωτομαγιά και ποια η σχέση της με την αρχαιότητα;

    Τα Ανθεστήρια προς τιμήν του θεού Διονύσου στήνουν έναν σύγχρονο χορό στην καρδιά της Αθήνας, για να σηματοδοτήσουν αυτήν τη φορά, όχι μόνο την αναγέννηση της φύσης αλλά και την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να «ανθίσει», να εκφραστεί, να βιώσει και να αφουγκραστεί την ουσία των προσδοκιών και των επιλογών του.

    Λέξη-κλειδί: Μαία! Η πρώτη μέρα του Μαΐου μάς προσφέρει γενναιόδωρα την άκρη του νήματος για ξεκινήσουμε ένα ταξίδι στον χρόνο με προορισμό τον μήνα Θαργηλίωνα και τα περίφημα Ανθεοφόρια!

    • «Το ξυπνητήρι της φύσης» | Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη του Μάη στις 14:00 Θεματική εμπειρία επίσκεψης για ενήλικες  και παιδιά (διάρκεια 60′, κόστος: 7 ευρώ)

    Αέρας και νερό συμμαχούν με τον χρόνο και τον μετρούν «στάλα στάλα!»

    Εμπνευστής ένας σπουδαίος εφευρέτης της αρχαιότητας. Ο φιλόσοφος Πλάτωνας μάς συστήνει το πρώτο «φυσικό» ξυπνητήρι που μπορούσε να προγραμματιστεί σύμφωνα με τις οδηγίες μας.

    Φύση, χρόνος, άνθρωπος και Θεοί ενώνονται με όχημα την πρώτη συσκευή αφύπνισης στην ιστορία!  Το πρώτο του χτύπημα ήχησε πριν 2.500 χρόνια και φέτος χτυπά ξανά στην καρδιά της σημερινής Αθήνας συνομιλώντας με την οικολογική φιλοσοφία της τεχνολογίας. Λειτουργεί «δίχως αναβολή»  και περιμένει όλους μας να το ακούσουμε!

    • «Είδωλο μετά μουσικής!» | Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη του Μάη στις 16:30 Θεματική εμπειρία επίσκεψης για ενήλικες  και παιδιά (διάρκεια 60′, κόστος: 7 ευρώ)

    Άραγε πόσο καινοτόμο μπορούσε να είναι ένα κουρείο της αρχαιότητας;

    Ο πρώτος μουσικός καθρέφτης της αρχαιότητας, το δώρο του νεαρού Κτησιβίου προς τον πατέρα του, περίφημο κουρέα στη διάσημη ελληνιστική πόλη της Αλεξάνδρειας, αποκαλύπτεται καθρεφτίζοντας το είδωλο του σύγχρονου ανθρώπου!

    Η φροντίδα του παρουσιαστικού και του σώματος αποτελούσε σπουδαία υπόθεση για τους αρχαίους Έλληνες. Οι χώροι αισθητικής περιποίησης και αναψυχής αποτέλεσαν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας. Λουτρά, αρωματοποιία και παρασκευή καλλυντικών είναι οι αδιάψευστες μαρτυρίες του ρόλου που είχαν στην αρχαιότητα.

    Μουσική και αισθητική περιποίηση συναντώνται στο πεδίο της τεχνολογίας και αναβιώνουν στο σήμερα, έχοντας να μας αφηγηθούν ιστορίες γεμάτες επιστήμη, έρωτα, τέχνη και φιλοσοφία. Εσείς κρατήσατε θέση για μια μουσειακή εμπειρία αισθητικής ανανέωσης;

    • «Η έξυπνη κανάτα!» Κάθε Παρασκευή του Μάη στις 14:00 & 16:30
      – Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς (διάρκεια 60′, κόστος: 8 ευρώ)

    Είστε έτοιμοι για μια μεθυστική περιπέτεια στον γιορτινό κόσμο της γνώσης και της ψυχαγωγίας;

    Άραγε τι να υπήρχε μέσα σε ένα αρχαίο σπίτι; Ποια μπορεί να ήταν τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή οι αρχαίοι Έλληνες και ποια σε ένα συμπόσιο;

    Ο κάνθαρος, η κύλικα και ο αρχαίος κρατήρας μάς οδηγούν βήμα βήμα στην ευφυέστατη πρωταγωνίστρια Οινοχόη! Ο λόγος για το περίφημο αγγείο που έκανε τα παραγγέλματα μας πραγματικότητα! Πότε μάς σέρβιρε οίνο πότε νερό και πότε και τα δύο! Η «έξυπνη κανάτα» μάς βοηθά να ξετυλίξουμε το κουβάρι ώστε να ανακαλύψουμε τα μυστικά της αλλά και να μάθουμε ποιες μπορεί να ήταν οι γευστικές απολαύσεις που τη συνόδευαν καθώς και ποιες οι πνευματικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια των συμποσίων.

    •  «Ρομπότ δύο σε ένα», Η αυτόματη θεραπαινίδα του Φίλωνος | Κάθε Παρασκευή του Μάη στις 18:30 – Θεματική εμπειρία επίσκεψης για ενήλικες  και παιδιά (διάρκεια 60′, κόστος: 7 ευρώ)

    Ένα «ιδιοφυές» ρομπότ σε μορφή ανθρώπου σερβίρει κρασί με ευκολία και προσφέρει διασκέδαση στους καλεσμένους του οικοδεσπότη σε ένα δείπνο αλλιώτικο από τα άλλα!

    Το πρώτο ρομπότ στην ιστορία της τεχνολογίας ακούει στο όνομα μιας  αυτόματης υπηρέτριας. Η λειτουργία του δεν βασίζεται ούτε σε μπαταρία ούτε σε ηλεκτρισμό. Σύμμαχός του είναι τα θεμελιώδη στοιχεία της φύσης αλλά και η ικανότητα του εφευρέτη του να τα κάνει «μαγικά».

    Στο «Έξυπνο σπίτι της Αρχαιότητας» οι επισκέπτες έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τον τεχνολογικό εντυπωσιασμό. Εσείς λάβατε πρόσκληση;

    •  «Κτησίβιε, πες μου τι μέρα είναι;» | Κάθε Σάββατο του Μάη στις 11:30Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς (διάρκεια 60′, κόστος: 8 ευρώ)

    Κάθε ώρα, κάθε στιγμή μετρά! Ο χρόνος στην Αρχαία Ελλάδα ήταν γεμάτος συγκινήσεις, μόχθο, αθλητικές γιορτές και ευτυχή, ατυχή ή περιπετειώδη καλέσματα όπου όλοι έπρεπε να είναι συνεπείς. Πως τα κατάφερναν άραγε;

    Ηλιακά και υδραυλικά ωρολόγια, ωρολόγια «αράχνες» αλλά και το αττικό και σεληνιακό ημερολόγιο μάς δίνουν πολύτιμα στοιχεία για να φτάσουμε στη Γεναριάτικη διάθεση του Ποσειδώνα και του Γαμηλίωνα!

    Η μέτρηση του χρόνου στα καλύτερα της! Εσύ ποια μέθοδο θα ακολουθήσεις;

    • «Στην υγειά του ρομπότ!» | Κάθε Σάββατο του Μάη στη 13:00Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς (διάρκεια 60′, κόστος: 8 ευρώ)

    Άραγε υπήρχαν ρομπότ στην αρχαιότητα;  Οι μικροί εξερευνητές επιβιβάζονται στη χρονοκάψουλα, αποφασισμένοι να βρουν απαντήσεις! Στη διαδρομή τους θα συναντήσουν μυθικά ρομπότ, αυτοματισμούς και ιπτάμενες μηχανές. Συλλέγουν σημαντικά στοιχεία μετά από εξονυχιστικές συνεντεύξεις με τον Φίλωνα, τον Ήρωνα και τον Αρχύτα. Συνοδοιπόρος τους ο θεός Ήφαιστος!

    Εσύ θα μπεις  στην ομάδα των εξερευνητών της αρχαιότητας;

    • «Αντίστροφη μέτρηση, φυσικά!» | Κάθε Σάββατο του Μάη στις 17:00 – Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς (διάρκεια 60′, κόστος: 8 ευρώ)

    Έτοιμοι να «αδράξουμε τη μέρα» λίγο πριν τον ερχομό της νέας χρονιάς; Δίνουμε ραντεβού με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη υπό τον ήχο μιας λαλίτσας!

    Οι εφευρέτες της αρχαιότητας μάς αποκαλύπτουν πως κατάφερναν να ξυπνούν νωρίς και να αξιοποιούν τη μέρα τους μέσα από την εξερεύνηση, την ανακάλυψη, την παρατήρηση και τη χαρά της σπουδής.  Φιλοσοφικές θεωρίες που έμειναν στην ιστορία έρχονται σε πρώτο πλάνο δίνοντας τη σκυτάλη στις «ιδέες», την «αλήθεια», την «αγάπη» και τον «κόσμο».

    Εσύ θα καταφέρεις να φτάσεις στην ώρα σου;

    • «Ένα θέατρο-αυτοκίνητο κυκλοφορεί στην Αλεξάνδρεια! | Κάθε Σάββατο του Μάη στις 18:30 Θεματική εμπειρία επίσκεψης για ενήλικες  και παιδιά (διάρκεια 60′, κόστος: 7 ευρώ)

    Ηχητικά, κινητικά και φωτεινά εφέ διαδέχονται το ένα το άλλο και έρχονται να μας καταπλήξουν! Οι μηχανικοί της αρχαίας Ελλάδας επινοούν και φτιάχνουν τα πρώτα αυτόματα θέατρα. Χάρη στον διάσημο μηχανικό Ήρωνα, ο θεός Διόνυσος δοξάζεται με μια αυτόματη παράσταση που σχεδιάζεται προς τιμή του. Ο Ήρωνας επέλεξε το δρώμενο να εκτυλίσσεται πάνω σε έναν κρυφό τροχοφόρο μηχανισμό. Κατασκεύασε λοιπόν ένα ιδιοφυές αυτοκίνητο το οποίο μετέφερε αλλά και ζωντάνευε «μαγικά» ολόκληρη την παράσταση.

    Η αγάπη των αρχαίων Ελλήνων για το θέατρο ζωντανεύει στο Μουσείο Κοτσανά μέσα από μια αξιοθαύμαστη τεχνολογική αναβάθμιση. Άνθρωποι, μαινάδες, θεοί και τεχνολογία συναντώνται για να αφηγηθούν τις μοναδικές τους ιστορίες. Το Ηρώνειο θέατρο δίνει ραντεβού με τον μύθο και την επιστήμη και μας αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

    • «Θέατρο κινητό!» | Κάθε Κυριακή του Μάη στις 11:30 – Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς
      (διάρκεια 60′, κόστος: 8 ευρώ)

    Μα γίνεται ένα θέατρο να είναι ζωντανό;!

    Είστε έτοιμοι να εξιχνιάσετε ένα μυστήριο που προέρχεται από τον 3ο αιώνα π.Χ.; Λέξεις κλειδιά: Φίλων ο Βυζάντιος και Ήρων ο Αλεξανδρεύς!

    Προσοχή! Για να φτάσουμε σε λέξη-κλειδί, θα χρειαστεί να περάσουμε από τρεις δοκιμασίες: Κωμωδία, τραγωδία και σατυρικό δράμα. Σύμμαχοί μας ο Αριστοφάνης, ο Σοφοκλής και ο Αισχύλος.

    Οι δραματικοί αγώνες ξεκινούν! Οι μικροί αρχαίοι υποκριτές – ηθοποιοί λαμβάνουν θέση σε ένα ταξίδι που φτάνει μέχρι τις μέρες μας και εξερευνά όλη την ιστορία και την τεχνολογία των αρχαίων θεάτρων.

    • «Καθρέφτη, Καθρεφτάκι μου», Ο μουσικός καθρέφτης του Κτησιβίου | Κάθε Κυριακή του Μάη στη 13:00 – Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς (διάρκεια 60′, κόστος: 8 ευρώ)

    Άραγε υπήρχαν καθρέφτες στην Αρχαία Ελλάδα; Ποια να ήταν άραγε η μόδα στα μαλλιά και στα γένια; Κομμώσεις ανδρικές και γυναικείες, καλλωπισμοί, ψιμύθια, υλικά, τάσεις και χρώματα μάς αποκαλύπτονται μέσα από τους συμμάχους τους στη φύση! Από τον 5ο αιώνα μέχρι και τις αρχές της Βυζαντινής περιόδου το είδωλο μάς ταξιδεύει μουσικά μέσα από τον καθρέφτη του Κτησιβίου!

    Κάλλος και τεχνολογία δίνουν ραντεβού με τη μουσική! Η ομορφιά και η περιποίηση αναβιώνουν μέσα από το ανδρικό και γυναικείο κόσμημα και αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες. Είστε έτοιμοι να φτιάξουμε τη δική μας;

    • «Ραντεβού κάτω από το ρολόι» |  Κάθε Κυριακή του Μάη στις 17:00 – Θεματική εμπειρία επίσκεψης για ενήλικες  και παιδιά (διάρκεια 60′, κόστος: 7 ευρώ)

    Η μέτρηση του χρόνου έχει απασχολήσει τον άνθρωπο σε κάθε γωνία της Γης.

    Ο ζωογόνος ήλιος ήταν αυτός που, έδινε μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στους ανθρώπους να μετρούν τις ώρες. Τα διάσημα ηλιακά ρολόγια απαιτούσαν χρήση σε εξωτερικό χώρο και λειτουργούσαν μόνο υπό συνθήκες ηλιοφάνειας.

    Όμως, ένας από τους  σπουδαιότερους μηχανικούς της αρχαιότητας δεν αρκέστηκε σε αυτό και κατασκεύασε ένα ρολόι ικανό να μετρά τις ώρες όλο το 24ώρο.

    Το «αθάνατο ρολόι» της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας, με μέγεθος που να επιτρέπει την οικιακή χρήση, έρχεται να μας «φωτίσει» με την ευφυή του λειτουργία και τις περίτεχνες λεπτομέρειες του.

    • «Εκεί που η Υπατία, ο Ήρωνας και ο Watt συναντώνται!» |  Κάθε Κυριακή του Μάη στις 18:30 – Θεματική εμπειρία επίσκεψης για ενήλικες  και παιδιά (διάρκεια 60′, κόστος: 7 ευρώ)

    Άραγε τι εκπλήξεις επιφύλασσε ένα αρχαίο έξυπνο σπίτι σε επίδοξους διαρρήκτες; Θα κατάφερνε να ειδοποιήσει έγκαιρα τους ιδιοκτήτες του;

    Όσοι τολμηροί δοκιμάσουν τις πιθανότητές τους, θα αποδώσουν τα εύσημα σε έναν από τους σπουδαιότερους μηχανικούς της Αρχαίας Ελλάδας, τον Ήρωνα από την Αλεξάνδρεια! Ένα ευφυέστατο σύστημα αυτόματης παραγωγής ήχου στην πίσω πλευρά της πόρτας, θα αποκαλύψει τα μυστικά του και θα ηχήσει για τα αυτιά μας και μόνο! Αέρας, νερό, πίεση και  βαρύτητα γίνονται οι φυσικοί σύμμαχοι της ασφάλειας.

    Ο αρχαιοελληνικός συναγερμός, που χτύπησε για πρώτη φορά τον 1ο αιώνα π.Χ. στην Αλεξάνδρεια, χτυπά σήμερα στην καρδιά της Αθήνας και αφηγείται κρυφές ιστορίες δικαίου, επιστήμης αλλά και φιλοσοφίας άρρηκτα συνδεδεμένες με την καθημερινότητα του αρχαιοελληνικού κόσμου. Εσείς είστε έτοιμοι ακούσετε τι έχει να μας πει;

    Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις:

    • Προτείνεται τηλεφωνική προκράτηση θέσεων, καθώς οι ομάδες θα είναι ολιγομελείς. Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και κρατήσεις: 211 411 0044.
    • Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση σύμφωνα με τους κανόνες διαφύλαξης της ατομικής και συλλογικής υγείας: 12 άτομα
    • Ώρα προσέλευσης: 15’ πριν την έναρξη των δράσεων.
    • Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.
    • Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με πρωταρχικό μέλημά του την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.

    Info

    «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας»
    Πινδάρου 6 & Ακαδημίας,
    Κολωνάκι, 10671
    T.: 211 411 0044, 6907292002
    Ε: info@kotsanas.com

    kotsanas.com

    ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΤΣΑΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΩΣ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019» ΑΠΟ ΤΟ EUROPEAN MUSEUM FORUM (EMF).

    RELATED ARTICLES

    Most Popular