Αν ο γονιός ή κηδεμόνας του παιδιού δεν έχει δώσει την γραπτή του άδεια για ανάρτηση του παιδιού του σε σχολικό ή άλλο ιστότοπο, όπου διαφαίνεται το προσωπό του, τότε μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα της αντίρρησης (άρθρο 13 του ν. 2472/1997) προς το (φυσικό ή νομικό) πρόσωπο που πραγματοποίησε την εν λόγω ανάρτηση.
Η αντίρρηση απευθύνεται εγγράφως στον υπεύθυνο επεξεργασίας των δεδομένων και πρέπει να περιέχει συγκεριμένο αίτημα π.χ. διόρθωση, διαγραφή δεδομένων κτλ. Εκείνος ή πρέπει να προβεί στην ικανοποίηση του αιτήματος ή πρέπει να απαντήσει εγγράφως για τις όποιες αντιρρήσεις του.
Όπως είναι σαφές, αν το αίτημά του γονέα δεν ικανοποιηθεί εντός των δεκαπέντε ημερών, τότε μπορεί να προσφύγει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Για ανήλικους μαθητές, το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί από τους γονείς τους.
Σημείωση: τα δημοφιλέστερα socail media όπως το Facebook και το Youtube παρέχουν τη δυνατότητα να «αναφέρει» κάποιος μία ανάρτηση η οποία τον αφορά και για την οποία δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.