More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤι θα πάρω μαζί μου φεύγοντας, των Νίκης Κάντζου και Φυλλιώς Νικολούδη

    Τι θα πάρω μαζί μου φεύγοντας, των Νίκης Κάντζου και Φυλλιώς Νικολούδη

    Τίτλος: Τι θα πάρω μαζί μου φεύγοντας!
    Συγγραφείς: Νίκη Κάντζου, Φυλλιώ Νικολούδη
    Εκδόσεις: Εθνικό κέντρο έρευνας και διάσωσης σχολικού υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ)
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 24 Χ 17
    ISBN: 978-618-81132-8-2

    "Είμαι μια βαλίτσα, όπως τόσες άλλες. Ζούσα σε ένα σπίτι μαζί με άλλες βαλίτσες.
    Με χαρές, με λύπες, με γέλια, με μικρές απογοητεύσεις.  
    Μερικές φορές ταξίδευα για δουλειές και άλλες φορές για διακοπές.                           
    Περισσότερο αγαπούσα τα ταξίδια των διακοπών,
    γιατί στο εσωτερικό μου έβαζαν πάντα την αισιοδοξία.
    Ξαφνικά κάτι άλλαξε…"

    Μια βαλίτσα ζει την προσφυγιά κια ταξιδεύει γεμάτη αναμνήσεις… είναι η βαλίτσα της Nur ενός μικρού κοριτσιού που αναγκάζεται με την οικογένεια της να εγκαταλείψει το σπίτι της μέσα σε μια νύχτα. Μόνο μια βαλίτσα μπορούσε να πάρει ο καθένας. Αλήθεια πως να χωρέσει μια ζωή μέσα σε μια βαλίτσα;
    Ευτυχώς η Nur είναι μόνο πέντε ετών. Ανοίγει τη βαλίτσα με χέρια που τρέμουν και ψιθυρίζει " Τι θα πάρω μαζί μου φεύγοντας;". Η βαλίτσα της Nur είναι η πιο μικρή από όλες
    Το ταξίδι είναι μακρύ και δύσκολο, ταξιδεύουν μέρα και νύχτα, πότε με ζέστη και πότε με κρύο, διασχίζουν βουνά και θάλασσες
    Μια ζωή χωρίς πόλεμο. Σε μια χώρα που έχει ειρήνη. Δεν είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι αναγκάζονται να φύγουν από τη γη τους και να γίνουν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας αναγκάστηκαν να αφήσουν τον τόπο τους και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Η οικογένεια της Nur στάθηκαν τυχεροί και στο τέλος τα κατάφεραν να σωθούν.

     Πόλεμος, Ξεριζωμός, Προσφυγιά, Νοσταλγία, Ελπίδα, Καινούρια Πατρίδα…

    Μια ιστορία που περιγράφει με ευαισθησία ένα κοινωνικό ζήτημα όπως η προσφυγιά που έχει αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις.
    Η Νίκη Κάντζου και η Φιλλιώ Νικολούδη χρησιμοποιούν ως εύρημα, μια βαλίτσα ως κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας που αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας που αλλάζει τόπο και προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Είναι πραγματικά συγκινητικό τι μπορεί να υπάρχει μέσα σε μια τέτοια βαλίτσα και τι συμβολίζει η βαλίτσα για τον κάτοχο της. Είναι όλες του οι αναμνήσεις και τα υπάρχοντα να του θυμίζουν τον τόπο του, τις ρίζες του, την καταγωγή του. Οι εικόνες του βιβλίου είναι ζωγραφιές από μαθητές νηπιαγωγείων αλλά και ασπρόμαυρες φωτογραφίες που συνδέουν το χθες με το σήμερα. Κάθε σελίδα αποτελεί και μια πρόταση για την αξιοποίηση του βιβλίου στην τάξη. Κάθε βαλίτσα κρύβει και μια άλλη ιστορία προσφυγιάς. Σίγουρα κάποιο παιδί από άλλη χώρα θα έχει να μας πει τη δική του ιστορία. Με την ανάγνωση του βιβλίου τα παιδιά αναλαμβάνουν να πάρουν θέση, να ευαισθητοποιηθούν αλλά και να ενημερωθούν για ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος. Το βιβλίο αποτελέι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών για ποικίλες δραστηριότητες και την ένταξη παιδιών από άλλες χώρες.

    Συνύπαρξη, Αποδοχή, Ενσυναίσθηση, Σεβασμός, Αισιοδοξία, Χαμόγελο, Ειρήνη…

    Οι λέξεις αποκτούν νόημα όταν γίνονται πράξη και ευθύνη για ειρηνική συνύπαρξη, αποδοχή  των προσφύγων ώστε να ατενίζουμε με αισιοδοξία και χαμόγελο το μέλλον. Όλοι εμείς που υποδεχόμστε πρόσφυγες από άλλες χώρες, που μιλούν διαφορετική γλώσσα και έχουν διαφορετικές συνήθειες και έθιμα έχουμε πολλά να πάρουμε και να δώσουμε, να μοιραστούμε κοινά στοιχεία και να δημιουργήσουμε έναν πολύχρωμο κόσμο με ειρήνη για όλους.

    Το βιβλίο συνοδεύεται από εκπαιδευτικές δραστηριότητες που βοηθάνε τα παιδιά μαζί με τους φίλους τους, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς τους, να μάθουν, να προβληματιστούν, να συναισθανθούν και να μην μείνουν αμέτοχοι.
     
    Το βιβλίο προλογίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στην οποία θα διατεθούν μέρος των εσόδων.

    ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

    ***

    Η Νίκη Κάντζου είναι εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση, συγγραφέας και εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής.  Έχει γράψει βιβλία για εκπαιδευτικούς και βιβλία τέχνης για παιδιά. Κάθε φορά που βλέπει μια βαλίτσα αισθάνεται ότι αυτή κουβαλά κάτι από την ζωή του κατόχου της. Η δική της βαλίτσα έχει μέσα ταξίδια, μουσεία, παιχνίδια θησαυρού, βιβλία και τις μικρασιάτικες της ρίζες.

    ***

    Η Φιλλιώ Νικολούδη είναι Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής στην δημόσια εκπαίδευση, συγγραφέας και Δασκάλα Δράματος στην Εκπαίδευση. Έχει διδακτορικό στην Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και τις Θεατρικές Δραστηριότητες. Έχει γράψει παιδικά βιβλία και βιβλία για εκπαιδευτικούς.

    ***

    ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΙ

    ***

    Τα παιδιά του 2ου Νηπιαγωγείου Αιγάλεω του σχολικού έτους 2015-2016 για το συλλογικό έργο "Βαλίτσες" και στη μικρή Ιόλη Λέδάκη για το έργο της "Η βάρκα της αγάπης" με υπεύθυνη νηπιαγωγό τη Νίκη Κάντζου. Τα έργα δημιουργήθηκαν για τη συμμετοχή των παιδιών στο διαγωνισμό ζωγραφικής" Τα παιδιά ζωγραφίζουν για τους πρόσφυγες" που οργάνωσε το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού και η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου.
    Τα παιδιά του 13ου Νηπιαγωγείου Λάρισας του σχολικού έτους 2015-2016 για το συλλογικό έργο "Βαλίτσες" με υπεύθυνη νηπιαγωγό τη Μούσιου Γεωργία. Τα έργα δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του συνεργατικού προγράμματος "Το ταξίδι των προσφύγων" που οργάνωσαν το 13ο Νηπιαγωγείο και το Νηπιαγωγείο Γόννων με υπεύθυνες νηπιαγωγούς τη Μούσιου Γεωργία και την Κωτσιοπούλου Δήμητρα.
    Τα έργα των παιδιών βρίσκονται στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.
    Τριπόδων 23 Πλάκα, Αθήνα, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης.

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular