More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+ΑρθρογραφίαΤι είναι για μένα το βιβλίο;

    Τι είναι για μένα το βιβλίο;

    Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, 2 Απριλίου 2016

    Γράφει η Μαρία Τρύφων*

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ;
    Ταξίδι, όνειρο, εικόνα, γλώσσα, δημιουργία, χαρά, λύπη, ταύτιση, συντροφιά, θυμός, κλάμα, βραβείο, γνώση, ψυχαγωγία, «βασανιστήριο», μάθηση, έκφραση. Τόσες και άλλες τόσες λέξεις που μπορεί κάποιος να πει για ένα βιβλίο και τα συναισθήματα που προκαλεί. Αδιάφορο δεν το λες πάντως! Ανοίγοντας την πρώτη σελίδα, έχεις την προσμονή, την περιέργεια της πρώτης γνωριμίας. Σαν παιδί που απλώνει το χέρι του σε έναν καινούργιο φίλο. Ελπίζεις να είναι μια ιστορία που θα την θυμάσαι για καιρό, θα την συζητάς, θα αξίζει τον κόπο να υπογραμμίσεις φράσεις που σου άρεσαν,  για να  τις πεις ίσως κι εσύ. Συγγραφείς  και  εικονογράφοι, εκφράζουν απόψεις, ονειρεύονται, εκτίθενται, δημιουργούν! Και εμείς ως αναγνώστες ακολουθούμε το ταξίδι τους.

    Αν είσαι εκπαιδευτικός; Είναι εργαλείο στην δουλειά σου. Βρίσκεις συνεχώς τρόπους να το κάνεις πιο ελκυστικό  για τους μαθητές σου. Προσπαθείς να βρεις εκείνα τα βιβλία-διαμαντάκια που θα τους κινήσουν το ενδιαφέρον, που θα είναι το όχημα τους  στον κόσμο, το εγχειρίδιο, με τις οδηγίες για το ταξίδι τους  στην ζωή. Αν είσαι μαθητής; Κάπου εκεί μέσα μπορεί να βρεις απαντήσεις στα μικρά και μεγάλα ερωτήματα ζωής.  

    Αν είστε γονείς ; Μην ξεχνάτε να αγοράζετε, να δανείζεστε, να μοιράζεστε , να ανταλλάσετε καλά παιδικά βιβλία. Έντυπα , αυτά με τις σελίδες, όχι μόνο αυτά που είναι μέσα στα tablets και τους υπολογιστές. Είναι αξία ανεκτίμητη για το παιδί σας η επαφή με τις σελίδες του! Οι εικόνες τους γεμάτες ζωηρά χρώματα, θα ταξιδέψουν την φαντασία τους, θα τα παρακινήσουν να  παρατηρήσουν, οι καλές ιστορίες θα τα καθηλώσουν, θα αναπτύξουν το λεξιλόγιο τους. Διαλέξτε τα προσεκτικά, όχι με βάση την τιμή, αλλά με κριτήριο την ποιότητα. Ποιότητα στην ιστορία και τα νοήματα που περνάει, ποιότητα στην εικονογράφηση με εικόνες για παιδιά, αλλά όχι «παιδικές».

    Όταν δεν διαβάζει ακόμη το ίδιο, διαβάστε του εσείς, χρωματίζοντας την φωνή σας για να του κρατήσετε αμείωτο το ενδιαφέρον. Όταν αρχίσει να διαβάζει μόνο του, εκεί πια το παιδί θα βρει  τους μηχανισμούς που του αρέσουν.
    Πόσο χαρακτηριστική η πρώτη κίνηση να το ξεφυλλίσουμε, να χαϊδέψουμε το εξώφυλλο, να ψάξουμε τα εσώφυλλα, να ανοίξουμε τις σελίδες και να πάμε ανυπόμονα στο τέλος. Ή μπορεί απλά να πατήσουμε ένα κουμπί και να ανοιχτεί μπροστά μας! Τώρα άλλωστε χωράει, σε ηλεκτρονικά μέσα, σε ψηφιακά εργαλεία, χωρίς ίσως  την χαρακτηριστική  «μυρωδιά» των σελίδων, αλλά πιο εύχρηστο, προσιτό και προσβάσιμο. 

    Έντυπη ή ηλεκτρονική διαλέξτε την εκδοχή που θέλετε και σας ταιριάζει. Έχει την τιμητική του κάθε 2 Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου παραμυθά HANS CHRISTIAN ANDERSEN. Στον Δήμο Π.Φαλήρου  φροντίζουμε 4 χρόνια τώρα να το γιορτάζουμε σε συνεργασία με τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Greek Ibby), με όμορφες εκδηλώσεις, για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. 
    Εσείς μην περιμένετε να το γιορτάσετε μόνο τότε! Αναρωτηθείτε, «τι είναι για εμένα το βιβλίο;» βρείτε το και δώστε την θέση που του ταιριάζει. Μαζί σας, δίπλα σας. 

     * Προϊσταμένη 9ου Νηπ/γείου Π.Φαλήρου
    Μέλος της οργανωτικής Επιτροπής: «Π.Φάληρο- Ένας βιβλιότοπος για παιδιά»

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular