More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΜαθηματικάΤα φυλλάρακια των μαθηματικών - Γεμίζοντας το σακίδιο

    Τα φυλλάρακια των μαθηματικών – Γεμίζοντας το σακίδιο

    Αγαπημένα φιλαράκια, τα Φυλλαράκια των Μαθηματικών είναι η νέα, σταθερή  στήλη του ELNIPLEX. Από σήμερα και κάθε Τρίτη (μην παρασύρεστε που είναι Τετάρτη σήμερα), θα αναρτούμε ιδέες για δραστηριότητες που σχετίζονται με μαθηματικές έννοιες με αφορμή το βιβλίο «Τα Φυλλαράκια των Μαθηματικών» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

    Όσοι έχετε προμηθευτεί το βιβλίο θα γνωρίζετε ήδη ότι τα φιλαράκια ετοιμάζονται για ένα περιπετειώδες ταξίδι με τη χρονοκάψουλα -όσοι δεν έχετε πάρει ακόμα το βιβλίο σπέυσατε πριν εξαντληθεί! Σκεφτήκαμε λοιπόν σαν πρώτη δραστηριότητα να γεμίσουμε το σακίδιό μας με όλα τα απαραίτητα αντικείμενα για το ταξίδι.

    Θα χρειαστούμε ένα σακίδιο και αντικείμενα από την τάξη. Μπορούμε να έχουμε εμπλουτίσει τις γωνιές μας με αντικείμενα όπως πυξίδες, φακούς, μαγνήτες. Τα παιδιά ατομικά ή σε ζευγάρια μπορούν να διαλέγουν ένα αντικείμενο και να το βάζουν στο σακίδιο με την προϋπόθεση ότι η ομάδα θα εγκρίνει τη χρησιμότητά του. Όπως έχετε καταλάβει προβαίνουμε σε μια ομαδοποίηση με ένα κριτήριο, τη χρησιμότητα των αντικειμένων στο ταξίδι με τη χρονοκάψουλα. Ακόμα και τα πιο παράξενα αντικείμενα μπορούν να μπουν στο σακίδιό μας αρκεί τα παιδιά να επιστρατεύσουν τη φαντασία τους και διακαιολογήσουν την επιλογή τους. 

    Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι ένα σακίδιο που θα κατασκευάσουμε μαζί με τα παιδιά από αφρώδες υλικό, ειδικά για το ταξίδι μας. Σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε κάρτες-απεικονίσεις  αντικειμένων. Στη φωτογραφία βλέπετε ένα τέτοιο σακίδιο δια χειρός Δώρας Πουρή!

    Προεκτάσεις-Σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα:
    Βρίσκουμε ένα αντικείμενο και το βάζουμε στο σακίδιο χωρίς να μας δει η υπόλοιπη ομάδα. Κάνουμε μια λεκτική περιγραφή π.χ. «Είναι κόκκινο, στρογγυλό και το τρώμε» και η υπόλοιπη ομάδα προσπαθεί να μαντέψει τι βάλαμε στο σακίδιο.
    Βρίσκουμε ένα αντικείμενο και το βάζουμε στο σακίδιο χωρίς να μας δει η υπόλοιπη ομάδα. Με παντομίμα δίνουμε στοιχεία για το αντικείμενο π.χ. υποκρινόμαστε πως κρατάμε ένα μήλο και το δαγκώνουμε και η ομάδα προσπαθεί να μαντέψει τι βάλαμε στο σακίδιο.

    Στο τέλος των δραστηριοτήτων μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά να συμπληρώσουν το φύλλο εργασίας της σελίδας 6 από το βιβλίο «Τα φυλλαράκια των Μαθηματικών»

    Το ταξίδι με τη χρονοκάψουλα ξεκινάει!
    Καλή μας χρονιά, φιλαράκια!

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular