Τα παιδιά είπαν ότι θα ήθελαν να ασχοληθούν με τα ζώα. Μα τι να κάνεις με τα ζώα; Πάλι τα ίδια και τα ίδια. Τα ζώα του χειμώνα κάθε χρόνο (όχι, δεν είναι κακό αλλά είπαμε να τα αφήσουμε για αργότερα και πιο συμπυκνωμένα). Τα ζώα του αγροκτήματος ξανά; Όχι!
Σκεφτήκαμε λοιπόν να ασχοληθούμε με μια υποκατηγορία. Με την πιο αδικημένη. Με την πιο σπάνια. Με την πιο…παρεξηγημένη. Και αφού δεν υπάρχει τέτοια υποκατηγορία, τη φτιάξαμε εμείς, απ’ το μυαλό μας. Τα παρεξηγημένα ζώα λοιπόν και ξεκίνημα με τον γάιδαρο.
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το πιο ελληνικό ζώο. Ένα ζώο που φωτογραφίζει την πάλαι ποτέ πλούσια ελληνική επαρχία, ένα ζώο που πήγαινε με τους ρυθμούς των κατοίκων της γης.
Ο γάιδαρος ήταν το πρώτο ζώο που διαλέξαμε να αποκαταστήσουμε. Γιατί θέλαμε να τον τιμήσουμε. Γιατί θέλαμε να πάψουν όλοι να τον σκέφτονται σαν κάποιο ζώο που συνδυάστηκε με κάτι αρνητικό (“είσαι γαιδούρι”, “αυτό είναι γαιδουριά” κτλ).
Ο γάιδαρος αρέσει στα παιδιά. Είναι συμπαθής. Είναι στο σουλούπι του. Είναι που μοιάζει με τα αγαπημένα άλογα. Είναι που υπομένει τα πάντα. Είναι γιατί…είναι ταπεινός και συνεργάζεται συνήθως αγόγγυστα. Είναι γιατί η φωνή του έχει κάτι φιλικό και μελαγχολικό.
Ζωολογικές -περιττές- πληροφορίες: εξημερωμένο οικόσιτο θηλαστικό, ξάδερφος του αλόγου. Από τη διασταύρωση αλόγου και γαϊδάρου προέρχεται το μουλάρι. Στην Ελλάδα υπήρχαν περίπου 500.000 γαϊδούρια το 1950 ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τα 15.000, δείγμα της αλλαγής νοοτροπιών και τρόπου ζωής.
Πάμε στα βίντεο και τις ιστορίες και επανερχόμαστε:
Ο πεισματάρης γάιδαρος (The Stubborn Donkey) ή όπως είναι το κανονικό της όνομα “Μαρίζα”: 4λεπτο βραβευμένο animation του Κωνσταντίνου Κρυστάλλη (www.animationtime.com) δίχως λόγια με πρωταγωνιστή έναν ηλικιωμένο ψαρά και τον γάιδαρό του που αρνείται να ανέβει στην…Άνω Χώρα καθώς του πέφτει λίγο μακριά και πολύ ανηφορικά. Τελικά το αφεντικό του τον πείθει με έναν μοναδικό και πολύ ελληνικό τρόπο! Δείτε το και δείξτε το οπωσδήποτε. Είναι το καρτούν που ουσιαστικά επανατοποθετεί το γάιδαρο από την ταπεινότητα και τη χαμηλή ευφυΐα στο βάθρο ενός κανονικού ζώου.
Ο γάιδαρος, η αλεπού και το λιοντάρι: μπορείς να πεις ιστορίες και παραμύθια με ζώα δίχως να έχεις στο σακούλι σου τον μεγάλο παραμυθά Αίσωπο; Θα ήταν παράλειψη. Ο συγκεκριμένος μύθος μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για την πονηριά κάποιων και για το ψέμα που συχνά δε δικαιώνεται και μας εμπλέκει σε άσχημες καταστάσεις.
Δείτε ακόμα
Ο γάιδαρος που έκανε το λιοντάρι (είναι η δεύτερη ιστορία, γάιδαρος και δέρμα λιονταριού)
Ο γάιδαρος που πάτησε τ’ αγκάθι και ο λύκος (Ὄνος πατήσας σκόλοπα καὶ λύκος)
Το Γ: Την ευκαιρία που μας δίνει ο γάιδαρος δε θα την αφήσουμε να πάει χαμένη. Το γράμμα, η φωνή Γ μας παρουσιάζεται, μας φωνάζει “δίδαξέ με, δώσε με στα παιδιά”. Καλύτερη αφετηρία από το “Γουρλομάτη Γάιδαρο” δε θα βρείτε. Ένα εξαιρετικό εξάλεπτο στόρι. Μετρήστε λέξεις από Γ, εντοπίστε τες στην οθόνη, παίξτε, μετρήστε, βρείτε καινούριες, διασκεδάστε.
Ακούστε επίσης τις ιστορίες:
Και ασχοληθείτε με το τραγούδι:
Γαιδαράκος, του Μάνου Χατζιδάκι
Aπό την ταινία ”Η Αλίκη στο ναυτικό” 1961, Στίχοι: Αλέκος Σακελλάριος
Πρώτη εκτέλεση: Αλίκη Βουγιουκλάκη
Ας ήταν όλη η ζωή μου
σαν και σήμερα
που είν’ όλα γύρω μας
και όμορφα και ήμερα
και είναι τόσο γαλανός και τόσο φωτεινός ο ουρανός
Ας ήταν σήμερα ο χρόνος
να σταμάταγε
κάθε στιγμή ένα αιώνα να εκράταγε
και να μην έφτανε ποτέ ποτέ το δειλινό, το σκοτεινό
Ντε βρε γαϊδαράκο ντε
ντε με τα γαϊδούρια τ’ άλλα
γαϊδαράκο κουτεντέ
Ντι βρε γαϊδαράκο ντι
τι την θέλεις την τρεχάλα
τρέχουν μόνο οι κουτοί
Τράβα όπου θέλουν τώρα να σε παν
και τα πεταλάκια άσε να χτυπάν
να χτυπάν να χτυπάν
κι όπου παν κι όπου παν
Η ζωή ανθίζει ωραία να περνάς
να μην σκέπτεσαι ποτέ ανθρώπινα
να περνάς σιγανά σιγανά.
Φτιάχνοντας 2 γαϊδάρους: έχοντας κρατήσει 2 μεγάλα κουτιά (τηλεόρασης) που μας έφερε η μαμά Λίλια, δημιουργήσαμε δύο μεγάλα σώματα μέσα στα οποία θα μπορούσαν να μπουν τα παιδιά. Τα παιδιά έβαψαν όλοι μαζί τους δυο τεράστιους γαϊδάρους, έναν καφέ (τα αγόρια) και έναν γκρι (τα κορίτσια). Ο ενθουσιασμός τους στο παιχνίδι ήταν μεγάλος που σχεδόν ο ένας κατέβαζε τον άλλο από τον γάιδαρο για να ανέβει.
Προσεχώς το δεύτερο μέρος για το γάιδαρο…