Τίτλος: Τα άταχτα πλοκάμια
Συγγραφέας: Λίλα Πατρόκλου
Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο
Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, όπως καταλάβατε είναι ένα χταπόδι, ο Λουκάς που είχε οκτώ πολύ άταχτα πλοκάμια. Τα άταχτα πλοκάμια λοιπόν όχι μόνο δεν υπακούουν τον Λουκά αλλά το έσκαγαν κρυφά και έκαναν του κόσμου τις ζημιές και τις ζαβολιές. Έτσι όλοι σιγά σιγά άρχιζαν ν’ αποφεύγουν τον Λουκά μαζί με τα οκτώ πλοκάμια του, αφού η φήμη του κλέφτη είχε εξαπλωθεί παντού. Ο Λουκάς θεωρήθηκε υπεύθυνος για τις αταξίες που έκαναν τα πλοκάμια του και δεν τολμούσε να πει κουβέντα, ένοιωθε τόση ντροπή και θλίψη.
Τι είδους αταξίες έκαναν τα πλοκάμια στο βυθό, μα ότι θα έκαναν μικρά παιδιά που παίζουν, έπαιζαν μαξιλαροπόλεμο με τα σφουγγάρια, καβαλούσαν τους ιππόκαμπους και κάνανε κόντρες. Στη μικρή συμμορία με τα πλοκάμια του Λουκά, συμμετείχαν και τα πλοκάμια του Πέτρου, που ήταν ένα από τα μεγαλύτερο καλαμάρια του βυθού και οι μικρές σουπιές.
Τα ζώα του βυθού έπρεπε να βρουν μια λύση γιατί ούτε οι παρατηρήσεις, ούτε οι φωνές πιάσανε τόπο και τα ψάρια είχαν δυσανασχετήσει με τις φασαρίες και τις ζημιές.
Μια νύχτα με πανσέληνο, που ο Λουκάς πήγε για μπάνιο στον Ασημοπόταμο, του ήρθε μια ιδέα. Έτρεξε αμέσως να βρει τον Πέτρο το καλαμάρι και να του ζητήσει να τον βοηθήσει στο σχέδιο του, για να συμμορφωθούν τα άταχτα πλοκάμια και να πάρουν ένα γερό μάθημα. Στην πραγματικότητα το χταπόδι ο Λουκάς και το καλαμάρι ο Πέτρος αγαπούσαν τα πλοκάμια τους και ήθελαν μόνο το καλό τους.
Από την άλλη μεριά, τα πλοκάμια δεν ήταν παρά μια παρέα από φοβισμένα παιδιά που έκαναν την επανάστασή τους…
«Σταματήστε αμέσως…» φώναξε ο Λουκάς με αυστηρό ύφος πατέρα που μαλώνει τα παιδιά του και τους μάζεψε όλους μέσα σ’ ένα ασημένιο δίχτυ από φεγγαραχτίδες και τα πήγε όλα μαζί στοιβαγμένα στον Ασημοπόταμο…
Εκεί συνέβη κάτι μαγικό που θ’ άλλαζε τη ζωή όλων…
Τα άταχτα πλοκάμια σου δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα θλίψη αλλά και θυμό, εξέγερση και σύγκρουση αλλά και συμφιλίωση και αποδοχή. Ένα κείμενο με πολλαπλά μηνύματα, η κοινωνία της θάλασσας αντικατοπτρίζει την σύγχρονη κοινωνία και τις αδύναμες ομάδες που προσπαθούν να βρουν μια θέση ανάμεσα στο πλήθος και τον αγώνα για επιβίωση και αποδοχή του διαφορετικού.
Η συγγραφέας Λίλα Πατρόκλου προσεγγίζει τα στάδια προς την ωριμότητα των παιδιών και ενηλίκων και τονίζει την σημασία της αυτοπειθαρχίας και της υπακοής έπειτα από εσωτερικά κίνητρα και το δρόμο προς την αυτογνωσία.
Το βιβλίο «Τα Άταχτα Πλοκάμια» θίγει άμεσα ή έμμεσα το θέμα της αναπηρίας και συγκαταλέγεται σε έναν κατάλογο με περισσότερα από 50 βιβλία, που έχει συνταχθεί από τη Λίλα Πατρόκλου, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, Δημοτικές βιβλιοθήκες και υπαλλήλους βιβλιοπωλείων, με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την ιδέα της αναπηρίας.
Η εικονογράφηση της Κατερίνα Χαδουλού συνοδεύει αριστοτεχνικά το κείμενο με έντονα χρώματα και τεράστιες εικόνες που κερδίζουν την πρώτη εντύπωση. Μια σουρεαλιστική ιστορία δοσμένη με χιούμορ και ανατροπές που θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα!
Η Λίλα Πατρόκλου έχει δημιουργήσει μαζί με την Νατάσα Ψαριανού τοπική, παιδική λέσχη ανάγνωσης, στα Άνω Ιλίσια, με την επωνυμία Η Γειτονιά μας και μια εφηβική λέσχη για παιδιά έως δεκατεσσάρων ετών. Συντονίζει τις δύο παιδικές λέσχες ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αγίας Παρασκευής και την παιδική λέσχη ανάγνωσης στο “Χαμόγελο του Παιδιού”. Συμμετέχει, στο πρόγραμμα “Χώροι πολιτισμού και πρόσβαση”. Γράφει στο περιοδικό Ορίζοντας του ΠΑ.Σ.ΠΑ. (Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών) άρθρα για τον πολιτισμό.
Κάνει σεμινάρια σε νηπιαγωγούς και δασκάλους, γενικής Παιδείας με θέμα «Η εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας» και επισκέπτεται δημοτικά σχολεία με σκοπό την προετοιμασία των μαθητών για την ένταξη παιδιών με αναπηρία στην τάξη. Συμμετέχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής.