More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_robot sto erimonisi banner_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_robot sto erimonisi banner_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_robot sto erimonisi banner_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_robot sto erimonisi banner_405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΆνθρωποι της μουσικήςΤατιάνα Ζωγράφου: "Να θυμούνται τα παιδιά ότι η μουσική μας ενώνει"

    Τατιάνα Ζωγράφου: “Να θυμούνται τα παιδιά ότι η μουσική μας ενώνει”

    Η Τατιάνα Ζωγράφου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αγγλία με αντικείμενο τη Μουσική στην Εκπαίδευση (Master in Music Education, University of Reading). Έχει Δίπλωμα Μονωδίας (Ωδείο Κόνταλυ). Εργάζεται μέχρι σήμερα ως μουσικοπαιδαγωγός στην ιδιωτική εκπαίδευση και συνθέτει τραγούδια.

    Τα τραγούδια της έχουν ερμηνεύσει καλλιτέχνες όπως η Νένα Βενετσάνου, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Ειρήνη Δερέμπεη, ο Τάσος Αποστόλου, ο Σπύρος Γραμμένος, ο Βασίλης Παπακωσταντίνου, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Αναστασία Μουτσάτσου, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ο Γιώργος Νταλάρας, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Alex Sid, η Μαρία Φαραντούρη, η Νεφέλη Φασούλη κ.α.

    Τον Νοέμβριο, για τέσσερα Σάββατα, η δημοφιλής συνθέτρια γιορτάζει τα 20 χρόνια της στη δισκογραφία και το παιδικό τραγούδι με ισάριθμες συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρέα με σημαντικούς ερμηνευτές και συνοδοιπόρους. Η προπώληση εισιτηριών άρχισε και ένα μουσικό γεγονός είναι προ των πυλών!

    Με αφορμή αυτές τις τέσσερις συναυλίες…

    #diavazoume /#diavazoume mazi και #tragoudame μαζί με τη σπουδαία συνθέτρια  Τατιάνα Ζωγράφου σε #Συνέντευξη στο #ELNIPLEX.

    tatiana zografou bobos 2019

    Πώς πέρασαν 20 χρόνια, Τατιάνα;

    Ούτε και ξέρω! Σα νερό! Αλλά βέβαια τώρα έχω δύο κόρες και 9 δίσκους!

    Πες μας, λοιπόν, πώς θα τα γιορτάσεις;

    Θα κάνω 4 Σάββατα, 4 μουσικές βόλτες!

    Δηλαδή; Με το κίτρινο ντεσεβό σου;

    Ακριβώς! Τα Σάββατα 2, 9, 23 και 30 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ώρα 19.00 θα παρουσιάσω με τους εκλεκτούς μουσικούς που με συνοδεύουν, τα πιο αγαπημένα τραγούδια των παιδιών από τη δισκογραφία μου!

    Ποιοι θα είναι μαζί σου;

    Καταρχάς, θα έχουμε έναν θεατρικό διάλογο με την ηθοποιό και ιδρύτρια της σπουδαίας θεατρικής ομάδας «Μικρός Νότος», την Χρύσα Διαμαντοπούλου. Θα έχουμε ένα powerpoint που έχει σπαράγματα από παλιά βίντεο με ζωγραφιές του Χρήστου Κεχαγιόγλου σε μοντάζ του Χρόνη Θεοχάρη, αλλά και μικρά αποσπάσματα από βίντεο που έχουν φτιάξει οι νέοι συνεργάτες μου, ο Θάνος Λεβέντης και η Τατιάνα Παρηγόρη. Από εκεί και πέρα τον πρώτο λόγο ασφαλώς έχουν τα τραγούδια, τα οποία θα ερμηνεύσουν η μέτζο-σοπράνο Ιωάννα Βρακατσέλη, καθώς και οι τενόροι Κώστας Ζαμπούνης και Γιάννης Φίλιας. Η μουσικοί μας είναι ο Βαγγέλης Ζωγράφος (κοντραμπάσο), ο Πάνος Κανελλόπουλος (μαντολίνο), η Αρετή Κοκκίνου (κιθάρα), η Αμαλία Κουντούρη (φλάουτο) και ο Βαγγέλης Παπαγεωργίου (ακορντεόν). Στο πιάνο θα είναι ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος με τον οποίο έχω συνεργαστεί σε όλες τις δισκογραφικές μου εργασίες από το 2015 ως σήμερα, ηχογραφώντας μαζί του στο στούντιο Melisma.

    Έχεις όμως και κάποιες πολύ δυνατές συμμετοχές, σωστά;

    Ναι! Μέσα στα χρόνια με τίμησαν πάρα πολλοί σπουδαίοι ερμηνευτές μας με τη συμμετοχή τους στα τραγούδια μου.

    Φέτος μαζί μου θα είναι ο Κώστας Θωμαΐδης, η Νένα Βενετσάνου,  ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και η Αναστασία Δουλφή με το συγκρότημα ENCARDIA, ανά Σάββατο.

    Ταυτόχρονα έχουν και πολλές ονομαστές παιδικές χορωδίες συμμετάσχει στους δίσκους σου, της Ρόζης Μαστροσάββα, του Δημήτρη Τυπάλδου και πολλές άλλες. Εδώ;

    Το ίχνος των παιδικών φωνών θα αφήσουν τα φετινά μου νήπια του καινούργιου σχολείου που εργάζομαι, του Rollino, συμμετέχοντας σε δύο τραγούδια μου στην τελευταία συναυλία που θα κάνουμε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου!

    Αρσάκειο;

    Έκανα το χρέος μου. Κοιτάω μπροστά. Θα έχω πάντα στην καρδιά μου τα χιλιάδες παιδιά στα οποία δίδαξα μουσική. Και φυσικά τις συναδέλφους μου που ήρθαμε κοντά καθώς και τις θετικά επιδραστικές δασκάλες των παιδιών μου, μιας που και οι δυο κόρες μου ολοκλήρωσαν το δημοτικό τους εκεί.

    Πώς νιώθεις για αυτή τη διαδρομή; Την περίμενες όταν ξεκινούσες με το Πετώντας Πας Στην Πόλη…;

    Εγώ όχι, αλλά όσοι με γνωρίζουν από μικρή, ναι! Δηλαδή οι γονείς μου και αργότερα ο Πάνος. Από παιδί καθόμουν στο πιάνο και έφτιαχνα τραγούδια! Μαζί με τον σπουδαίο συνθέτη και πιανίστα, τον Θοδωρή Οικονόμου, συμμετείχαμε στον ετήσιο μαθητικό διαγωνισμό σύνθεσης που διοργάνωνε το σχολείο μας once upon a time που ήμασταν εφηβάκια! Αλλά κι όταν στα μεταπτυχιακά μας στην Αγγλία γνωριστήκαμε με τον σύντροφό μου, συνέχεια τραγουδούσα! Εκείνος με παρότρυνε να σπουδάσω κλασικό τραγούδι. Μετά ωστόσο “με απέλυσα” ως τραγουδίστρια από τους δίσκους μου! Έχουμε τόσους καλύτερους ερμηνευτές από εμένα! Όμως η αγάπη μου στο να τραγουδώ συνδέεται άμεσα με την αγάπη μου για τη σύνθεση τραγουδιών.

    Γιατί ασχολήθηκες κατά κύριο λόγο με αυτό που γενικά ονομάζουμε παιδικό τραγούδι; Υπάρχει παιδικό τραγούδι;

    Εγώ σπούδασα νηπιαγωγός. Εργάζομαι ως μουσικοπαιδαγωγός στην εκπαίδευση. Υπήρξα πάντα κοντά στα παιδιά. Νομίζω γι’ αυτό εστίασα σε αυτό το μουσικό είδος. Εκεί έχω κάνει τις περισσότερες πτήσεις. Και ναι, υπάρχει παιδικό τραγούδι.

    Υπάρχει ο Χατζηπιερής, ο Αγγέλου, ο Μπασλάμ, ο Δεληβοριάς, η Ιεροπούλου, η παλιά μου δασκάλα μουσικής όταν ήμουν εγώ παιδάκι, η Χαλκουτσάκη και πολλοί άλλοι… Υπήρξε και υπάρχει η Λιλιπούπολη, φωτεινός φάρος για όλ@ μας. Πολλοί προσπαθούμε χρόνια προσφέροντας ποιοτικά τραγούδια στα παιδιά.

    Δηλαδή;

    Δηλαδή μελοποιούμε στίχους αξιόλογους με πρωτότυπους μουσικούς τρόπους και προσεγμένες ενορχηστρώσεις. Όχι με κλαμπατσίμπαλα!

    Τι πήρες από τα παιδιά σε αυτό το ταξίδι; Ποιες ήταν οι αντιδράσεις τους;

    Πήρα απλόχερα την άδολη αγάπη τους. Αυτό δεν ξεπληρώνεται με τίποτα.

    Είχα ένα κοριτσάκι κάποτε που όταν έπαιζα «Το παιδάκι με την μπάλα» βούρκωνε και όταν τελείωνε έλεγε «πάλι». Της έλεγα «μα να σε κάνω να κλαις;» «Ναι, πάλι, πάλι» έλεγε και ξανάλεγε αυτό! Την άγγιζε πολύ αυτό το τραγούδι. Τη συγκινούσε.

    Ο δίσκος που σε γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι το Δεν βιάζομαι να μεγαλώσω;

    Ναι! Αφορά βέβαια κυρίως την προηγούμενη γενιά παιδιών, θεωρώ, παρότι κυκλοφορεί συνεχώς μέχρι σήμερα, 17 χρόνια μετά. Είναι ένας δίσκος αναφοράς, όπως λέμε εμείς οι μουσικοί, σε όλα του. Σύνθεση, στίχοι, συμμετοχές, με εξαίρετες ενορχηστρώσεις του αδελφικού μου φίλου Βαγγέλη Ζωγράφου, ηχογράφηση, όμορφη έκδοση. Όλα ήταν θεωρώ πετυχημένα! Πήγε πολύ καλά εμπορικά, πράγματι. Έφερε την πρώτη μεγάλη αναγνώριση από μια μεγάλη μερίδα του κοινού αλλά και δημοσιογράφων που παρακολουθούσαν συστηματικά τα μουσικά πράγματα και γράφτηκαν πολύ καλές κριτικές.

    Κάνεις ένα διάλειμμα περίπου 8 ετών και ακολουθούν δύο δίσκοι που γνωρίζουν τεράστια επιτυχία και διείσδυση στο κοινό. Μίλησε μας γι’ αυτούς…

    Ε, όχι και διάλειμμα! Έκανα το δεύτερο παιδάκι μου, πήρα δίπλωμα μονωδίας και ηχογράφησα τραγούδια για τρία βιβλία- cd για παιδιά που πήγαν θαυμάσια! Ξέρω τι εννοείς, αμιγώς δίσκους. Είχε γίνει για λίγο μια στροφή στο βιβλίο- cd. To 2010, έγκυος, έκανα κάτι που ποθούσα πολύ! Έναν μεγάλο δίσκο με πολλά τραγούδια πάνω σε μελοποιημένη ποίηση, που εκδόθηκε με ζωγραφιές του Χρήστου Κεχαγιόγλου υπό την μορφή μουσικού-εικαστικού λευκώματος. Τραγούδια για τον έρωτα και την απώλειά του. Μάλιστα, την ενορχήστρωση έχει κάνει ο μοναδικός Κώστας Βόμβολος. Πράγματι, δεν γνωρίζει πολύς κόσμος αυτόν τον δίσκο. Λέγεται «Με έναν τρόπο μυστικό». Εγώ τον αγαπώ, όπως όλα τα μουσικά παιδιά μου! Ξέρεις αυτά τα 8 χρόνια έκανα πολλές συναυλίες, όχι μόνο με τα τραγούδια μου, αλλά τραγουδώντας Χατζιδάκι. Νομίζω σε αυτή τη μουσική ταιριάζει πολύ η φωνή μου. Η γνωριμία μου με τον πιανίστα Θόδωρο Κοτεπάνο και η συνεργασία μας για πολλά χρόνια με σφράγισε.

    Η μεγάλη εμπορική επιτυχία ωστόσο ήρθε με το «Μια νότα μου χτυπά το τζάμι» και το «Φόραγε κίτρινο σκουφί», που ανέδειξε σε μεγάλη εμπορική επιτυχία με την έξοχη ερμηνεία της, η ανερχόμενη τότε Νεφέλη Φασούλη. Τα χρόνια αυτά περιόρισα τα live λόγω αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων.

    Μετά μπήκε και ο Covid… Θεωρώ εκείνα τα 3 χρόνια περισσότερο ως μια μεγάλη παύση, αν και ευτυχώς στην εκπνοή του 2019 έγραψα τη μουσική για μια σπουδαία θεατρική παράσταση που ανέβηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων λίγο πριν το lockdown.

    Με τελευταίο το «Πιάσε ένα βιβλίο» όπου μουσική και βιβλίο συναντιούνται με όχι συνηθισμένο τρόπο…

    Ναι, αυτός ο δίσκος ηχογραφήθηκε το 2021 και ουσιαστικά κυκλοφόρησε το 2022. Είχα μια συναυλία – παρουσίαση που έγινε στην μεγάλη αίθουσα της Μουσικής Βιβλιοθήκης και γνώρισε πραγματικά μεγάλη επιτυχία. Μέσα από τα διαβάσματά μου γύρω από την Διαπολιτισμική Εκπαίδευση άρχισα να στρέφομαι συστηματικά προς το λογοτεχνικό βιβλίο για παιδιά. Μάλιστα έγραψα κι εγώ ένα βιβλίο που εκδόθηκε, το «Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ -Βασίλης».

    Αυτή η βαθιά αγάπη μου στο βιβλίο με έκανε να δημιουργήσω αυτόν, τον πιο πρόσφατο δίσκο μου. Προσκάλεσα τους συγγραφείς των πιο αγαπημένων μου βιβλίων να σκαρώσουν στίχους που να σχετίζονται με τις ιστορίες τους. Νομίζω ότι ήταν ένα πρωτότυπο concept.

    Βέβαια συνέπεσε με κάποιες δυσκολίες στη ζωή μου αλλά ευτυχώς τα τραγούδια μου δεν περιμένουν εμένα για να ταξιδέψουν. Ταξιδεύουν και μόνα τους!  Φεύγουν γρήγορα, γρήγορα από την αγκαλιά του δημιουργού και αρμενίζουν ελεύθερα στη θάλασσα της μουσικής φτάνοντας κάποτε, κάποτε στα παιδιά, στα σχολεία, στα σπίτια, στο YouTube!

    Υπάρχει κάτι που θέλεις να μοιραστείς με τα παιδιά, από αυτό το βήμα;

    Θέλω να μοιραστώ μαζί τους αυτές τις συναυλίες που ετοιμάζω με μεγάλη φροντίδα και νοιάξιμο για αυτά. Θέλω να έρθουν. Τα περιμένω να γιορτάσω μαζί τους! Η προπώληση ξεκίνησε στις 11 Οκτωβρίου! Το λέω γιατί τα παιδιά θα έρθουν με τους γονείς τους ασφαλώς! Ανυπομονώ! Αλλά κι αν δεν τα καταφέρουν να ξέρουν ότι εκεί έξω υπάρχουν εκπαιδευτικοί που τα νοιάζονται και τα πονάνε. Τα προτρέπω να τραγουδάνε αλλά το σπουδαιότερο, όταν κάτι τα βασανίζει να το λένε στους γονείς τους και στις/στους δασκάλους τους. Όλα αντιμετωπίζονται στη ζωή. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά και να παίρνουμε δύναμη από τους δικούς μας ανθρώπους. Και να θυμούνται τα παιδιά ότι Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ!

    Info

    ΤΑΤΙΑΝΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ / 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

    Σάββατο 2 Νοεμβρίου
    Σάββατο 9 Νοεμβρίου
    Σάββατο 23 Νοεμβρίου
    Σάββατο 30 Νοεμβρίου

    Πού: Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Ώρα: 19.00

    Τραγουδούν: η μέτζο – σοπράνο Ιωάννα Βρακατσέλη και οι τενόροι Κώστας Ζαμπούνης και Γιάννης Φίλιας

    Συμμετέχουν ανά συναυλία με σειρά εμφάνισης ο Κώστας Θωμαΐδης, η Νένα Βενετσάνου, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και η Αναστασία Δουλφή με τους ENCARDIA και τη χορωδία του νηπιαγωγείου  ROLLINO.

    Συμμετέχει η ηθοποιός Χρύσα Διαμαντοπούλου

    Γενική είσοδος: 12 ευρώ

    Παιδικό: 8 ευρώ

    Για παιδιά από 5 χρονών

    Η προπώληση εισιτηρίων ξεκίνησε: https://www.ticketservices.gr/event/mmb-tatiana-zografou-20-xronia-tragoudia-gia-paidia/

    TICKET SERVICES
    – online: www.ticketservices.gr
    – τηλεφωνικά: 2107234567
    – εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

    Τατιάνα Ζωγράφου
    Δισκογραφία

    • Πετώντας πας στην πόλη (2004 και επανέκδοση 2014 από τις εκδόσεις  Εν ‘πλω)
    • Δεν βιάζομαι να μεγαλώσω (2007, εκδόσεις Εν ’πλω)
    • Ένας γάτος μια φορά  (μουσική για την ιστορία του Κώστα Μάγου και της Γεωργίας Γκανάτσιου , 2009, 2010, 2013, 2017,2023 εκδόσεις Εν πλω)
    • Το σπίτι (μουσική για την ιστορία της Φίλιας Δενδρινού, 2010 από τις εκδόσεις Εν ‘πλω)
    • Ο Τζικι-τζικ, ο Κρικι-κρικ και η παράξενη χορωδία του δάσους (μουσική για την ιστορία του Κώστα Μάγου, 2012,2014 από τις εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ)
    • Μ’ έναν τρόπο μυστικό (μελοποιημένη ποίηση, δισκογραφική εργασία για ενήλικες, 2012 από τις εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ)
    • Μια νότα μου χτυπά το τζάμι (2015, από την δισκογραφική εταιρεία MLK)
    • Φόραγε Κίτρινο σκουφί (2017, από την δισκογραφική εταιρεία MLK)
    • Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ-Βασίλης (2020, ψηφιακή ανάρτηση μέσω YouTube από την εταιρεία MLK, τραγούδι εμπνευσμένο από το ομότιτλο βιβλίο τής Τατιάνας Ζωγράφου, εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗ,2016)
    • Το βαλς της Νόρας (2021, ψηφιακή ανάρτηση μέσω  YouTube από την εταιρεία MLK, μουσική από την παράσταση ΝΟΡΑ του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων)
    • Αν σας τα τραγουδήσουμε; (2022, Μικρή Άρκτος / Μια συλλογική εργασία με πρωτοβουλία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του παιδιού, όπου γνωστοί τραγουδοποιοί μέσα από στίχους παιδιών, κάνουν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ τραγούδι)
    • Πιάσε ένα βιβλίο! (2022, MLK / Μια δισκογραφική εργασία όπου η λογοτεχνία συναντά την μουσική)
    • Πλιτς-πλατς (2023 / τραγούδι για το βιβλίο Η νεράιδα της βροχής της Ελισάβετ Τάρη εκδ. Διάπλους, με τη συμμετοχή της χορωδίας νηπίων του Αγγλόφωνου Κέντρου Αγωγής και Εκπαίδευσης Rollino)
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular