“Φόραγε κίτρινο σκουφί”, τιτλοφορείται ο νέος δίσκος της γνωστής τραγουδοποιού Τατιάνας Ζωγράφου με τη συμμετοχή πολλών εξαίρετων καλλιτεχνών όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και άλλων. Αυτό το Σάββατο θα απολαύσουμε τα τραγούδια του δίσκου στο βιβλιοπωλείο Ευρυπίδης στο Χαλάνδρι ενώ το επόμενο Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στον Ιανό της Σταδίου, στην κεντρική παρουσίαση του δίσκου. Πριν από όλα αυτά, η Τατιάνα Ζωγράφου είχε να μας πει για το κίτρινο σκουφί της Κοκκινοσκουφίτσας, για κάποιους λύκους και άλλες όμορφες ιστορίες που τρύπωσαν στον νέο της δίσκο.
Συνέντευξη στο ELNIPLEX.
Τατιάνα καλώς ήρθες και πάλι στο ELNIPLEX. Μετά από ένα βιβλιοδιάλειμμα, επιστροφή στη δισκογραφία με το Φόραγε Κίτρινο Σκουφί. Ευθέως σε ρωτώ… Γιατί έγινε κίτρινο το ντεσεβό;
Πρώτον γιατί αγάπησα αμέσως αυτόν τον στίχο του Μάκη Τσίτα και δεύτερον γιατί κίτρινο σημαίνει ήλιος- φως- χαρά!
Γιατί επέλεξες έναν τέτοιον ανατρεπτικό τίτλο;
Γιατί για αυτό φτιάχνω τραγούδια κι όχι τυρόπιτες! Και η κοκκινοσκουφίτσα βαρέθηκε το κόκκινο σκουφί της! Κι εγώ τα ίδια και τα ίδια! Πώς μπερδεύτηκαν τα παραμύθια! Πάμε να ψάξουμε μαζί να βρούμε την αλήθεια.
Παρατηρούμε στα καινούρια σου τραγούδια μια βαθύτερη συνομιλία με το παιδικό βιβλίο και το θεατρικό παιχνίδι.
Αγαπώ τα παιδιά, τα βιβλία και το θέατρο. Μέσα απ’ τα τραγούδια αυτά προσπαθώ να ξεφύγω από τα διάφορα στερεότυπα. Το θεατρικό παιχνίδι και τα τραγούδια που έχουν τέτοια διάθεση, μας βοηθούν επίσης να ξεφύγουμε από αυτά. Η παιδική λογοτεχνία το ίδιο. Αν δεν το κάνουμε αυτό μέσα από την Τέχνη μας τότε δεν κάνουμε τίποτα.
Ποιες είναι οι αξίες, τα μηνύματα που κουβαλά αυτή τη φορά ο δίσκος σου με το ντεσεβό;
Δεν ξέρω… Νομίζω η αγάπη είναι ένα κεντρικό συναίσθημα που δίνει δύναμη στους ήρωες των τραγουδιών μου αλλά και στους/στις ακροάτριες των μικρών μουσικών ιστοριών μου!
Ξέρετε αυτό είναι και το ωραίο. Καθένας, καθεμιά από εμάς βρίσκει άλλα νοήματα, μηνύματα και ίσως κάποιες αξίες που αναδύονται μέσα από αυτά.
Πολλοί εγνωσμένης αξίας ερμηνευτές και στιχουργοί αλλά και μια Παιδική χορωδία.
Να πω πρώτα τους στιχουργούς- συν-δημιουργούς των τραγουδιών αυτών. Η Μαριάννα Αβούρη, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η Φίλια Δενδρινού, η Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου. Η Ελισάβετ Τάρη, η Στέλλα Τζίβα και ο Μάκης Τσίτας. Εξαίρετοι όλοι τους. Έχω κι εγώ σκαρώσει τον «Έρωτα του γρύλου» και συνυπογράφω με τον Μάκη Τσίτα το «Λύκε, λύκε!» (ακούστε το εδώ). Και φυσικά το τραγούδι φτάνει στον κόσμο με τους/τις ερμηνεύτριες. Συμμετέχουν έξοχοι λυρικοί τραγουδιστές όπως ο Τάσος Αποστόλου, η Χριστίνα Γιαννακοπούλου, ο Κώστας Ζαμπούνης, ο Θωμάς Μασούρας, η Δάφνη Πανουργιά, η Έλενα Παπανικολάου, ο Κωστής Ρασιδάκις καθώς και δύο ερμηνευτές που έχουν σφραγίσει με τις ερμηνείες τους το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι , η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Γιώργος Νταλάρας. Ακολουθούν οι νεότερες Ασπασία Στρατηγού και Νεφέλη Φασούλη. Τέλος συμμετέχουν δυο εξαίρετοι τραγουδοποιοί , ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας που έχουν τον δικό τους μοναδικό τρόπο να κάνουν και τα τραγούδια που δεν είναι δικά τους, οικεία μες στην αγκαλιά τους. Όλους και όλες τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Και ναι! Και την χορωδία του σχολείου μου, την Παιδική Χορωδία των Αρσακείων – Τοσιτσείων σχολείων με την σπουδαία μαέστρο τους Χριστίνα Βαρσάμη Κούκνη. Πάντα θέλω στους δίσκους μου να υπάρχουν οι παιδικές φωνές αλλά με μια οικονομία. Πιστεύω ότι έτσι το ίχνος που αφήνουν τα παιδιά είναι ισχυρότερο από το να συμμετείχαν σε όλα τα τραγούδια.
Σου αρέσουν οι πολυσυμμετοχικοί δίσκοι, έτσι;
ΕΝΤΕΛΩΣ! Η μουσική είναι ένα πανηγύρι ολόκληρο την ώρα που ηχογραφείται! Όσο πιο πολύ κόσμο έχεις τόσο πιο μεγάλη γιορτή είναι! Επίσης φεύγει ο έλεγχος από τα χέρια μου και αποκτά το όλο εγχείρημα άλλο ενδιαφέρον! Φυσικά δεν είναι εντελώς αλήθεια αυτό. Έχω κι εγώ τον τρόπο μου να οδηγώ το υλικό μου στο μονοπάτι που πιστεύω. Αλλά η ποικιλία κάνει αυτό το ταξίδι πάντα πιο όμορφο.
Αλλάζεις με τα χρόνια τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι το τραγούδι που απευθύνεται σε παιδιά ή παραμένεις αταλάντευτη στις αρχικές σου πεποιθήσεις;
Νομίζω ότι υπάρχει ισχυρή ταυτότητα του ήχου μου στα τραγούδια μου. Τουλάχιστον έτσι μου λένε. Από το 2004 που ηχογράφησα στο ιστορικό Action στην Αλκαμένους τον πρώτο μου δίσκο μέχρι σήμερα έχουν περάσει χρόνια. Οι εμπειρίες αυτών των χρόνων έχουν τον τρόπο να εισχωρούν στις χαραμάδες της μουσικής μου. Άρα ταυτόχρονα πολλά πράγματα αλλάζουν στην πορεία αυτής της περιπέτειας της σύνθεσης. Ωστόσο είμαι ο ίδιος άνθρωπος που τα γράφω, με την ίδια ανάγκη να σκαρώνω τραγούδια ή μάλλον ακόμη μεγαλύτερη!
Με την κατάρρευση της δισκογραφίας, τι εικόνα έχεις για τους «παιδικούς» δίσκους τα τελευταία χρόνια;
Το χρηματικό κέρδος, όταν αποτελεί τον κύριο λόγο που κάποιοι καταπιάνονται με το παιδικό τραγούδι, τότε εγγυημένα θα έχουμε ένα αμφίβολης ποιότητας προϊόν για τα παιδιά. Εμένα τα τελευταία χρόνια πάνε πολύ καλά οι δουλειές μου από άποψη εμπορική αλλά αυτό πήρε αρκετά χρόνια για να γίνει και δούλεψα σκληρά και συστηματικά πάνω στο παιδικό τραγούδι. Επίσης οι εκδότες μου όλων των χρόνων αλλά και η πρόσφατη συνεργασία μου με την δισκογραφική εταιρεία MLk ήταν πάντα αξιόπιστοι και είχαν αληθινό ενδιαφέρον για τις ποιοτικές εργασίες.
Με την ΑΕΠΙ τι γίνεται; Όλα καλά;
Όλα χάλια. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Πιστεύω στη σημασία εξυγίανσης της ΑΕΠΙ, όχι στην κατάργησή της.
Στην προηγούμενη συνέντευξή σου μας είχες αποκαλύψει ότι θα έμπαινες στο στούντιο για να ηχογραφήσεις το “Λύκε λύκε” σε στίχους του Μάκη Τσίτα. Αυτή τη φορά τι θα μας αποκαλύψεις;
Παιδιά! Χαλαρώστε! Έρχονται διακοπές. Απόστολε πρέπει να διαβάσω και για το διδακτορικό! Αυτά μου κάνετε και δεν μπορώ να στρωθώ στο διάβασμα κι όλο είμαι στο πιάνο!
Πού θα παρουσιαστεί ο δίσκος;
Σας περιμένω όλους. ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ! Το ερχόμενο Σάββατο στον Ευριπίδη στο Χαλάνδρι με τις ερμηνεύτριες Νεφέλη Φασούλη, Έλενα Παπανικολάου και Δάφνη Πανουργιά (16/12/2017 ώρα 12.00, μαζί μας και τα τμήματα μουσικής προπαιδείας και η παιδική χορωδία του μουσικού εργαστηρίου «#Ρυθμοί» στα Βριλήσσια) και στην επίσημη παρουσίαση του δίσκου στο καφέ του βιβλιοπωλείου Ianos (23/12/2017 ώρα 13.00 μαζί μας και μαθητές και μαθήτριες του 18ου Δημοτικού σχολείου Αμαρουσίου) στην οποία θα μιλήσει η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου για αυτήν την τελευταία δισκογραφική μου εργασία αλλά και η Στεφανία Μεράκου, μουσικολόγος και διευθύντρια της Μουσικής βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Φυσικά και θα τραγουδήσουμε κιόλας! Θα είναι και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μαζί μας! Στο πιάνο ο συνθέτης και φίλος Νίκος Πλατύραχος μαζί με μικρή ορχήστρα, τους εξαίρετους μουσικούς που συμμετέχουν στον δίσκο. Οι ενορχηστρώσεις είναι του σταθερού συνεργάτη μου και φίλου Δημήτρη Μπουζάνη. ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ
Εσύ! Ακόμα δεν ανέβηκες στο κίτρινο ντεσεβό;
Τατιάνα σε ευχαριστούμε πολύ!
Info
Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017
Ώρα 12:00
Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης
Ανδρέα Παπανδρέου 11 (εντός στοάς), Χαλάνδρι
Μουσική εκδήλωση για παιδιά από 4 ετών με τα τραγούδια του δίσκου
***
Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017
Ώρα 13:00
Καφέ Βιβλιοπωλείου Ιανός
Σταδίου 24, Αθήνα
Θα μιλήσουν η Στεφανία Μεράκου, μουσικολόγος-διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου οι “Φίλοι της Μουσικής” και η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Θα ακολουθήσει μικρή συναυλία με τα τραγούδια της συνθέτριας.
Τραγουδούν: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Έλενα Παπανικολάου, Δάφνη Πανουργιά, Νεφέλη Φασουλή
Είσοδος ελεύθερη