Τίτλοι τέλους για το σημαντικό κερκυραϊκό λογοτεχνικό περιοδικό «Πόρφυρας»; Το ίδρυμα που υποστήριζε οικονομικά το περιοδικό καθώς και άλλων έντυπων μέσων, αποφάσισε να διακόψει τη χρηματοδότησή του, ενώ οι συνδρομητές του δεν είναι τόσο που να του εξασφαλίζουν αυτάρκεια. Ελπίζουμε με την παρούσα δημοσίευση να υπάρξει κάποια κινητοποίηση προκειμένου να μην κλείσει ένα περιοδικό σαν τον Πορφύρα που κυκλοφορεί ανελλιπώς από τον Ιούλιο του 1980. Έχει τιμηθεί μάλιστα με το κρατικό βραβείο, εξ ημισείας με το «Εντευκτήριο» της Θεσσαλονίκης.
Ο «Πόρφυρας» σχεδιάστηκε από τους Δημήτρη Κονιδάρη, Περικλή Παγκράτη και Σωτήρη Τριβιζά, καθώς και από τον ζωγράφο Σπύρο Αλαμάνο, ο οποίος είχε την ευθύνη του εικαστικού κομματιού. Στη συνέχεια η συντακτική ομάδα του περιοδικού διευρύνθηκε με τους ποιητές Θεοτόκη Ζερβό και Νάσο Μαρτίνο, ενώ χιλιάδες ήταν οι φίλοι και οι συνεργάτες που στέκονταν κοντά του στα τεύχη, τις εκδηλώσεις, τα τολμήματά του.
Ο τίτλος του περιοδικού προέρχεται από τίτλο ποιήματος του Διονύσιου Σολωμού («Στ’ άνθη γελάς κι είσ’ όμορφο χάσμα του βράχου μαύρο»), και αποτελεί φόρο τιμής στον ποιητή αλλά και παραπέμπει στην κερκυραϊκή διάλεκτο στην οποίο πόρφυρας είναι ένα είδος καρχαρία.
Στα 43 χρόνια λειτουργίας του, ο “Πόρφυρας”, δίχως ιδιαίτερους πόρους, αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα μεταπολεμικά λογοτεχνικά περιοδικά της χώρας και μάλιστα μη εκδιδόμενο στην πρωτεύουσα ή σε κάποια εκ των μεγάλων πόλεων. Η προσήλωσή του στην ανάδειξη της λογοτεχνίας και η σοβαρότητά του, η αγκαλιά χιλιάδων φίλων και βιβλιοπωλείων που το έβαλαν στα ράφια τους, το κατέστησαν περιοδικό καθολικής και πανελλήνιας αποδοχής που μπήκε σε βιβλιοθήκες ελληνικών πανεπιστημίων, σε έδρες Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του εξωτερικού και σε χέρια ελληνιστών.
Τα αφιερώματά του σε σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων, όπως ο Σολωμός, ο Κάλβος, ο Καρυωτάκης, ο Θεοτόκης, τα διήμερα λόγου που διοργάνωνε και πολλές άλλες πρωτοβουλίες αποτελούν ορόσημα στον χώρο.
Ελπίζουμε, φορείς και ιδιώτες της Κέρκυρας και όχι μόνο να κινητοποιηθούν για να διασωθεί η κυκλοφορία ενός τέτοιου περιοδικού, στην “αντιπαράταξή του με το άγριο τέρας”.