Πολλά έχουν ειπωθεί τα τελευταία χρόνια για τη χρήση της τεχνολογίας στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία. Με μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλά έρθρα και έρευνες με σχετικό περιεχόμενο.Φανατικοί υπέρμαχοι και ορκισμένοι πολέμιοι έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους επιχειρηματολογώντας.
Εμείς ως λιγόρερο ειδικοί, αλλά έχοντας καθημερινή επαφή με τα παιδιά ως εκπαιδευτικοί και γονείς, θα σας πούμε απλώς, όλα με μέτρο, φιλαράκια! Είναι μάλλον στρουθοκαμηλισμός να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την τεχνολογία μακριά από τις τάξεις και την οικογένειά μας, όταν τα παιδιά μας είναι τεχνολογικά γηγενείς! Με αυτή τη λογική αξιοποιούμε την τεχνολογία κι εκπαιδεύουμε τα παιδιά στη σωστή χρήση.
Τα Φυλλαράκια της γλώσσας μας δίνουν πολλές αφορμές να συνδέσουμε το βιβλίο με τον υπολογιστή. Η Πίξελ ως ειδική, επισκέφτηκε την τάξη μας και μας βοήθησε να γράψουμε τα ονόματά μας με κεφαλαία αλλά και πεζά γράμματα. Τα παιδιά εκτύπωσαν το όνομά τους και έφτιαξαν τις ατομικές τους καρτέλες.
Η Πίξελ συζήτησε με τα παιδιά σχετικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας για:
– το παίξιμο παιχνιδιών.
– τη ζωγραφική
– τη Μουσική
– την εύρεση αλλά και διασταύρωση πληροφοριών
– Την ηλεκτρονική αλληλογραφία
– Την επικοινωνία μέσω skype…
Προεκτάσεις – Σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα
Μια πολύ ωραία ιδέα είναι η αξιοποίηση ελεύθερων λογισμικών που δημιουργούν word clouds (σύννεφα λέξεων) όπως το WORDLE το Tagxedo και το Word Cloud Generator. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν με τα ονόματά τους και με τη βοήθεια του λογισμικού να δημιουργήσουν οπτικές αναπαραστάσεις με εικαστικό ενδιαφέρον.