Στον Νίκο Χρυσό και το μυθιστόρημά του Καινούργια μέρα (που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη (2018) δόθηκε φέτος το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) 2019, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Πολιτισμού και Εθνικής Ταυτότητας της Ρουμανίας κ. Βαλέρ-Ντανιέλ Μπρεάζ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 22 Μαΐου 2019 στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ρουμανίας στις Βρυξέλλες.
Τα βραβεία Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απονέμονται σε αναδυόμενους πεζογράφους που έχουν ήδη μια παρουσία στα γράμματα, από 14 χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη». Η Ελλάδα φέτος βρισκόταν μεταξύ των εκ περιτροπής προς βράβευση χωρών μαζί με άλλες 13 χώρες. Από αυτές, τιμήθηκαν οι: Laura Fredenthaler (Αυστρία), Sophie Daull (Γαλλία), Beqa Adamashvili (Γεωργία), Melissa Harrisson (Ηνωμένο Βασίλειο), Jan Carson (Ιρλανδία), Giovanni Dozzini (Ιταλία), Daina Opolskaite (Λιθουανία), Réka Mán-Várhegyi (Ουγγαρία), Haska Shyyan (Ουκρανία), Marta Dzido (Πολωνία), Tatiana Țîbuleac (Ρουμανία), Ivana Dobrakovová (Σλοβακία) και Piia Leino (Φινλανδία).
Το βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απονέμεται σε συγγραφέα που έχει διανύσει ήδη μια πορεία στο χώρο της πεζογραφίας και όχι σε κάποιον πρωτοεμφανιζόμενο (σύμφωνα με τον κανονισμό, οι επιλεγόμενοι πεζογράφοι πρέπει να έχουν εκδώσει 2-4 βιβλία πεζογραφίας), ενώ οι μεταφράσεις που συνοδεύουν το βραβευθέν βιβλίο είναι αρκετές με αποτέλεσμα το έργο του συγγραφέα να γίνεται γνωστό σε όλη την Ευρώπη. Αρκεί να θυμηθούμε τον βραβευμένο Μάκη Τσίτα του οποίου το “Μάρτυς μου ο θεός” κυκλοφορεί πλέον σε 10 γλώσσες.
Στη βραχεία λίστα συμμετείχαν από την Ελλάδα οι Δημήτρης Γράψας, Άγης Πετάλας και Νίκος Χρυσός. Η τελετή βράβευσης, παρουσία όλων των βραβευθέντων, θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου 2019 στο Bozar, στις Βρυξέλλες.