More
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 405x150
    cluedle banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΦεστιβάλ & ΓιορτέςΣτην Αστυπάλαια γίνονται σπουδαία πράγματα: το Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου θα επιστρέψει πιο...

    Στην Αστυπάλαια γίνονται σπουδαία πράγματα: το Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου θα επιστρέψει πιο δυνατό

    Στην πεταλούδα του Αιγαίου περίσσευαν τα χαμόγελα, η χαρά, η ανεμελιά των περίπου 90 μαθητών της. Με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου που άνοιξε τον ασκό της δημιουργίας στις 5 Ιουνίου- Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος- και διήρκησε έως τις 10 Ιουνίου, η Αστυπάλαια φώναξε δυνατό παρών. Και υποσχέθηκε ότι του χρόνου θα ξανάρθει δυνατότερη!

    Έξι ολόκληρες ημέρες που το νησί της Δωδεκανήσου έγινε πόλος έλξης πολιτισμού, εκπαίδευσης και δημιουργίας. Δράσεις με επίκεντρο τον πολιτισμό (προσομοίωση αρχαιολογικών ανασκαφών), την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και αφηγήσεις παραμυθιών με τη συνοδεία μουσικής, δώσανε το στίγμα του εφετεινού φεστιβάλ.

    Η πρώτη μέρα σηματοδοτήθηκε από τη συμμετοχή της HELMEPA – Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος. Υυποστηρίζοντας το φετινό φεστιβάλ,  η HELMEPA,  στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εκστρατείας καθαρισμού «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη», συντόνισε με στέλεχός της τον εθελοντικό καθαρισμό των ακτών Πέρα Γιαλός και Λιβάδι.

    Δράση στη συνέχεια ανέλαβε ο ο εκπαιδευτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία, στις 5 και 6 Ιουνίου, οπότε και πραγματοποίησε βιωματικές δράσεις για όλες τις ηλικίες με έντονο οικολογικό χαρακτήρα.

    Στις 7 Ιουνίου, από νωρίς το πρωί, οι μικροί μαθητές του νηπιαγωγείου αλλά και του δημοτικού σχολείου της Αστυπάλαιας παρακολούθησαν από κοντά όλες τις επιλεγμένες εκπαιδευτικές, εικαστικές και ψυχαγωγικές δράσεις του φεστιβάλ.

    Η εμπνεύστρια του φεστιβάλ, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου (δεξιά)

    Παρόντες από την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, η ψυχή της διοργάνωσης συγγραφέας, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, που με πολλή αγάπη επιμελήθηκε τις δράσεις, αλλά και οι εξειδικευμένοι συγγραφείς – εικαστικοί και επιστήμονες  που έδωσαν το δικό τους μήνυμα στα δρώμενα. Μήνυμα πολιτισμού, που από την αυγή της ανθρωπότητας μέχρι τις ημέρες μας μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά.

    Την παράσταση “έκλεψε” η προσομοίωση αρχαιολογικής ανασκαφής που επιμελήθηκε η Κούλα Μπορμπουδάκη, ιδρύτρια του εργαστηρίου Archeolab. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Μπορμπουδάκη τόνισε ότι πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία στον τομέα της δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας των παιδιών.

    Αρχαιολόγος η ίδια, εξήγησε ότι αυτή η μέθοδος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται σε αληθινές ανασκαφές, προσαρμοσμένη στις ηλικιακές δυνατότητες κάθε περίπτωσης και κεντρίζει το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών.
    Φέτος, ήταν έντονος και ο κοινωνικός χαρακτήρας του φεστιβάλ, αφού με αφορμή αυτό, οι διοργανωτές φιλοξένησαν 15 παιδιά που στηρίζει Το Χαμόγελο του Παιδιού. «Αν δίνουμε στα παιδιά αγάπη απλόχερη, τότε, θα μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον», δήλωσε ο Κώστας Γιαννόπουλος.

    Ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μυρτώ Δημητρίου, κοινωνική ανθρωπολόγος και πιστοποιημένη διδάσκαλος στην ιαπωνική τέχνη του Origami. Η εν λόγω εικαστική τέχνη έχει εφαρμογές μεταξύ άλλων, στα διαστημόπλοια, στην αρχιτεχκτονική, στην ιατρική. Η διδασκαλία δε του Origami στα παιδιά, προωθεί το πνεύμα συνεργασίας, της συλλογικότητας και του συντονισμού της ομάδας, αναφέρει η κα Δημητρίου.

    Πιο επίκαιρη από ποτέ, η προστασία του περιβάλλοντος, με την Ελένη Σβορώνου, συγγραφέα και υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της WWF, να μεταφέρει στα παιδιά το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος, η οποία υλοποίησε το πρόγραμμα «Από την θάλασσα στην καθημερινότητα».

    Ελένη Σβορώνου

    Το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιουνίου η μέρα έκλεισε με μελωδίες της μουσικού Μαρία Κοτσίρη, υπό την αφηγηματική μπαγκέτα της Αφροδίτης Χαραλαμπάκη, εκπαιδευτικό-θεατροπαιδαγωγού, η οποία ξεδίπλωσε αφηγήσεις παραμυθιών, στην αυλή της εκκλησίας, Παναγίας Πορταίτισας.

    Στο φεστιβάλ συμμετείχαν επίσης ο Μπάμπης Αλεξιάδης (animator | illustrator), ο οποίος υλοποίησε εργαστήριο κινούμενης είκονας, η Ανστασία Ασβεστά (papiera.gr), η οποία υλοποίησε εικαστικό εργαστήρι από ανακυκλώσιμα υλικά με βάση το πλαστικό και το χαρτί, ο Ανδρέας Δερμάτης (Θέατρο Σκιών Θερσίτης), ο οποίος ανέλαβε την ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων, η Μαργαρίτα Κωτσίνη υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων των εκδόσεων ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, με διαδραστικές παρουσιάσεις βιβλίων και εκπαιδευτικού πακέτου του εκδοτικού οίκου, η Βενετία Νεστορίδου (συνεργάτης της ΑμΚΕ planetagents.org) με παρουσίαση βιβλίων των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, η Μαριλένα Μελισσινού (εικαστικός), με την υλοποίηση του εικαστικού προγράμματος δημιουργία αφίσας με την τεχνική της μεταξοτυπίας, η Αλεξάνδρα Σελελή (Μουσειολόγος), η οποία υλοποίησε το εικαστικό πρόγραμμα «Ζωγραφική σε πάνινες τσάντες με τυπώματα από λαχανικά» και η Κατερίνα Φωτοπούλου (εικαστικός), η οποία υλοποίησε δύο εικαστικά προγράμματα από ανακυκλώσιμα υλικά με βάση το ύφασμα.

    Μαργαρίτα Κωτσίνη

    Το Φεστιβάλ έκλεισε το απόγευμα της 10ης Ιουνίου με μια πολύ όμορφη γιορτή, που έλαβε χώρα στην Αστυπάλαια στην κεντρική πλατεία της Χώρας, με φόντο τους ανεμόμυλους του νησιού, όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των δράσεων και συλλογική εικαστική δράση origami. Μικροί και μεγάλοι σχημάτισαν το χάρτη της Αστυπάλαιας με Origami νούφαρα κλείνοντας έτσι έναν κύκλο πολιτισμικών δράσεων που ξετυλίχθηκαν στη διάρκεια του φεστιβάλ.

    Το Ραντεβού τους την επόμενη χρονιά ανανέωσαν οι μικροί μαθητές της Αστυπάλαιας με τους διοργανωτές του Φεστιβάλ παιδικού βιβλίου, που φέτος με τις δράσεις “μάγεψαν” μικρούς και μεγάλους μαθητές της όμορφης αυτής νήσου. Η ψυχή της διοργάνωσης, συγγραφέας Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, υπόσχεται νέες “πολύχρωμες δράσεις”, που θα δώσουν και στην επόμενη διοργάνωση την “ύλη” για νέες όμορφες δημιουργίες. Μάλιστα τα σχέδια της ελληνίδας συγγραφέα περιλαμβάνουν και επέκταση του φεστιβάλ και σε άλλα νησιά, με επίκεντρο πάντα το νησί της πεταλούδας του Αιγαίου, της Αστυπάλαιας.

    Συμμετείχαν  αλφαβητικά οι εκδόσεις: ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, ΙΚΑΡΟΣ, ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, ΚΕΔΡΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΠΑΤΑΚΗΣ.

    Μεγάλος Χορηγός: Blue Star Ferries

    Χορηγοί: PHOENIX FOR HELLAS, KAPNOS AIRPORT SHUTTLE,
    KALLICHORON ART BOUTIQUE HOTEL, NICKELODEON, ΙΕΚ ΑΚΜΗ,
    ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, Viva Mare Studios, Ανεμόσυρις Παραδοσιακά
    Διαμερίσματα, Vithos Aparthotel, AGERI STUDIOS, Σύλλογοι Γονέων και
    Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Αστυπάλαιας

    Υποστηρικτές: Helmepa – Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου
    Περιβάλλοντος, εκπαιδευτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός SciCo –
    Επιστήμη Επικοινωνία.

    Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΑΠΕ – ΜΠΕ,
    NICKELODEON, BOOKIA.GR, ELNIPLEX.GR, MAMAKITA.GR.

    Πολύτιμοι συνεργάτες του φετινού φεστιβάλ: Μαργαρίτα Κωτσίνη, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων των εκδόσεων ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, Βαγγέλης Μακρής,
    Κοινωνιολόγος MSc, Αδάμ Σάμιος, γραφίστας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, site φεστιβάλ tavivliapaizei.gr

    RELATED ARTICLES

    Most Popular