More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+Πώς να βοηθήσουμε ένα δελφίνι που εκβράστηκε στην ακτή;

    Πώς να βοηθήσουμε ένα δελφίνι που εκβράστηκε στην ακτή;

    Στο wikihow.com διαβάσαμε ένα κατατοπιστικό άρθρο για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφερθούμε αν δούμε κάποιο δελφίνι εκβρασμένο στην ακτή.

    Τι κάνουμε λοιπόν:

    Μέρος 1ο: Ζητάμε βοήθεια

    1. Τηλεφωνήστε άμεσα στις αρχές, αστυνομία ή λιμενικό. Στην Ελλάδα ο τριψήφιος αριθμός 108 είναι δωρεάν και από τα κινητά τηλέφωνα και σας συνδέει αυτόματα με το λιμενικό της περιοχής σας.

    2. Αναζητήστε την κοντινότερη υπηρεσία διάσωσης θαλάσσιων ζώων. Παρόλο που η αστυνομία πιθανότατα θα το κάνει αυτό για σας, είναι καλή ιδέα να αναφέρετε αυτό που βλέπετε απευθείας. Πραγματοποιήστε αναζήτηση στο διαδίκτυο για “υπηρεσία διάσωσης θαλάσσιων ζώων”. Σημειώστε τα φυσικά χαρακτηριστικά του δελφινιού, ώστε ο οργανισμός διάσωσης που έρχεστε σε επαφή να φέρει τον σωστό εξοπλισμό.

    3. Βεβαιωθείτε ότι το δελφίνι ζει. Τα δελφίνια αναπνέουν από τον φυσητήρα (είναι η τρύπα που θα δείτε πάνω από το κεφάλι τους) και όχι από το στόμα. Προσέξτε γιατί τα δελφίνια έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν την αναπνοή του μέχρι και 20 λεπτά, άρα θα πρέπει να παρακολουθείτε αν κάνει κάποιον σπασμό ή άλλη κίνηση. Ακόμα και εάν είναι νεκρό το δελφίνι μην αμελήσετε να τηλεφωνήσετε, καθώς πρέπει πρέπει να γίνει υγειονομική ταφή βάση της κείμενης νομοθεσίας.

    4. Απομακρύνετε τους υπόλοιπους ανθρώπους καθώς και ζώα (σκύλους κτλ) από το δελφίνι περίπου 50 μέτρα μακριά. Το δελφίνι χρειάζεται ηρεμία και αέρα ώστε να μην αναστατωθεί. Αν το δελφίνι είναι αγχωμένο ρίξτε του μια πετσέτα στο πρόσωπο ώστε να μην βλέπει για να ηρεμήσει.

    5. Ζητήστε από άλλους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί να σας βοηθήσουν ώστε το δελφίνι να παραμείνει ήρεμο και ασφαλές ειδικά αν υπάρχουν κοντά παιδιά και ζώα.

    Μέρος 2ο: Είμαστε προσεκτικοί

    1. Αφήστε το δελφίνι εκεί που είναι μέχρι να φτάσουν οι επαγγελματίες με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Προσπαθώντας να το μετακινήσετε δελφίνι θα επιδεινώσετε τα ενδεχόμενα τραύματά του.

    2. Κατανοήστε τον κίνδυνο ασθενειών. Τα θαλάσσια ζώα μεταφέρουν ασθένειες που μπορούν εύκολα να περάσουν στους ανθρώπους, οπότε το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να μην αγγίξετε το δελφίνι και να πλύνετε αμέσως μετά τα χέρια και το δέρμα σας.

    3. Ακόμα και ένα χαλαρό δελφίνι είναι ένα άγριο ζώο. Μπορεί να αισθάνεται ότι απειλείται από την παρουσία σας και επιλέγει να επιτεθεί σε εκείνους που βρίσκονται κοντά.

    4. Να μην στέκεστε κοντά στην ουρά ή το πρόσωπό του. Τα δελφίνια είναι πολύ δυνατά πλάσματα. Η ουρά του είναι το πιο ισχυρό χαρακτηριστικό ενός δελφινιού. Μην κρατάτε ούτε να ακουμπάτε την ουρά του.

    Μέρος 3ο: Περιμένοντας να φτάσει η βοήθεια

    1. Συνεχίστε να κρατάτε μακριά τους ανθρώπους. Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φτάσουν οι αρχές. Πρέπει όλοι στην ακτή να παραμείνουν ήρεμοι ώστε το δελφίνι να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο ήρεμο.
    Αν το δελφίνι βλάψει κάποιον, καλέστε ένα ασθενοφόρο.

     

    2. Το δελφίνι πρέπει πάντα να είναι σε οριζόντια θέση, άμα χρειαστεί κυλίστε το για να έρθει στη σωστή θέση.

    3. Μετακινήστε το δελφίνι αν χρειαστεί. Αν το δελφίνι βρίσκεται στο πλάι ή στην πλάτη του, αυτό σημαίνει ότι ο φυσητήρας του κινδυνεύει να μπλοκαριστεί. Δεδομένου ότι αυτό θα προκαλέσει ασφυξία, υπάρχει άμεση ανάγκη για κάποιον να κυλήσει το δελφίνι ώστε να αποφευχθεί η ασφυξία.
    Μην τραβάτε τα πτερύγια ή την ουρά ή να προσπαθήσετε να σπρώξετε το δελφίνι πίσω στο νερό.

    4. Βρέξτε πετσέτες ή ρούχα στο νερό και ρίξτε τα στη ράχη του δελφινιού. Αν κάποιος έχει κουβά, μπορεί να ρίχνει νερό πάνω από την πλάτη του δελφινιού, φροντίζοντας να μην πάρει νερό κοντά στον φυσητήρα που δεν πρέπει να καλυφθεί.

    5. Δημιουργήστε σκιά για το δελφίνι αν υπάρχει λιακάδα, με μία ομπρέλα ή άλλο αντικείμενο.

    6. ​Σκάψτε τρύπες κάτω από τα θωρακικά πτερύγια του. Δεν έχει μάθει να βρίσκονται τα πτερύγια του σε επίπεδες επιφάνειες. Μπορείτε να σκάψετε τρύπα κάτω από το στήθος του και να το γεμίσετε με νερό ώστε να μπορεί να παραμένει βρεγμένο και να μην πιέζει τα πνευμόνια και τα πτερύγια του.

    7. Κρατήστε ανοιχτό το δρόμο όταν καταφτάσουν οι ειδικοί.

    8. Προετοιμαστείτε για το θάνατο. Ακόμη και με τις καλύτερες προσπάθειές σας, εάν ένα ζωντανό εκβρασμένο δελφίνι έχει ήδη τραυματιστεί, αφυδατωθεί ή είναι πολύ άρρωστο, δεν μπορεί να επιβιώσει από τη διάσωση του. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα παιδιά που παρακολουθούν τη διάσωση. Κρατήστε τα μακριά.

     

    LORD NICHOLAS
    LORD NICHOLAS
    Πολυάσχολος άνεργος
    RELATED ARTICLES

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Most Popular