More
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 405x150
    cluedle banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+ΑρθρογραφίαΠώς θα ανοίξουν τα σχολεία τους 15 χώρες του κόσμου: η χρήση...

    Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τους 15 χώρες του κόσμου: η χρήση (ή μη) μάσκας και τα πραγματικά σοβαρά μέτρα

    Μια περιήγηση στον τρόπο που επαναλειτουργούν τα σχολεία ανά τον κόσμο Αύγουστο και Σεπτέμβριο με τον coronavirus να δίνει το στίγμα. Διαπιστώνονται αρκετές διαφορές ακόμα και μέσα στην ίδια χώρα (π.χ. Η.Π.Α., Γερμανία, Η.Β.). Ενδιαφέρουσα είναι η χρήση της μάσκας που διαφέρει από χώρα σε χώρα, κάτι που δείχνει την διαφορετική άποψη των ειδικών για την ασφάλεια που παρέχει.

    Ιταλία: Τα σχολεία ανοίγουν 14 Σεπτεμβρίου. Θα διανέμονται 11 εκατομμύρια μάσκες την ημέρα σε μαθητές και διδάσκοντες. «Θα μειώσουμε τον αριθμό των μαθητών σε κάθε τάξη», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, αναφέροντας ότι το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει 3.000 σχολικά κτίρια που δεν χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ότι θα γίνουν 50.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και άλλου προσωπικού. Οι μαθητές θα κάθονται σε απόσταση ενός μέτρου, σε μονά θρανία που σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι στην ώρα τους στα σχολεία. Η είσοδος στο σχολείο θα είναι σταδιακή και τα σχολεία θα είναι ανοιχτά για μαθήματα και τα Σάββατα. Οι μαθητές και οι δάσκαλοι θα πρέπει να φορούν μάσκες, οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας θα μπορούν να φορούν ασπίδες προσώπου. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους όπου είναι δυνατόν ή σε μεγάλους χώρους, όπως θέατρα ή μουσεία.

    Το μεγαλύτερο συνδικάτο εκπαιδευτικών της Ιταλίας, το CGIL, εκτιμά ότι για να εφαρμοστεί το μέτρο των 15 μαθητών ανά τάξη, η Ιταλία χρειάζεται 33.039 νέες τάξεις νηπιαγωγείου, 89.580 νέες τάξεις δημοτικού σχολείου και 89.292 τάξεις δευτεροβάθμιας, με τις ανάγκες να ξεπερνούν συνολικά τις 210.000 νέες τάξεις.

    Γαλλία: Τον Μάιο η Γαλλία μείωσε τον αριθμό των μαθητών σε 10 στο νηπιαγωγείο και 15 από το γυμνάσιο και πάνω. Τώρα: Υποχρεωτική χρήση μάσκας μόνο σε εσωτερικούς χώρους για το προσωπικό και τους μαθητές άνω των 11 ετών, ακόμη και αν καταφέρουν να μείνουν σε απόσταση μεγαλύτερη από ένα μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν μαθήματα φορώντας μάσκες. Αποτροπή δημιουργίας μεγάλων ομάδων και καθαρισμός όλων των επιφανειών που αγγίζονται τακτικά (δάπεδα, γραφεία, χερούλια θυρών). Δεν προτείνεται στα παιδιά νηπιαγωγείου να φορούν μάσκες, καθώς θεωρείται ότι τα μικρά παιδιά θα γίνουν έτσι αντιπαραγωγικά. Δεν συνίσταται ούτε στα παιδιά δημοτικού, θα υπάρχουν όμως μάσκες σε περίπτωση που κάποια παιδιά παρουσιάσουν συμπτώματα ενώ περιμένουν να αποχωρήσουν για το σπίτι τους. Οι γονείς των μαθητών είναι υποχρεωμένοι να μην στείλουν το παιδί στο σχολείο σε περίπτωση πυρετού (38 ° C+) ή σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε άλλα μέλη της οικογένειας.

    Γερμανία: Τα 16 κράτη της Γερμανίας είναι υπεύθυνα για την εκπαίδευση και το σχολικό έτος ξεκινά σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στα 16 αυτά κρατίδια. Σε αρκετά βόρεια κράτη, όπως το Βερολίνο και το Σλέσβιχ-Χολστάιν, οι μαθητές έχουν ήδη επιστρέψει, ενώ στις νότιες πολιτείες τα μαθήματα συνεχίζονται παραδοσιακά τον Σεπτέμβριο. Συνιστάται συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι αλλά πιο περιορισμένη χρήση των διάσημων απολυμαντικών και αυτά με νερό μαζί και όχι με καθαρό ψεκασμό.

    Μέχρι στιγμής η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι το μόνο κρατίδιο που έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας. Μερικοί – όπως το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν – συνιστούν απλά τις μάσκες, ενώ οι μαθητές σε πολιτείες όπως το Βρανδεμβούργο και το Βερολίνο πρέπει να φορούν μάσκες μόνο έξω από τις τάξεις τους, κάτι που φαίνεται αντιφατικό όπως τονίζουν αρκετοί καθηγητές σχολείων.

    Οι μαθητές στα μεγάλα σχολεία χωρίζονται σε cohorts (ομάδες λίγων εκατοντάδων) ώστε αν προκύψει κρούσμα να μην κλείσει το σχολείο ολόκληρο αλλά η εν λόγω cohort. Η εξ αποστάσεως μάθηση θα χρησιμοποιείται εκεί όπου θα υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικών αν αυτοί ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Στη Γερμανία θεωρούν τα σχολεία χαμηλού ρίσκου ως προς την μεταδοτικότητα του covid19.

    Πολωνία: τα σχολεία έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν κανονικά την 1η Σεπτεμβρίου, εκτός από μια χούφτα κομητειών με υψηλότερα ποσοστά λοίμωξης από τον κοροναϊό. Δεν υπάρχει απαίτηση να φορούν οι μαθητές μάσκες, οι τάξεις δεν περιορίστηκαν (ο αριθμός των μαθητών παρέμεινε ίδιος) και τα παιδιά καλούνται να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να αποφεύγουν την επαφή με μεγάλες ομάδες μαθητών. Από τις 380 περιοχές της χώρας, 19 μόλις έχουν περιορισμούς λόγω υψηλού αριθμού κρουσμάτων, περιοχές οι οποίες θα έχουν περιορισμούς στον αριθμό συγκέντρωσης των μαθητών σε ένα μέρος.

    Ισπανία: Οι μαθητές θα πρέπει να διατηρήσουν απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους, εκτός από τα μικρότερα παιδιά, τα οποία θα επιτρέπεται αντ ‘αυτού να βρίσκονται σε τάξεις 15 έως 20 μαθητών που δεν θα χρειάζεται να έχουν απόσταση.
    Τα σχολεία θα κληθούν να δώσουν προτεραιότητα στις υπαίθριες δραστηριότητες. Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές για άτομα άνω των έξι ετών στις σχολικές μεταφορές και θα απαιτούνται για μαθητές και δασκάλους εάν δεν μπορεί να διατηρηθεί απόσταση 1,5 μέτρου.
    Οι σχολικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, με τις τουαλέτες να καθαρίζονται τρεις φορές. Αν σημειωθεί κρούσμα, κάθε περιοχή δρα διαφορετικά. Στην Καταλονία π.χ., τα σχολεία θα κλείσουν τις πόρτες τους εάν τουλάχιστον δύο κρούσματα εντοπιστούν σε δύο ξεχωριστές αίθουσες.

    Ολλανδία: Τόσο τα δημοτικά όσο και γυμνάσια/λύκεια θα θα λειτουργήσουν σε κανονικά ωράρια. Ωστόσο, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές που ζουν με κάποιον που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να απαλλαγούν από το σχολείο. Η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στα σχολεία, αν και κάποια σχολεία, λέγεται, ότι ζητούν από τους μαθητές να φορέσουν. Τα σχολεία, επίσης, ενθαρρύνθηκαν να ελέγχουν τα συστήματα εξαερισμού. προς αποφυγή εξάπλωσης του κοροναϊού.

    Βέλγιο: Τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά την 1η Σεπτεμβρίου παρά τα αυξημένα κρούσματα το καλοκαίρι, καθώς οι ειδικοί δεν ενδιαφέρονται μόνο για τις επιπτώσεις στην υγεία αλλά και τον αντίκτυπο στην εκπαίδευση, την ψυχική υγεία και την ευημερία των μαθητών. Άλλωστε, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό δείκτη μετάδοσης. Εάν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παρακολουθούν το σχολείο σε ομάδες εκ περιτροπής. Μπορεί να γίνουν και άλλες προσαρμογές ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

    Ουρουγουάη: Οι ειδικοί δηλώνουν ότι υπάρχουν πολλά να μάθουμε από τον τρόπο με τον οποίο η Ουρουγουάη σχεδίασε να ανοίξει ξανά τα σχολεία της, μια από τις πρώτες χώρες που το έπραξε διεθνώς. Η μικρή αυτή χώρα με τα μόλις 3,5 εκατομμύρια κατοίκων κατάφερε να ελέγξει τον ιό, παρά το γεγονός ότι συνορεύει με τη Βραζιλία, τη χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κοροναϊού. Δεν υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία.

    Σουηδία: Η Σουηδία ήταν μια από τις μόνες χώρες στον κόσμο που δεν επέβαλε επίσημο κλείδωμα. Επίσης, δεν επέβαλε μάσκες στους πολίτες της, ούτε έκλεισε τα σχολεία της. Σύμφωνα με μια κοινή έκθεση που εκδόθηκε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αυτή η απόφαση της χώρας να παραμείνει ανοιχτή δεν είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης από ό,τι στη γειτονική Φινλανδία, όπου τα σχολεία έκλεισαν προσωρινά.

    Από τον Μάρτιο, όταν ο ΠΟΥ κήρυξε το COVID-19 πανδημία, μέχρι τα μέσα Ιουνίου όταν έληξε η σχολική χρονιά, η Σουηδία ανέφερε συνολικά 1.124 περιπτώσεις παιδιών σχολικής ηλικίας που προσβλήθηκαν από τον ιό. Ενώ τα παιδιά αποτελούν το 8,2% των συνολικών κρουσμάτων στη Φινλανδία, ήταν μόλις 2,1% στη Σουηδία. Σύμφωνα με τις αναφορές, οι παιδίατροι ανέφεραν επίσης λιγότερες σοβαρές περιπτώσεις στα μικρότερα παιδιά.

    Δανία: Τα δανικά σχολεία άνοιξαν ξανά στις 10 Αυγούστου. Οι τάξεις έγιναν 10-12 μαθητών, με απόσταση δύο μέτρων ο καθένας. Αν και δεν δίνεται έμφαση στη χρήση μάσκας, τα παιδιά καλούνται να διατηρούν την απόσταση και τους υπενθυμίζουν να πλένουν τα χέρια τους συχνά. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται επίσης σε εξωτερικούς χώρους όπου είναι δυνατόν και όλο το εκπαιδευτικό υλικό και ο εξοπλισμός καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα.

    Η κυβέρνηση όρισε κεντρικές οδηγίες αλλά επέτρεψε στους δήμους ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεώθηκαν να φορούν μάσκες και όμως η Δανία δεν είδε αύξηση των μολύνσεων μετά το άνοιγμα των σχολείων.

    Ισραήλ: Μάσκες από την τετάρτη δημοτικού και πάνω, συχνό πλύσιμο των χεριών και αποστάσεις έχει συστήσει το Ισραήλ στους μαθητές των σχολείων. Η κοινωνική απόσταση, ωστόσο, έχει αποδειχθεί πρόκληση σε πολλά σχολεία λόγω του περιορισμένου χώρου.

    Κύπρος: Χρήση μονών θρανίων (παραγγέλθηκαν πάνω από 19 χιλιάδες), ανακατανομή των τάξεων σε περισσότερες από μία σχολική αίθουσα. Υποχρωτική χρήση μάσκας για μαθητές από έξι ετών και πάνω, καθώς και για τους εκπαιδευτικούς. Σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας και νέου lockdown, η φοίτηση στα Κυπριακά σχολεία θα γίνεται εξ’ αποστάσεως.

    Αγγλία: Η χρήση μάσκας δεν είναι απαραίτητη εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, όπως αν διαπιστωθεί ότι νοσεί ένας μαθητής εντός του σχολείου. Αν σε κάποιο σχολείο παρατηρηθεί αύξηση ποσοστών μόλυνσης που έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση του ιού, οι αρμόδιες αρχές θα αποφασίσουν ποια μέτρα θα εφαρμόσουν.

    Σκωτία: Επέστρεψαν ήδη οι μαθητές στα σχολεία στις 11 Αυγούστου χωρίς μάσκα. Επίσης, οι μαθητές δεν υποχρεούνται να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας.

    ΗΠΑ: Αρκετές συγκεχυμένες πληροφορίες. Η κυβέρνηση έχει δώσει στις πολιτείες το δικαίωμα να αποφασίσουν πότε θα ήταν ασφαλές να ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Η Φλόριντα ζήτησε να ανοίξουν όλα τα σχολεία μέχρι 31 Αυγούστου, η Νέα Υόρκη εξετάζει ένα υβριδικό μοντέλο όπου, για ένα μέρος της εβδομάδας οι μαθητές θα μαθαίνουν από απόσταση, ενώ οι υπόλοιποι θα είναι στο σχολείο.

    Πολλές πολιτείες έχον ήδη ανοίξει τα σχολεία τους για τη νέα σχολική χρονιά με τις αποστάσεις σε θρανία να είναι στα 6 πόδια, οι μαθητές να γευματίζουν σε μικρές ομάδες, ενώ και ο έλεγχος της θερμοκρασίας των μαθητών είναι καθημερινός. Αυτό γίνεται τις τελευταίες μέρες στα σχολεία της Γεωργίας, του Μισισιπή, του Τενεσί και της Ιντιάνα  που άνοιξαν ήδη.

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular