Γράφει η Μαρία Ντούνη
Τα φίλτρα για την καφετιέρα θα έχετε παρατηρήσει ότι είναι πολύ χρήσιμα. Στην περίπτωσή μας χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή λουλουδιών. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και το κάθε λουλούδι μοναδικό. Δεν είναι όμως αυτό που έχει σημασία, γιατί πιθανόν την κατασκευή να την έχετε ξαναπετύχει κάπου, όσο η διαδικασία κατασκευής των λουλουδιών και οι έννοιες που “έπεσαν στον τραπέζι” κατά τη διάρκεια του πειραματισμού.
Η διαδικασία ξεκίνησε με τα παιδιά να ζωγραφίζουν χρωματιστές γραμμές στο φίλτρο αφήνοντας μεταξύ τους κενά. Έπειτα βουτήξαμε τη μύτη του φίλτρου στο νερό. Κατόπιν με ένα πινέλο μουσκέψαμε με νερό και το υπόλοιπο φίλτρο και τότε ξεκίνησε ο προβληματισμός σχετικά με την απορροφητικότητα του υλικού αλλά και τη διάχυση των χρωμάτων. Μαγεία! Τα χρώματα διαλύθηκαν δημιουργώντας πάνω στο φίλτρο μια χρωματική πανδαισία Τα παιδιά συνέλεξαν κι άλλα υλικά από την τάξη όπως για παράδειγμα αλουμινόχαρτο, σακούλα, χαρτοπετσέτες και πειραματίστηκαν όση ώρα στέγνωναν τα φίλτρα του καφέ. Έπειτα προσθέσαμε το σύρμα πίπας και την ευχή για “Καλή Πρωτομαγιά” και το λουλούδι μας ήταν έτοιμο.
“Αυτό δεν είναι λουλούδι, κυρία, χρωμοπαγίδα είναι!” φώναξε μια ενθουσιασμένη πιτσιρίκα. Δείτε τις φωτογραφίες και πείτε μας αν έχει άδικο.
Υλικά:
Φίλτρα καφέ (μικρό μέγεθος)
συρματάκια για καθαρισμό πίπας
μαρκαδόρους που φεύγουν με το πλύσιμο
ένα δοχείο με νερό κι ένα πινέλο