Όταν ο Οργανισμός Αραβικών χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου (OAPEC) επέβαλε εμπάργκο πετρελαίου τον Οκτώβριο του 1973, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν στα ύψη, προκαλώντας ύφεση σε ολόκληρη την ήπειρο. Η κατάσταση απαιτούσε δραστικά μέτρα. Η Γαλλία τότε ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναβίωσε την DST (Daylight Saving Time), δηλαδή να αλλάζει δύο φορές το χρόνο την ώρα. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, είχε υιοθετήσει την κίνηση της Γαλλίας αλλάζοντας την ώρα δύο φορές το χρόνο, Μάρτιο και Οκτώβριο.
Όμως πλέον η συνήθεια της αλλαγής της ώρας είναι πολύ πιθανό να σταματήσει καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 12 αποχές, την περασμένη Πέμπτη ψήφισμα υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας, με το επιχείρημα ότι πλήττει, εκτός της ανθρώπινης υγείας, τη γεωργία, αλλά και την οδική ασφάλεια.
Η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς δήλωσε: «Αν, λοιπόν, αποφασίσουμε ποτέ να καταργήσουμε την αλλαγή της ώρας, αυτό πρέπει να γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονισμένο και ενιαίο τρόπο» ενώ η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Καρίμα Ντελί, η οποία είναι πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ, επεσήμανε ότι «η έλλειψη ύπνου που επιφέρει η αλλαγή της ώρας προκαλεί προβλήματα στην οδική ασφάλεια. Είναι η αιτία για μεγάλο αριθμό ατυχημάτων για τους πιο ευάλωτους και εννοώ τους πεζούς και τους ποδηλάτες».
Το ψήφισμα αυτό επιτρέπει στην Κομισιόν να αξιολογήσει και, αν κρίνει απαραίτητο, να τροποποιήσει την οδηγία 84/2000 περί θερινής ώρας.