More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_robot sto erimonisi banner_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_robot sto erimonisi banner_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_robot sto erimonisi banner_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_robot sto erimonisi banner_405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+ΑρθρογραφίαΠρακτικοί τρόποι για να ενθαρρύνεις την Συναισθηματική Έκφραση του παιδιού σου

    Πρακτικοί τρόποι για να ενθαρρύνεις την Συναισθηματική Έκφραση του παιδιού σου

    «Μου ανήκει οτιδήποτε με αφορά, το σώμα μου…τα συναισθήματά μου…οι πράξεις μου… Μου ανήκουν όλοι οι θρίαμβοι και οι επιτυχίες μου, όλες οι αποτυχίες και τα λάθη μου… Είμαι εγώ και αισθάνομαι καλά!»
    Virginia Satir

    Γράφει η Μαριάννα Γιοβάνη*

    Ίσως αυτό θα ήταν ένα καλό μότο για το παιδί σου! Αυτό που θα έπρεπε να κατανοήσουμε όλοι μας είναι πως το σημαντικό σε αυτή τη ζωή δεν είναι να είμαι αποδεκτός ή να δημιουργήσω επιτεύγματα για να αποκτήσω αξία. Η αξία είναι μέσα σου, είναι μέσα μου, είναι μέσα του, είναι η μοναδικότητά μας (που τελικά έχουμε αναγνωρίσει;). Τα συναισθήματα μας είναι κομμάτι μας και η αναγνώριση και αποδοχή τους χτίζει την αυτοεκτίμησή μας, γεγονός που μας οδηγεί σε μια ζωή μεγαλύτερης γαλήνης, ηρεμίας και υγείας.

    «Η συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου, όπως και η αντίδρασή του στο συνεχόμενο στρες, μπορεί πράγματι να αποτελούν αιτίες για τις πολλές ασθένειες που αντιμετωπίζει η ιατρική των οποίων όμως η αιτία δεν είναι ακόμα γνωστή, ασθένειες όπως οι ρευματοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ..»
    Ιατρός Gabor Mate

    « Όσοι προσπαθούν να αναρρώσουν ή να παραμείνουν υγιείς πρέπει να ξαναβρουν τη χαμένη τους δυνατότητα να αναγνωρίζουν την συναισθηματική τους αλήθεια»
    Νευρολόγος Sacks

    Έχοντας την βαθιά πεποίθηση ότι θέλεις το καλύτερο για την σωματική και ψυχική υγιεία του παιδιού σου, όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον, κρίνεται απαραίτητο να κατανοήσεις πως η συναισθηματική κατάστασή μας σχετίζεται άρρηκτα με αυτές.

    Φαντάζομαι ότι όλοι κάποιες φορές νιώθουμε τον θυμό, την χαρά ή την θλίψη μας, στο σώμα μας, με ένα σφίξιμο, ένα μούδιασμα κ.α., γεγονός που αποδεικνύει την άμεση σχέση συναισθήματος και σώματος. Όπως και επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι «η απώθηση των συναισθημάτων μας και ο περιορισμός τους αφοπλίζει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες. Η απώθηση ή αποσύνδεση των συναισθημάτων από το συνειδητό επίπεδο στο ασυνείδητο, αποσυντονίζει και μπερδεύει την άμυνα σε πολλούς ανθρώπους, παίρνοντας τον ρόλο του καταστροφέα στην ανθρώπινη υγεία» (Ιατρός Gabor Mate)

    Βασική μέριμνα απέναντι στα παιδιά μας, πρέπει να είναι η καλλιέργεια της συναισθηματικής τους ανεξαρτησίας. Γιατί μπορεί να δημιουργούμε ενήλικες επιτυχημένους σε επίπεδο εγκεφαλικό, αλλά αν δεν έχουν εκπαιδευτεί να νιώθουν ποιοι πραγματικά είναι, τότε ξεκινάνε οι εθισμοί ή οι σχέσεις εξάρτησης. Το παιδί ή ο μελλοντικός ενήλικας, δεν λειτουργεί με βάση τις ανάγκες του αλλά γίνεται φερέφωνο κάποιου άλλου και άλλων για χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Η πρόληψη τέτοιων καταστάσεων είναι μία:
    Αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων του.

    Πρακτικοί τρόποι:

    1) Επιτρέπεις τα δυσάρεστα συναισθήματα στη ζωή του παιδιού σου. Αν νοιάζεσαι για την ευτυχία του, μην αναλάβεις τον «ρόλο του αστυνομικού της ευτυχίας» Dr Becky Kennedy. Για να μάθει να καλλιεργεί την ευτυχία, είναι μάλλον χρήσιμο να μάθει να ρυθμίζει τον φόβο ή την δυσφορία του. Όσο μεγαλύτερο εύρος συναισθημάτων του επιτρέπεις να κατονομάσει και να ανεχτείς, τόσο μεγαλώνει ο χώρος της ευτυχίας.

    2) Αντιμετώπισέ το με ενσυναίσθηση. Δηλαδή κατανόησε και δέξου το συναίσθημά τους ως αποδεκτό. Εξάλλου είναι δικό του πως θα το κάνουμε;

    3) Ίσως ήρθε η στιγμή να σταματήσεις να δείχνεις συναισθηματικά ευάλωτος/η, γιατί τότε το παιδί σου θα επιδιώξει να σε προστατέψει, γεγονός που θα το εμποδίσει να εκφράσει τα συναισθήματά του.

    4) Στις δύσκολες καταστάσεις και όχι μόνο το ρωτάς φέρνοντας το σε επαφή με το συναίσθημα του μέσω δυναμικών ερωτήσεων. Μήπως νιώθεις θυμό τώρα που σου πήρα τι κινητό; Νιώθεις μοναξιά στο νέο σου περιβάλλον;κ.α

    5) Προσπάθησε να το βοηθήσεις να καταλάβει σε ποιο σημείο του σώματός του «αισθάνεται κάτι» εκείνη την στιγμή. Μίλα του, καθοδήγησέ το με έναν τρόπο. Για παράδειγμα, έχεις πεταλούδες στο στομάχι; Σφίξιμο στην καρδιά ; Το να «ακούει» το σώμα του, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ζωή του.

    6) Διάβασέ του ανάλογα παραμύθια (υπάρχουν πολλά) ή παίξτε κουκλοθέατρο με δικές σου ευφάνταστες ιστορίες

    7) Παίξε παντομίμα μαζί του, εξαιρετικό παιχνίδι έκφρασης.

    8) Γίνε το πρότυπό του εκφράζοντας και συ χωρίς λογοκρισία το συναίσθημά σου, πάντα με τον κατάλληλο τρόπο. Κάνε αυτή την άσκηση καθημερινά, σε συνδυασμό το ζευγάρι, ακόμη καλύτερα.

    Να θυμάσαι ότι τα συναισθήματα χρειάζονται φωνή για να εκφραστούν ώστε να μειωθεί η έντασή τους. Δώσε χώρο και χρόνο στα συναισθήματα του παιδιού σου. Μπορεί να είναι πιο κοπιαστικό, αλλά είναι και πιο «υγιεινό».

    Μαριάννα Γιοβάνη
    Results & parent coach
    link Bio: https://mariannagiovani.my.canva.site/
    instagram: free.happymind
    Facebook: free happy mind
    Tiktok: Free Happy Mind @marianna giovani
    Τηλ. επικοινωνίας: 6938297235

    RELATED ARTICLES

    Most Popular