Το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος είναι ένας χώρος πολιτισμού όπου μπορούν να εκφραστούν και να απολαύσουν με την Αφή όλοι οι επισκέπτες ισότιμα. Η Τέχνη οφείλει να ενώνει τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χώρας, γλώσσας και προβλημάτων αισθητηριακών αναπηριών.
H Αργυρώ Καραβίνου, Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος μας παραχώρησε μια όμορφη συνέντευξη με σκοπό να γίνει ακόμα πιο γνωστή η σημαντική δουλειά που γίνεται στο Μουσείο Αφής. Διαβάστε με τα μάτια που θα διαλέξετε, τα κανονικά ή της ψυχής σας.
Συνέντευξη στη Μαίρη Μπιρμπίλη
«Παρακαλώ αγγίξτε» « Με τα μάτια της ψυχής»… εσείς ποια λεζάντα θα δίνατε στο Μουσείο Αφής;
Το «παρακαλώ Αγγίξτε ελεύθερα» ή «Enjoy the feeling of Touch» είναι εδώ και χρόνια η φράση που χαρακτηρίζει το Μουσείο Αφής, γιατί απλά θεωρούμε ότι η προσβασιμότητα των χώρων πολιτισμού είναι ένα από τα πολλά αυτονόητα, που αγνοούνται στη σημερινή δύσκολη εποχή.
Εκτός από τα άτομα με μειωμένη ή ολική απώλεια όρασης, ποιοι άλλοι επισκέπτονται συνήθως το Μουσείο Αφής;
Ο κύριος όγκος των επισκεπτών μας είναι βλέποντες επισκέπτες. Κυρίως προσχολικής αγωγής και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος δίνει μία μοναδική ευκαιρία τόσο απτικής προσέγγισης της τέχνης όσο και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα αναπηρίας και συγκεκριμένα τυφλότητας. Ωστόσο η μεγάλη μας χαρά και ικανοποίηση έρχεται με τη διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα ειδικών κοινωνικών ομάδων από σχολεία Ειδικής Αγωγής, από Οικοτροφεία και Δομές Ψυχικής Υγείας, από Διαπολιτισμικά σχολεία και Κέντρα Απεξάρτησης. Αυτούς τους χώρους οφείλουμε να στηρίζουμε με κάθε ευκαιρία και να ενισχύουμε με κάθε τρόπο την ένταξή τους σε προγράμματα και δράσεις.
Υπάρχει κάποιο σχόλιο ή περιστατικό με βλέποντα επισκέπτη που σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;
Θα ήθελα να αναφέρω ένα περιστατικό που μου έχουν αφηγηθεί οι προκάτοχοί μου στις ξεναγήσεις. Πρόκειται για κάποιον τουρίστα που επισκέφθηκε το Μουσείο Αφής πριν κάποια χρόνια. Ήταν η δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Την πρώτη φορά είχε έρθει ως βλέπων επισκέπτης, ενώ τη δεύτερη ως τυφλός. Πηγαίνοντας λοιπόν τη δεύτερη φορά στην Ακρόπολη προσπάθησε να προσανατολιστεί και να «θυμηθεί» το λόφο της Ακρόπολης τον οποίο είχε δει παλιότερα, χωρίς επιτυχία. Επισκεπτόμενος το Μουσείο Αφής και αγγίζοντας τη μακέτα του λόφου της Ακρόπολης που υπάρχει στη μόνιμη συλλογή μας ενθουσιάστηκε πραγματικά πάρα πολύ γιατί μπόρεσε επιτέλους να «τακτοποιήσει» τις αναμνήσεις του και να επαναφέρει μία εικόνα που δεν ήθελε να ξεχάσει ποτέ.
Τι θα ευχόσαστε να έχει αλλάξει τον Δεκέμβρη του 2014 σε σχέση με την αναπηρία στην Ελλάδα;
Θα ευχόμασταν αφενός να είχαν αξιοποιηθεί οι συγκυρίες και οι δυνατότητες του παρελθόντος σε όλα τα επίπεδα και αφετέρου σήμερα με γνώμονα την αποκτηθείσα τεχνογνωσία να εφαρμοστούν προγράμματα και δράσεις χωρίς μεγάλο κόστος προκειμένου να αποκτήσουμε μία σύγχρονη διαμορφωμένη χώρα, η οποία θα σέβεται όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Έχουμε αποδεδειγμένα μία από τις πιo όμορφες χώρες, η οποία είναι αγαπημένος προορισμός χιλιάδων τουριστών σε ετήσια βάση, η οποία όμως βάζει αδικαιολόγητους για την εποχή φραγμούς στην ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση σε βασικά αγαθά και ελευθερίες για όλους.
Μιλήστε μας για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου Αφής για την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Συνεχίζουμε και φέτος με μεγάλη επιτυχία τα καθιερωμένα πλέον στην εκπαιδευτική κοινότητα βιωματικά προγράμματα προσομοίωσης. Η κλασική δράση του Μουσείου Αφής περιλαμβάνει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών μας μέσα από την παρουσίαση των τεχνικών κινητικότητας και συνοδείας των τυφλών, με τη χρήση μασκών ύπνου και την αλληλεπίδραση των μαθητών με τα πιστά αντίγραφα της μόνιμης συλλογής και με την παρουσίαση της γραφής Braille. Θα θέλαμε όμως να τονίσουμε ότι το 2014 είναι για εμάς μία πολύ σπουδαία χρονιά καθώς κλείνουμε 30 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου Αφής και ετοιμάζουμε αρκετά νέα προγράμματα και δράσεις στα πλαίσια της επετείου. Για όλα αυτά θα μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του μουσείου και από τη σελίδα μας στο Facebook!
Σκύλοι Οδηγοί στην Ελλάδα…
Αυτό είναι ένα κομμάτι της παρουσίασής μας για το οποίο μιλάμε με ιδιαίτερη χαρά. Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι μία πολύτιμη βοήθεια για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης και άργησε πάρα πολύ να ξεκινήσει στην Ελλάδα. Ο νόμος που επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο των Σκύλων Οδηγών σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε όλα τα Δημόσια και μη κτίρια ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2010 και είναι από αυτά τα αυτονόητα που λέγαμε παραπάνω. Το Κέντρο Σκύλων Οδηγών Ελλάδος, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι Φορείς των τυφλών της Ελλάδας, ένα Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων και ένα φιλοζωικό Σωματείο, συνεργαζόμενο με Ολλανδό Εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών, κάνει εξαιρετική δουλειά στην εκπαίδευση Ελλήνων εκπαιδευτών και Σκύλων Οδηγών. Στόχος του είναι να υπάρχουν Σκύλοι Οδηγοί Τυφλών που εκτρέφονται, εκπαιδεύονται και παραχωρούνται εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στους υποψήφιους χρήστες άτομα με προβλήματα όρασης. Είναι πολύ σπουδαίο το γεγονός ότι οι άνθρωποι του Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδος είναι υποστηρικτές και συνοδοιπόροι των δράσεών μας και το αντίστροφο. Εξάλλου βοηθάει πολύ η εποχή για σύσφιξη των δεσμών και για πολύ σημαντικές συνεργασίες για το ευρύτερο καλό.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την πρωτοβουλία να παρουσιάσετε τη δουλειά μας!
Με εκτίμηση,
Αργυρώ Καραβίνου
Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μουσείου Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος
Το Μουσείο Αφής ιδρύθηκε το 1984 και στεγάζεται στο παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτήριο του ΦΤΕ, δωρεά Εμπειρίκου, επί της οδού Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα. Tο 1999 καταστρέφεται κτηριολογικά από τον σεισμό. Με τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τις χορηγίες της Οργάνωσης American Friends of the Blind in Greece, ξεκινά η αποκατάστασή του, η οποία και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2004.
Το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία. Το 2004 έλαβε διάκριση για την προσβασιμότητα του από το Σωματείο Φίλων των Μουσείων.
Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας.
Ανήκει στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος.