More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΕκδότες και Υπεύθυνοι ΕκδόσεωνΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Χριστίνα Παπαδοπούλου: "Το βιβλίο να κερδίσει μια θέση στην καθημερινή ζωή...

    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Χριστίνα Παπαδοπούλου: “Το βιβλίο να κερδίσει μια θέση στην καθημερινή ζωή κάθε οικογένειας”

    Με την έναρξη της νέας δεκαετίας, το ELNIPLEX ξεκίνησε έναν ανοιχτό διάλογο με τους Έλληνες εκδότες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του παιδικού και νεανικού βιβλίου. Τα ερωτήματα που απευθύνουμε είναι τα ίδια για όλους και αφορούν στις προκλήσεις της νέας δεκαετίας, τις κατευθύνσεις προς τις οποίες θα κινηθούν οι εκδότες και τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε να ισχυροποιηθεί το βιβλίο ως μέσο και αξία.

    Φιλοξενούμε σήμερα την Υπεύθυνη Παιδικού Βιβλίου των σπουδαίων Εκδόσεων Παπαδόπουλος, κύρια Χριστίνα Παπαδοπούλου, κόρη του εκδότη Κυριάκου Ι. Παπαδόπουλου και υπεύθυνη για πολλές από τις επιτυχημένες εκδόσεις των τελευταίων ετών.

    Οι ιδιαιτέρως ουσιαστικές απαντήσεις της δίνουν το στίγμα των εκδόσεων Παπαδόπουλος για τη νέα δεκαετία.

    Η Χριστίνα Παπαδοπούλου ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μας και είναι στο ELNIPLEX.

    Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για το παιδικό και το εφηβικό βιβλίο τη νέα δεκαετία που διανύουμε (ειδικά με την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε από τον Μάρτιο του 2020);

    Όταν μπαίνουν στην ίδια πρόταση οι λέξεις παιδικό βιβλίο και πρόκληση, αυτόματα μου έρχονται στον νου οι… οθόνες. Με την κατάσταση που βιώνουμε αυτόν τον καιρό όμως δεν ξέρω αν αυτό πλέον ισχύει. Εύχομαι να παραμείνουμε όλοι υγιείς και να βγούμε από αυτή τη δοκιμασία πιο δυνατοί και κυρίως σοφότεροι.

    Ίσως να θεωρούσα εχθρό τις οθόνες όμως ανακάλυψα πως στην πραγματικότητα μπορούν –με τη σωστή χρήση– να γίνουν σύμμαχος. Παρατηρώντας μικρούς και μεγάλους, θα έλεγα πως η αντίληψη όλων σχετικά με τα βιβλία και την ανάγνωση ως μέσο ψυχαγωγίας έχει αλλάξει. Τα βιβλία είναι πλέον όλο και πιο καλαίσθητα, με θεματολογία για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες.

    Οπότε η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες φτιάχνοντας βιβλία με κείμενα που σε μεταφέρουν στον κόσμο τους, που σε κάνουν να ξεκαρδίζεσαι, και εικονογραφήσεις που καλλιεργούν την καλαισθησία, όλα συστατικά που τρέφουν την ψυχή.

    Ποιες είναι οι γραμμές/κατευθύνσεις κοντά στις οποίες θα βαδίσουν οι Εκδόσεις Παπαδόπουλου ως προς το παιδικό και εφηβικό βιβλίο;

    Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας δημιουργώντας και διαλέγοντας τα καλύτερα βιβλία για παιδιά. Ξεκινώντας από τις πολύ μικρές ηλικίες, ακόμα και των 18 μηνών, με βιβλία διαδραστικά, που σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και με βιβλία γνώσεων ειδικά γραμμένα για μικρά παιδιά, που παρουσιάζουν με εύληπτο τρόπο σύνθετες έννοιες. Είναι εντυπωσιακό να σκεφτεί κανείς πόσα πράγματα μπορούν να μάθουν τα παιδιά μέσα από την επαφή τους με μερικές σελίδες με καλό κείμενο και θαυμάσιες εικόνες! Τα παιδιά αλλάζουν, λες και γεννιούνται πιο ώριμα, λες και μαθαίνουν πιο γρήγορα, κι εμείς είμαστε εκεί, δίπλα τους, να βάζουμε το λιθαράκι μας στο χτίσιμο του κόσμου της γνώσης τους.

    Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάμβανες άμεσα για τη βελτίωση της θέσης του βιβλίου στην κοινωνία και τη φιλαναγνωσία, αν σου δινόταν μια τέτοια αρμοδιότητα από την πολιτεία;

    Όπως όλα τα πράγματα, έτσι και η σχέση του παιδιού με τα βιβλία και η φιλαναγνωσία ξεκινούν από την οικογένεια και έπειτα από το σχολείο. Οπότε θα φρόντιζα ώστε το βιβλίο να μην είναι είδος πολυτελείας αλλά να είναι προσιτό σε όλους, ώστε να κερδίσει μια θέση στην καθημερινή ζωή κάθε οικογένειας. Ακόμα όμως κι αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό σε κάθε περίπτωση, το σχολείο θα μπορούσε δυνητικά να πλάσει αναγνώστες, με την αρωγή πάντα του αρμόδιου υπουργείου.

    Ξεκινώντας με την αλλαγή των σχολικών βιβλίων, τη μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών ώστε να μπορούν να υλοποιήσουν σωστά τα προγράμματα φιλαναγνωσίας, τη συνεργασία με φωτισμένους οργανισμούς και ανθρώπους που εργάζονται άοκνα για να αναδείξουν τη σημασία και την αναγκαιότητα της ανάγνωσης σε κάθε φάση της ζωής και της κοινωνικοποίησής μας.

    Δεν είναι άπιαστο όνειρο, δεν είναι ακατόρθωτος άθλος. Πολλές άλλες χώρες το έχουν επιτύχει. Χρειάζεται θέληση και προσπάθεια. Μέσα από την κρίση θα αλλάξουν πολλά, και ένα από αυτά πιστεύω πως θα είναι και η ξεχωριστή θέση που θα κερδίσει το βιβλίο στις καρδιές όλο και περισσότερων ανθρώπων.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular