More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΠαίζω, μαθαίνω, συνεργάζομαι και δημιουργώ μ’ ένα βιβλίο: «Το Αόρατο Χωριό» της...

    Παίζω, μαθαίνω, συνεργάζομαι και δημιουργώ μ’ ένα βιβλίο: «Το Αόρατο Χωριό» της Εύης Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου

    Παίζω, μαθαίνω, συνεργάζομαι και δημιουργώ μ’ ένα βιβλίο: «Το Αόρατο Χωριό». Η συγγραφέας και παιδαγωγός Εύη Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου μοιράζεται μέσω του ELNIPLEX με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα (και όχι μόνο) ιδέες και δραστηριότητες με βάση το νέο της βιβλίο “Το Αόρατο Χωριό” που κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες από τις εκδόσεις Σαϊτη. 

    1. Βρείτε και εντοπίστε τις λέξεις του βιβλίου που ανήκουν σε χρώματα. Φτιάξτε έναν κατάλογο γράφοντας την ονομασία καθενός με μαρκαδόρο του χρώματός του. Χωριστείτε σε μικρές ομάδες. Αποφασίστε πόσα χρώματα θ’ αναλάβει κάθε ομάδα. Καθορίστε το χρόνο που πιστεύετε ότι θα χρειαστείτε, για να βρείτε και να προσθέσετε δίπλα στο κάθε χρώμα 5 αντικείμενα, ζώα, τρόφιμα, στοιχεία της φύσης, κ.ά., που το έχουν. Κερδίζει όποια ομάδα τα καταφέρει γρηγορότερα.

    2. Συμβουλευτείτε τον χρωματικό κατάλογο που φτιάξατε στη δραστηριότητα Νο 1 για να κατασκευάσετε τρισδιάστατα χρωματιστά ανθρωπάκια. Χρησιμοποιείστε ρολά από χαρτί τουαλέτας και δαχτυλομπογιές ή νερομπογιές, για να τα χρωματίσετε. Προσθέστε τους χαρακτηριστικά και διάφορες ενδυματολογικές λεπτομέρειες από ποικίλα υλικά (χαρτιά, χάντρες, πούπουλα, νήματα, κ.λ.π.). Μην ξεχνάτε να αξιοποιείτε τα ανακυκλώσιμα υλικά, π.χ. από συσκευασίες, που πάντα υπάρχουν στα σχολεία και στα σπίτια μας.

    3. Με αφορμή τη δραστηριότητα Νο 2, ανακαλύψτε τις αναμείξεις χρωμάτων που οδηγούν στις διάφορες αποχρώσεις τους. Για παράδειγμα, πως προκύπτει το μελιτζανί και το μουσταρδί χρώμα; Πειραματιστείτε και χρησιμοποιήστε πλαστελίνες για τα βασικά χρώματα και νερομπογιές για τις αποχρώσεις, με στόχο να φτιάξετε σε μεγάλο χαρτόνι ένα ουράνιο τόξο, που να τα περιλαμβάνει όλα. Κάθε πότε βλέπουν ένα τέτοιο ουράνιο τόξο στο «Αόρατο Χωριό»;

    4. Βρείτε και εντοπίστε τις λέξεις του βιβλίου που ανήκουν σε σχήματα. Φτιάξτε έναν κατάλογο γράφοντας την ονομασία καθενός και σχεδιάζοντάς το δίπλα στην ονομασία του. Χωριστείτε σε μικρές ομάδες. Αποφασίστε πόσα σχήματα θα αναλάβει κάθε ομάδα. Καθορίστε το χρόνο που πιστεύετε ότι θα χρειαστείτε, για να βρείτε και να προσθέσετε δίπλα στο κάθε σχήμα 5 αντικείμενα, τρόφιμα, μνημεία, κ.ά., που το έχουν. Κερδίζει όποια ομάδα τα καταφέρει γρηγορότερα.

    5. Συμβουλευτείτε τον κατάλογο των σχημάτων που φτιάξατε στη δραστηριότητα Νο 4, για να κατασκευάσετε χαρτόκουκλες με τη μορφή φανταστικών και παράξενων σχηματόζωων. Χρησιμοποιείστε διαφορετικές ποιότητες χαρτιών και χαρτονιών (ευκαιρία να γνωρίσετε τα κανσόν, γλασέ, γκοφρέ, οντουλέ, βελουτέ, μεταλλιζέ χαρτιά), κόλλες, ψαλίδια, ξυλομπογιές, κηρομπογιές και παστέλ, για να τα χρωματίσετε. Στερεώστε τα σχηματόζωά σας με χαρτοταινία, σε γλωσσοπίεστρα. Προσθέστε τους χαρακτηριστικά και διάφορες ενδυματολογικές λεπτομέρειες από ποικίλα άλλα υλικά (χάντρες, πούπουλα, νήματα, κ.λ.π.). Μην ξεχνάτε να αξιοποιείτε τα ανακυκλώσιμα υλικά, π.χ. από συσκευασίες, που πάντα υπάρχουν στα σχολεία και στα σπίτια μας.

    6. Οργανώστε μία έκθεση με τα σχηματόζωα που φτιάξατε στη δραστηριότητα Νο 5. Επιλέξτε ένα χώρο στο σπίτι ή στο σχολείο σας, που θα τον «μεταμορφώσετε» σε γκαλερί ή σε μουσείο. Συζητήστε και αποφασίστε πως θα τοποθετήσετε τα εκθέματά σας στο χώρο. Με ποιους τρόπους και ποια υλικά θα διακοσμηθεί αυτός ο χώρος; Θα είναι υπαίθριος, θα είναι εσωτερικός; Πως θα καθοδηγήσετε τους επισκέπτες σας ώστε να περιηγηθούν σε αυτόν και να περάσουν ωραία, χωρίς να χάσουν το ενδιαφέρον τους; Θα υπάρχει ξενάγηση; Συζητήστε και αποφασίστε πως θα ονομάσετε την γκαλερί ή το μουσείο σας, τι τίτλο θα δώσετε στην έκθεσή σας, πως θα γράψετε το δελτίο τύπου και την πρόσκληση της πρώτης παρουσίασής της στο κοινό.

    7. Συνεχίζοντας τη δραστηριότητα Νο 6, χωριστείτε σε μικρές ομάδες και μοιραστείτε τα σχηματόζωά σας, φροντίζοντας να μην πάρει ο καθένας τα δικά του, αλλά άλλων φίλων ή συμμαθητών του, για να είναι πιο διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα η συνέχεια. Αποφασίστε στις ομάδες σας τι ονόματα θα δώσετε στα δημιουργήματα που έχετε στα χέρια σας, έτσι ώστε να φτιάξετε τις λεζάντες τους. Τι πρέπει να γράφει η λεζάντα ενός εκθέματος για να επιτελεί το στόχο της ενημέρωσης, της μάθησης και της ψυχαγωγίας του επισκέπτη μιας γκαλερί ή ενός μουσείου; Τολμήστε να γράψετε τις πιο αστείες και απροσδόκητες λεζάντες, που θα αιχμαλωτίσουν για τα καλά την περιέργεια των επισκεπτών σας!

    8. Φτιάξτε έναν κατάλογο με τα ονόματα των ηρώων του βιβλίου και οργανωθείτε ώστε να ζωντανέψετε θεατρικά την ιστορία τους. Ακολουθήστε όλη τη σχετική διαδικασία, επιλέγοντας είτε τη δραματοποίηση, είτε το θεατρικό παιχνίδι, είτε το ανέβασμα μιας κανονικής θεατρικής παράστασης. Κάθε επιλογή έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις ανάγκες, τις απαιτήσεις, τις τεχνικές της, τις δυσκολίες και τις ευκολίες της. Και είναι σημαντικό να μπορέσετε να μπείτε στο πετσί των ρόλων όχι μόνο των ηρώων της ιστορίας του βιβλίου, αλλά και του σκηνοθέτη, του σκηνογράφου, του ενδυματολόγου, του μουσικού επιμελητή, του φροντιστή των ήχων, των μακιγιέζ, των κομμωτών, των αφηγητών, των ηθοποιών, των τραγουδιστών κ.λ.π., όλων δηλαδή των ανθρώπων του θεάτρου. Οπότε, κατά την προετοιμασία σας, αξιοποιήστε σχετικές πηγές και βιβλιογραφία από τη βιβλιοθήκη του σπιτιού ή του σχολείου σας και από το διαδίκτυο. Πως κάνω έρευνα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μου, ανάλογα με το ρόλο ή την ιδιότητα που έχω αναλάβει σε μια εκδήλωση;

    9. Επεκτείνοντας τη δραστηριότητα Νο 8, δουλέψτε σε ζευγάρια και προσπαθήστε να εμπνευστείτε ένα ποίημα – μονόλογο για κάθε ήρωα του βιβλίου. Αξιοποιήστε έναν ολόσωμο καθρέφτη πριν αρχίσετε να γράφετε: σταθείτε μπροστά του, φανταστείτε πως είστε ο ήρωας για τον οποίο θα γράψετε και μελετήστε – αποφασίστε την κινησιολογία του, τον τρόπο ομιλίας του, τις εκφράσεις του προσώπου του για κάθε βασικό συναίσθημα (χαρά, λύπη, φόβος, θυμός), το χαρακτήρα του. Κρατήστε σημειώσεις που θα σας βοηθήσουν να συνθέσετε το ποίημα – μονόλογο, με το οποίο ο ήρωάς σας θα παρουσιάζει τον εαυτό του στο κοινό. Μπορεί να έχει ομοιοκαταληξία ή ελεύθερο στίχο. Σκεφτείτε και αποφασίστε τι ταιριάζει περισσότερο στον ήρωά σας.

    10. Χωριστείτε και δουλέψτε ατομικά, σε ζευγάρια, ή σε μικρές ομάδες. Κάθε άτομο, ζευγάρι ή ομάδα έχει μπροστά του ανοιγμένο το βιβλίο μας στη σελίδα 27. Η τελευταία φράση της ιστορίας σας προτρέπει να βρείτε ένα καινούργιο όνομα στο πρώην «Αόρατο Χωριό». Σκεφτείτε, συζητήστε, αποφασίστε ποιο θα θέλατε να είναι αυτό το όνομα και γράψτε το στη σχετική πινακίδα. Μετά, ξεκινήστε την «ιστορία της επόμενης μέρας», στο χωριό που θα σας οδηγήσει η φαντασία σας. Μπορείτε να αξιοποιήσετε τους υπάρχοντες ήρωες, να επινοήσετε και καινούργιους, να τους ρίξετε σε νέες περιπέτειες. Προκαθορίστε το χρονικό περιθώριο της εργασίας σας. Μετά το τέλος αυτού του χρόνου, συγκεντρωθείτε στην ολομέλεια της παρέας ή της τάξης σας και μοιραστείτε τις ιστορίες σας. Το βιβλίο μας θα έχει ήδη… πολλαπλασιαστεί, πάμε για σειρά βιβλίων, με συγγραφείς όλους εσάς!

    RELATED ARTICLES

    Most Popular