Γράφει η Μαίρη Μπιρμπίλη
Το σωστό ήταν “Πίστευε και μη, ερεύνα”. Πόσα αλλάζει ένα κόμμα ε; Πιστεύεις, δεν πιστεύεις λοιπόν στην αλήθεια που σου δόθηκε από το δάσκαλο, γονιό, εξουσία, όλοι αυθεντίες, ξεκίνα να ερευνάς. Altius Fortius Citius (γρηγορότερα, ψηλότερα, δυνατότερα) που έλεγαν και οι φίλοι Λατίνοι ή όπως λέμε εμείς…να ερευνούμε με κάθε τρόπο.
Ας μάθουμε λοιπόν στα παιδιά να ερευνούν και να μην πιστεύουν άκριτα όσα τους λέμε. Ας μάθουμε στα παιδιά να ψάχνουν, να αναζητούν (όποιος ψάχνει βρίσκει, ποτέ μην το ξεχνάς).
Αν από μικρή ηλικία τα μυήσουμε στην έρευνα, την αναζήτηση και τη διασταύρωση πληροφοριών σε όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές, έχουμε ελπίδες.
Ο Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσουμε. Με αφορμή και τις πηγές που αναφέρει ο Δημοσθένης Φίλιππας ότι χρησιμοποίησε προκειμένου να προσεγγίσει την εποχή, σας προτείνουμε ενδεικτικά τα εξής:
Βούλα Παπαιωάννου (ενδεικτικά):
Μπενάκη
Φωτοδίοδος
(οργανισμός πολιτισμού Δήμου Κοζάνης)
Η ΚΑΤΟΧΗ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ 1941-1944 του Κώστα Παράσχου
Το βιβλίο
Αφιερώματα εφημερίδων (ενδεικτικά):
Επτά Ημέρες-Καθημερινή (1995)
Επτά Ημέρες-Καθημερινή (1999)
Το υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί είτε με τον παραδοσιακό τρόπο, είτε κάνοντας χρήση των ΤΠΕ. Με το ανοιχτού τύπου λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης kidspiration τα παιδιά μπορούν να ξεχωρίσουν και να ταξινομήσουν φωτογραφίες της εποχής σε έναν ημιδομημένο χάρτη. π.χ.