More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕιδήσειςΠέθανε ο Μίλαν Κούντερα

    Πέθανε ο Μίλαν Κούντερα

    Φωτ.: Wikimedia

    Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο περίφημος Τσέχος συγγραφέας, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος Μίλαν Κούντερα, ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς του 20ου αιώνα παγκοσμίως.

    Ο Κούντερα γεννήθηκε την Πρωταπριλιά του 1929 στο Μπρνο της τότε Τσεχοσλοβακίας. Ήταν γιος του Λούντβιχ Κούντερα, σπουδαίου μουσικολόγου και πιανίστα της εποχής. Τέλειωσε το σχολείο το 1948 στο Μπρνο και κατόπιν σπούδασε Λογοτεχνία και Αισθητική στη Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα. Έπειτα από δύο ακαδημαϊκούς κύκλους μετεγγράφει στη Σχολή Κινηματογράφου της Ακαδημίας Θεάματος της Πράγας και παρακολούθησε διαλέξεις στη σκηνοθεσία και στη σεναριογραφία.

    Μετά τις δύο διαγραφές του από το Κομμουνιστικό Κόμμα, έζησε εξόριστος στη Γαλλία από το 1970 όταν και εξοστρακίστηκε επειδή ήταν επικριτικός στη σοβιετική εισβολή στη χώρα του το 1968. Το έργο του απαγορεύτηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς της πατρίδας του και παρέμεινε έτσι μέχρι και το 1989 και την κατάρρευση του κομμουνισμού στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

    Ο ίδιος από τα εφηβικά του χρόνια υπήρξε κομμουνιστής, ωστόσο στην πορεία θεωρήθηκε ένας από τους πιο επιφανείς αντιφρονούντες διανοούμενους, ειδικά όταν το 1967 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Το αστείο», το οποίο αφορούσε σε έναν Τσέχο φοιτητή του οποίου το χιούμορ τον οδηγεί σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας. Μετά την εισβολή των Σοβιετικών στην Πράγα το καλοκαίρι του 1968 και τη σύντομη Άνοιξη της Πράγας, τα βιβλία του Κούντερα αποσύρθηκαν από παντού και ο ίδιος ο συγγραφέας τέθηκε σε καθεστώς κρατικής επιτήρησης, παρακολουθούμενος από την αστυνομία αλλά δίχως να τον πειράζει κανείς λόγω της μεγάλης φήμης του στη Δύση.

    Το 1985 ο Κούντερα έλαβε το βραβείο Jerusalem Prize. Το 1987 Κέρδισε το Αυστριακό Κρατικό βραβείο (The Austrian State Prize) Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας. Το 2000 βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Herder. To 2007 τιμήθηκε με το Τσεχικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.

    Στα ελληνικά κυκλοφορούν αρεκτά βιβλία του, ανάμεσα σε άλλα:

    Το αστείο, Εκδ. Εστία

    Το βαλς του αποχαιρετισμού, εκδ. Εστία

    Η ζωή είναι αλλού, εκδ. Εστία

    Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης, εκδ. Εστία

    Η αβάσταχτη ελαφρότητα του Eίναι, εκδ. Εστία, 1984

    Η τέχνη του μυθιστορήματος, δοκίμιο: Φ. Δ. Δρακονταειδής, εκδ. Εστία

    Η βραδύτητα, εκδ. Εστία

    Η γιορτή της ασημαντότητας, εκδ. Εστία

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular