More
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 405x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_405x150
    ΑρχικήΕιδήσειςΠέθανε ο εκδότης Θόδωρος Μαλικιώσης

    Πέθανε ο εκδότης Θόδωρος Μαλικιώσης

    Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο εκδότης Θόδωρος Μαλικιώσης, συνιδρυτής του εκδοτικού οίκου της Αριστεράς, «Θεμέλιο» μαζί με τον Μίμη Δεσποτίδη.

    Ο Θόδωρος Μαλικιώσης μαζί με τον Μίμη Δεποτίδη ίδρυσαν τον Μάιο του 1963 τον εκδοτικό οίκο «Θεμέλιο», μια από τις πλέον ριζοσπαστικές παρεμβάσεις στο χώρο του βιβλίου και του της τέχνης την δύσκολη δεκαετία του 60′. Ο εμφύλιος έχει συμπληρώσει μία δεκαετία και κάτι από το τέλος του, αριστεροί εκδότες δεν υπάρχουν, καθώς άλλοι έχουν σιωπήσει και άλλοι εξοντωθεί.  Το θερμό καλοκαίρι του 63′ με την κρίση στο χώρο του Κέντρου και την αναγγελία εκλογών από τον Ιούλιο για τον Νοέμβριο είχε πλέον έναν εκδοτικό οίκο όπου άνθρωποι και συγγραφείς της Αριστεράς ένιωθε ως δικό του σπίτι:

    Έλλη Αλεξίου, Μέλπω Αξιώτη, Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, Διδώ Σωτηρίου, Νικηφόρος Βρεττάκος, Άλκη Ζέη κ.α. Τα πρώτα βιβλία που εκδίδονται ήταν «Τα λουλούδια της Χιροσίμα» της Εντίτα Μόρις, «Ένας έρωτας μια ζωή» της Μαρίνα Σερένι, «Νύχτες και αυγές» του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου, «Σκληροί αγώνες για μικρή ζωή» της Έλλης Αλεξίου, «Σπίτι μου» της Μέλπως Αξιώτη, «Απαγορεύεται. Ημερολόγιο της Γιούρας» του Αντρέα Νενεδάκη και το «Ακούμε τη φωνή σου, πατρίδα» της Έλλης Παπαδημητρίου.

    Διαβάστε την συνέντευξή του στην Αυγή εδώ.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular