More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

    Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

    mavrolepiasΤίτλος: Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος
    Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
    Εξώφυλλο-εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
    Εκδόσεις: Πατάκης
    Σελίδες: 54
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 960-600-518-6

    Στα βάθη των ωκεανών, στην καλή κοινωνία του βυθού, ζει ο πλέον πασίγνωστος, τριγωνικός και κατακίτρινος ήρωας του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, μαζί με την οικογένειά του, την αγαπημένη του Γλώσσα και τα τριγωνογλωσσάκια τους. Την βραχοέπαυλή τους φρουρούν τρεις δράκαινες και για να τους επισκεφτεί κανείς πρέπει να κλείσει ραντεβού με το Λαβράκι, τον πιο έξυπνο συμμαθητή του Τριγωνοψαρούλη που πλέον εκτελεί χρέη βοηθού του.  HΣφυρίδα είναι υπεύθυνη για το ψαρονοικοκυριό, ενώ οι μαρίδες και οι γαύροι ζωγραφίζουν το πορτρέτο του σε βότσαλα. Έτσι επιβάλλει το κοινωνικό statusενός ήρωα, του οποίοι μάλιστα το άγαλμα κοσμεί την είσοδο του ψαροσχολείου, έπειτα από παράκληση της δασκάλας Κυράς- Σουπιάς, η οποία μάλλον έχει αναθεωρήσει την άποψή της για τον νεαρό μαθητή της.

    Ο Τριγωνοψαρούλης χωρίς άλλες σκοτούρες, απολαμβάνει τη δόξα του και μελετά τα προβλήματα του βυθού, άλλωστε οι κυβερνήτες του βυθού, ο γέρο-Αστακός και το μεγάλο Χταπόδι δεν λαμβάνουν καμία απόφαση χωρίς να τον συμβουλευτούν. Η δόξα όμως, φαίνεται να του θολώνει την κρίση, όταν αποφασίζει, αυτός ο διαφορετικός, να τοποθετηθούν τριγωνικές τάπες, σε όσα πλάσματα του βυθού διαθέτουν δαγκάνες, κεραίες και μύτες σουβλερές! Ευτυχώς ένα μικρό ναρβάλ καταφέρνει να τον συνετίσει τονίζοντάς του ότι κάθε ζώο είναι εξοπλισμένο από τη φύση με συγκεκριμένα όργανα για να καταφέρνει να επιβιώνει. Του επισημαίνει άλλωστε τον κίνδυνο εξαφάνισης του τελευταίου ιππόκαμπου.

    Ο Τριγωνοψαρούλης αφήνει την Γλώσσα να διοργανώνει επιτροπές και δεξιώσεις, τι αξία έχουν άλλωστε αν τον τελευταίο ιππόκαμπο δεν μπορείς να σώσεις, και ξεκινά για τη διάσωση. Πολύτιμος βοηθός του θα γίνει ο Μαυρολέπιας, ο οποίος βέβαια θα του ασκήσει και σκληρή κριτική που έχει γίνει σκέτος… τριγωνοεαυτούλης! Όσοι είναι όμως πραγματικοί φίλοι, μας λένε κι αυτά που δεν θέλουμε να ακούσουμε και με την αγάπη τους μας βοηθούν να ξαναβρούμε τον δρόμο μας. Έτσι κι ο Τριγωνοψαρούλης, με την αγάπη του και τη βοήθεια των φαναρόψαρων, κατορθώνει να σώσει τον τελευταίο ιππόκαμπο και φωτίζοντας τον βυθό, τον βοηθά να γεννήσει.

    Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα βιβλία της σειράς Τριγωνοψαρούλης που διαβάσαμε! Το προλογίζει ο Δρ. Νίκος Ράπτης (Τμήμα Περβάλλοντος του Παν/μίου Αιγαίου) επισημαίνοντας την αξία του ως προς την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, γεγονός αδιαμφισβήτητο. Πέρα όμως από αυτό, το συγκεκριμένο βιβλίο του Β. Ηλιόπουλου είναι και βαθιά πολιτικό. Θίγει πολλά και σημαντικά αξιακά θέματα, καυτηριάζει τάσεις και στάσεις κι εστιάζει στο πόσο εύκολο είναι να παρασυρθεί κανείς καθώς ανέρχεται στην «ψαροκοινωνία». Φαντάζομαι ότι κάνετε ήδη τις αναγωγές. Απολύτως κατάλληλο και για πολιτικούς!

    Απολαυστικά και τα τραγούδια του cd που αναφέρονται στο Βιβλίο, σε στίχους Βαγγέλη Ηλιόπουλου και μουσική Δέσποινας Μπογδάνου-Σουγιούλ.

    Ο τελευταίος Ιππόκαμπος

    Μάθε κι αυτό, νέο τρομερό
    ένας ιππόκαμπος έμεινε πια
    στης θάλασσας τη γειτονιά.
    Τι νόημα έχουν οι δεξιώσεις
    οι επιτροπές κι οι εκδηλώσεις
    τον τελευταίο ιππόκαμπο
    αν δε μπορείς να σώσεις!

    Για να τον σώσεις, να τον γλιτώσεις
    δεξιώσεις δίνε όλο χαρά
    πάρτι, γιορτές και τα λοιπά.
    Τι νόημα έχουν οι δεξιώσεις
    οι επιτροπές κι οι εκδηλώσεις
    τον τελευταίο ιππόκαμπο
    αν δε μπορείς να σώσεις!

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular