Ο πληρέστερος οδηγός Μουσείων της Πρωτεύουσας 2019-2020 είναι ξανά εδώ πλήρως επικαιροποιημένος και πιο ψαγμένος από ποτέ. Το ELNIPLEX συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όλες τις πληροφορίες, τα στοιχεία επικοινωνίας και τους συνδέσμους/παραπομπές προς τα μουσεία και τα προγράμματά τους για την χρονιά που ξεκινάει. Γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και λάτρεις των μουσείων, σε αυτό το άρθρο θα βρείτε συγκεντρωμένα τα πάντα.
Επισκεπτόμενοι μουσεία συνεχώς, παρακολουθώντας προγράμματα, συνομιλώντας με τους υπευθύνους των προγραμμάτων και βλέποντας τις δημιουργικές τους εκφάνσεις, επιλέξαμε φέτος 30 μουσεία που μπορεί να επισκεφθεί ένα παιδί είτε με το σχολείο του είτε με την οικογένειά του, μουσεία που λειτουργούν με πλάνο, με υπευθυνότητα και με οργανωμένα προγράμματα για το παιδί. Μουσεία όπου οι επισκέπτες περιηγούνται όμορφα, δίχως να επικρατεί χάος ή ασέβεια, μουσεία που χτίζουν την μουσειακή κουλτούρα των επισκεπτών.
Τα τριάντα καλύτερα μουσεία της Αθήνας για μικρά παιδιά και νέους είναι εδώ. Περιηγηθείτε και ενημερωθείτε για όλα:
1. Μουσείο της Ακρόπολης
Το κορυφαίο ελληνικό μουσείο διαθέτει προγράμματα, εκθέσεις και δράσεις για κάθε προτίμηση και ηλικία.
Για γονείς και παιδιά
Για γονείς και παιδιά, το Μουσείο Ακρόπολης υποστηρίζει την ανεξάρτητη επίσκεψη με τη δωρεάν διάθεση σακιδίων, καθώς και φυλλαδίων εξερεύνησης για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η οικογένεια έχει τη δυνατότητα μιας γρήγορης και απλής περιήγησης με το παιδί χρησιμοποιώντας ένα από τα φυλλάδια εξερεύνησης ή μιας μεγαλύτερης σε διάρκεια και πιο σύνθετης χρησιμοποιώντας ένα από τα δανειστικά σακίδια, τα οποία περιλαμβάνουν επιπλέον και παιχνίδια. Τα Δανειστικά σακίδια περιέχουν διάφορα παιχνίδια και δραστηριότητες με βάση τα εκθέματα που υποστηρίζονται από πολύχρωμες, σχεδιασμένες για παιδιά εικόνες εκθεμάτων. Οι δραστηριότητες του σακιδίου προϋποθέτουν τη συνεργασία όλων των μελών της οικογένειας για την επίλυση των προκλήσεών του. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Οι Εξερευνήσεις για παιδιά και γονείς αφορούν θεματικές δραστηριότητες που προσανατολίζουν τις οικογένειες σε ένα «μονοπάτι» εκθεμάτων στις αίθουσες του Μουσείου. Απαιτούν λιγότερο χρόνο και προσπάθεια από τη δράση με το σακίδιο αλλά εξακολουθούν να προσφέρουν μια δομημένη δραστηριότητα που μετατρέπει τη μουσειακή επίσκεψη σε διασκεδαστική δράση.
Σχολεία/εκπαιδευτικοί
μπορείτε να οργανώσετε μία εκδρομή με το σχολείο (πατήστε εδώ) σας εφόσον είστε εκπαιδευτικοί.
– Έναρξη σχολικών κρατήσεων για την περίοδο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2019: Δευτέρα 16/09/2019
– Έναρξη σχολικών κρατήσεων για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος 2020: Δευτέρα 2/12/2019
– Το Μουσείο Ακρόπολης υιοθετεί από φέτος την ηλεκτρονική κράτηση για την οργάνωση των σχολικών επισκέψεων. Για όλες τις σχολικές επισκέψεις, είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση με εγγραφή/είσοδο στο σύστημα σχολικών κρατήσεων του Μουσείου Ακρόπολης. Λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας στο Μουσείο, υπάρχει κίνδυνος να μην επιτραπεί η είσοδος σε σχολικές ομάδες που δεν έχουν κάνει κράτηση.
Εκθέσεις/παρουσιάσεις
Η θεματική παρουσίαση «Ένας περίπατος στο Μουσείο με τον αρχαιολόγο» συμπεριλαμβάνεται στις μόνιμες θεματικές παρουσιάσεις του Μουσείου Ακρόπολης και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2019 (εκτός αν παραταθεί εκ νέου). Το elniplex προτείνει επίσης να επισκεφθείτε την εκθεσιακή δράση “Aρχαϊκά Χρώματα” για την μοναδική συλλογή των αρχαϊκών αγαλμάτων του που σώζουν λίγο ή πολύ τα χρώματά τους. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στην πλούσια συλλογή αρχαϊκών αγαλμάτων στην Αρχαϊκή Αίθουσα (1ος όροφος) και να ανακαλύψουν αυτά που σώζουν τα χρώματά τους.
Διεύθυνση: Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα 11742
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 9000900, email: info@theacropolismuseum.gr
Ομαδικές- Σχολικές κρατήσεις: Τηλ.: 210 9000903, email: groupbookings@theacropolismuseum.gr
Θερινή Περίοδος (1 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου)
Δευτέρα: 8:00 π.μ. – 4:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 3:30 μ.μ.)
Τρίτη/Τετάρτη/Πέμπτη: 8:00 π.μ. – 8:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 7:30 μ.μ.)
Παρασκευή: 8:00 π.μ. – 10:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 9:30 μ.μ.)
Σάββατο/Κυριακή: 8:00 π.μ. – 8:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 7:30 μ.μ.)
Χειμερινή Περίοδος (1 Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου)
Δευτέρα έως Πέμπτη: 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 4:30 μ.μ.)
Παρασκευή: 9:00 π.μ. – 10:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 9:30 μ.μ.)
Σάββατο/Κυριακή: 9:00 π.μ. – 8:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 7:30 μ.μ.)
ΚΛΕΙΣΤΟ: 1 Ιανουαρίου, Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαϊου, 25 και 26 Δεκεμβρίου
ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: Την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (24 και 31 Δεκεμβρίου), το Μουσείο Ακρόπολης λειτουργεί από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΑΣΧΑ: Την Μεγάλη Παρασκευή, το Μουσείο Ακρόπολης λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 μ.μ. και το Μεγάλο Σάββατο, από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ: Κατά την Πανσέληνο του Αυγούστου και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης λειτουργεί έως τα μεσάνυχτα.
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Μουσείο της Ακρόπολης
2. Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη
Το Μουσείο Παιχνιδιών στεγάζεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα, κληροδότημα του Αθανασίου και της Βέρας Κουλούρα στο Μουσείο Μπενάκη. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση και αποτελείται από δύο οκταγωνικούς πύργους που θυμίζουν φρούρια , στην λεωφόρο Ποσειδώνος στο Παλαιό Φάληρο.
Στις συλλογές του Μουσείου Παιχνιδιών περιλαμβάνονται 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιφέρεια του Ελληνισμού – από την αρχαιότητα μέχρι το 1970 – καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής. Πυρήνα του Τμήματος Παιχνιδιών, το οποίο ιδρύθηκε το 1991, αποτελεί η δωρεά της Μαρίας Αργυριάδη (δείτε εδώ τι λέει η Ελένη Γερουλάνου για την Μαρία Αργυριάδη στο elniplex).
Και πώς να μην συγκινηθείς; Συναρπαστικές διαδρομές γεμάτες δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες προτείνονται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς στις μόνιμες συλλογές και σε επιλεγμένες περιοδικές εκθέσεις:
Το Μικρό Εργαστήρι της Τέχνης Ι (Α’ Δημοτικού – Δ’ Δημοτικού)
Το Μικρό Εργαστήρι της Τέχνης συναντά τον Αλέξη Ακριθάκη (Α’ Δημοτικού – Δ’ Δημοτικού)
Το Μουσείο Μπενάκη σε 13 σταθμούς (Ε’ Δημοτικού – Γ’ Λυκείου)
Ενδεικτικά: Παιχνίδια, φτου και βγαίνουμε!, Μια μέρα με τα παιχνίδια, Συναρμολογώντας τα αρχαία αγγείακ.α.
Δείτε τα όλα εδώ.
Διεύθυνση: Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, 175 61, Παλαιό Φάληρο
Πληροφορίες: 212 6875280, email: toy-museum@benaki.gr
Πληροφορίες για κρατήσεις σχολείων: 210 3671067-69, Δευτέρα έως Πέμπτη, 10.00-14.00
Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10.00 – 18.00
ΚΛΕΙΣΤΟ: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη
Γενική είσοδος: €9, μειωμένο €7
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Μουσείο Παιχνιδιών
3. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που αριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη μια σφαιρική άποψη για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου.
Αξιόλογα εκθέματα που μπορείτε να θαυμάσετε είναι το γλυπτό “Αφροδίτη, Πάνας και Έρως”, “Οι Πυγμάχοι” τοιχογραφία, φιλοτεχνημένη με την τεχνική της νωπογραφίας ύψους 2,75 μέτρα και πλάτος 0,94, την τοιχογραφία της Άνοιξης και τις Αντιλόπες που κοσμούσαν τοίχους του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου. Εκεί βρίσκονται εκθέματα, όπως ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο έφηβος των Αντικυθήρων, ένα χάλκινο άγαλμα ύψους 1,94 μέτρα της ελληνιστικής περιόδου, το οποίο ανελκύθηκε από το ναυάγιο των Αντικυθήρων, ο Ποσειδώνας του Αρτεμισίου.
ΣΧΟΛΕΙΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Για τη σχολική χρονιά 2019-20 παρέχονται ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που πραγματοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς. Το σχολείο πρέπει να επικοινωνήσει με το Γραφείο Πληροφοριών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (τηλ. 213214 4800, -4856 ή -4889), προκειμένου να κάνει κράτηση για την επιθυμητή ημερομηνία επίσκεψής του.
Α) Εκπαιδευτικές περιηγήσεις στο Μουσείο με τη χρήση του Εκπαιδευτικού Κουτιού (Μουσειοσκευής) «Αρχαία Παιχνίδια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Απαραίτητη η κράτηση του εκπαιδευτικού κουτιού στο τηλ. 213214 4813 και – 4814 (Τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης).
Β) Εκπαιδευτικές δράσεις με τη χρήση κατάλληλου υποστηρικτικού υλικού από τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:
- Η εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Αν η ομορφιά μιλούσε…» μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς με τη χρήση του Εκπαιδευτικού Υλικού που διατίθεται εδώ και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 5 έως 7 ετών (Νηπιαγωγείου, Α΄ και Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου).
- Η εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Η “ομορφιά” ντύνεται και στολίζεται» μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς με τη χρήση του Εκπαιδευτικού Υλικού που διατίθεται εδώ που απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ έως Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου.
Διεύθυνση: Τοσίτσα 1, Αθήνα (είσοδος από οδό Πατησίων 44)
Πληροφορίες: 2132144813 και 2132144814, +30 213214 4800,Fax: +30 210 8213573, +30 210 8230800, e-mail: eam@culture.gr
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα: 13:00 – 20:00,Τρίτη – Κυριακή: 08:00 – 20:00
ΚΛΕΙΣΤΟ: 1 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 25-26 Δεκεμβρίου
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
4. Βιομηχανικό μουσείο φωταερίου
Ένα από τα πλέον δραστήρια μουσεία της χώρας, με πολλά ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά, διαδραστικά προγράμματα να τρέχουν ετησίως. Βρίσκεται στον καταπληκτικό χώρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι και στεγάζεται στο σημείο όπου βρισκόταν από το 1857 το παλιό εργοστάσιο φωταερίου και αποτελεί ένα δείγμα της βιομηχανικής μας κληρονομιάς. Μια βόλτα στο παλαιό εργοστάσιο φωταερίου περιλαμβάνει ένα μουσειακό περίπατο με 13 στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του εργοστασίου. Από την παραγωγή του φωταερίου, το μηχανολογικό εξοπλισμό και τα παλιά μηχανήματα, μέχρι το ρόλο των επιχειρηματιών και των εργαζομένων του εργοστασίου. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και να εξοικειωθεί με έννοιες όπως η βιομηχανική κληρονομιά. Πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, οπτικοακουστικό υλικό αλλά και συνεντεύξεις εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής. Μια συλλογή που συνεχώς εμπλουτίζεται και το elniplex προτείνει με κλειστά μάτια. Αποτελεί ένα από τα λίγα σωζόμενα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης.
Δημιουργική Μάθηση για Σχολικές Ομάδες 2019-2020
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και μαζί της, όπως πάντα, το νέο –σούπερ συναρπαστικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι ξεναγήσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019 και θα πραγματοποιούνται ολόκληρο το σχολικό έτος 2019 – 2020.
Για κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019 στα:
Τηλ: 213 0109325, 213 0109300 (Αργυρώ Μπατσή, Γεωργία Λαζάρου)
Email: gasmuseum@athens-technopolis.gr
Συμπληρώστε εδώ τη Φόρμα Σχολικής Επίσκεψης
Δείτε όλα τα προγράμματα για όλες τις ηλικίες πατώντας εδώ.
Σαββατοκύριακα στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: Εργαστήρια, ξεναγήσεις και εικαστικά δρώμενα
Μικροί κηπουροί με πινέλα- Υπαίθριο εικαστικό εργαστήριο κηπουρικής
Τα παιδιά παίρνουν τα πινέλα τους και ζωγραφίζουν μικρές κεραμικές γλάστρες εμπνεόμενα από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου. Στη συνέχεια, γίνονται «μικροί κηπουροί» και, με τη βοήθεια ειδικών, φυτεύουν στα γλαστράκια τους πολύχρωμα λουλούδια, ενώ μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα τους.
Πότε: 13/10, Ώρες: 11.00-12.00, Πού: Παιδική χαρά, για παιδιά 3 έως 9 ετών
Κόστος συμμετοχής: 7 ευρώ/παιδί, Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση
Κυριακάτικες ξεναγήσεις στο ΒΜΦ με ελεύθερη είσοδο
Μαζί με τους έμπειρους ανθρώπους του Μουσείου μας, ακολουθούμε τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, ερχόμαστε σε επαφή με τις μυρωδιές, ακούμε τις ιστορίες των εργαζομένων μέσα από τα κορνούτα, αγγίζουμε τις μηχανές που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα και γέμιζαν με ενέργεια και φως την πόλη… Και όλα αυτά με ελεύθερη είσοδο για όλους!
Πότε: 13/10, Ώρες: 11.00, Πού: Κεντρική καμινάδα δίπλα στο καφέ
Για οικογένειες και παιδιά άνω των 7 ετών, Ελεύθερη Είσοδος , Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση
Θεατρικό δρώμενο αφηγήσεις από έναν Γκαζιέρη- Ένα θεατρικό δρώμενο για μικρούς και μεγάλους που σίγουρα θα μας συναρπάσει!
Ο…. «Γκαζιέρης» μας παίρνει από το χέρι και μας ταξιδεύει στο χρόνο, με μία αφήγηση για την ιστορία του Μουσείου.
Πότε: 6,13,20,27/10, Ώρες: 12.00-13.30 (Η διάρκεια του δρώμενου θα είναι για 30 λεπτά και θα επαναλαμβάνεται 3 φορές), Πού: Παλαιοί Φούρνοι
Για ενήλικες και παιδιά άνω των 10 ετών, Κόστος: Η τιμή εισόδου στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (1 ευρώ/άτομο)
Διεύθυνση: Πειραιώς 100, 118 54 Γκάζι
Πληροφορίες – Κρατήσεις Τ. 213 0109325, 213 0109300
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου Τ. 213 0109325, 2130109300
Ε.gasmuseum@athens-technopolis.grwww.gasmuseum.gr
Ωράριο λειτουργίας: Χειμερινό ωράριο (15.10 – 15.04) Τρι – Τε – Πα – Σα – Κυ: 10.00 – 20.00 Τελευταία είσοδος: 19.15 Πε: 10.00 – 21.00 Τελευταία είσοδος: 20.15
Θερινό ωράριο (16.04 – 14.10) Τρι – Κυ: 10.00 – 18.00 Τελευταία είσοδος: 17.15 Κλειστά: κάθε Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου, Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου, 25 & 26 Δεκεμβρίου
#IndustrialGasMuseum #my_igm
Επισκεφτείτε διαδικτυακά στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
5. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Η περιήγηση στην μόνιμη έκθεση Εθνικού Ιστορικού Μουσείου αναπαριστά την πορεία του Ελληνισμού από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) μέχρι τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, μέσα από ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, σημαίες και όπλα από τους εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες, προσωπικά αντικείμενα ιστορικών προσωπικοτήτων, έγγραφα και φωτογραφίες, οικιακά σκεύη και εργαλεία καθώς και παραδοσιακές φορεσιές και έργα της νεοελληνικής χειροτεχνίας. Στην είσοδο του Μουσείου υπάρχουν όπλα της Ελληνικής Επανάστασης και προτομές βασιλέων και πολιτικών του 19ου αιώνα.
Σημαντικό έκθεμα αποτελεί το επιβλητικό ακρόπρωρο της “Καρτερίας”, το πρώτο ατμόπλοιο που τέθηκε στην υπηρεσία του Ελληνικού Κράτους, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Δίπλα του έχει τοποθετηθεί πιστό αντίγραφο της περίφημης ελαιογραφίας του Ευγένιου Ντελακρουά “Οι σφαγές της Χίου”.
ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21 – Επετειακό Πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο διαδραματίζει κεντρικό ρόλο εν όψει της Επετείου. Από τον Μάρτιο του 2018 αναπτύσσει ένα σύνολο δράσεων εθνικής εμβέλειας που αναδεικνύουν πολυδιάστατα τον Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας.
“Ο Αγώνας του ’21 μέσα από τα μάτια του μικρού Νικήτα”.
Ο Νικήτας, ένας μικρός αγωνιστής του ’21, προσκαλεί τους μικρούς επισκέπτες του μουσείου να φορέσουν τα μαγικά του τσαρούχια και να ακολουθήσουν τα βήματά του μέσα στο Μουσείο, για να τους αποκαλύψει ιστορίες από τον Αγώνα «ζωντανεύοντας» τα όπλα, τα πορτραίτα και τα αντικείμενα των Αγωνιστών του ’21. Η οικογένεια παραλαμβάνει από την είσοδο την τσάντα του προγράμματος μέσα στην οποία υπάρχουν ένα ζευγάρι μαγικά τσαρούχια (μέχρι 39 νούμερο) για κάθε παιδί της οικογένειας, ένα φυλλάδιο-παιχνίδι με την αφήγηση του μικρού Νικήτα που καθοδηγεί τα παιδιά στο μουσείο και ένα παιχνίδι με κάρτες ιστορικών γνώσεων για τους μεγάλους. Αφού ο μικρός Νικήτας σας ξεναγήσει στις Συλλογές του Μουσείου μια έκπληξη σας περιμένει… Ελεύθερη συμμετοχή
Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και ομαδικές επισκέψεις σχολείων ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019-2020:
Για τηλεφωνική κράτηση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον αντίστοιχο αρμόδιο από τις 17 Σεπτεμβρίου 2019 μεταξύ 09:30 και 14:00.
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
Το Mουσείο δέχεται ομαδικές επισκέψεις από Τρίτη έως και Κυριακή (ώρες 09:00-14:00). Απαραιτήτως προσυνεννόηση με την κ. Σταυρούλα Καστρίτση, τηλ. 210-3237617 (εσωτ. 103).
Τα Εσπερινά Σχολεία και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας που επιθυμούν να επισκεφθούν το Ε.Ι.Μ. μπορούν να απευθύνονται στην κ. Ιφιγένεια Βογιατζή τηλ. 210-3237617 (εσωτ. 110).
Γνωριμία με τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές
Απευθύνεται σε μαθητές της Α΄και Β΄τάξης του Δημοτικού. Τα παιδιά γνωρίζουν την ιστορία και τη χρηστικότητα της ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας (18ου-19ου αι.) μέσα από τη Λαογραφική Συλλογή του Μουσείου.
Υπεύθυνη προγράμματος κ. Αγγέλα Βιδάλη, τηλ. 210-3237617 (εσωτ. 116).
Κάθε Πέμπτη, 09:30-11:00. Μέχρι 25 μαθητές ανά ομάδα.
Όψεις της καθημερινής ζωής των Ελλήνων (18ος-19ος αιώνας)
Απευθύνεται σε μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου. Μέσα από το πλούσιο υλικό του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου σε περιηγητικά κείμενα, χαρακτικά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, οι μαθητές μαθαίνουν για τις πτυχές της ζωής των Ελλήνων εκείνη την ιστορική περίοδο (κατοικία, διατροφή, ψυχαγωγία, ασχολίες και εκπαίδευση).
Υπεύθυνη προγράμματος κ. Νικολέτα Ζυγούρη, τηλ. 210-3237617 (εσωτ. 220).
Κάθε Τρίτη, 09:30-11:30. Μέχρι 30 μαθητές ανά ομάδα.
Οι ημερομηνίες του εκπαιδευτικού προγράμματος έχουν κλείσει. Όσα σχολεία ενδιαφέρονται μπορούν να εγγραφούν σε λίστα αναμονής σε περίπτωση ακυρώσεων.
Ας Γνωρίσουμε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου. Στόχος του προγράμματος: Η κατανόηση της έννοιας συλλογή μέσα από την ομαδοποίηση των αντικειμένων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και η γνωριμία με τις σημαντικότερες συλλογές του. Προεργασία στο σχολείο: Μία εβδομάδα πριν από την επίσκεψη στο Μουσείο υπάρχει δυνατότητα δανεισμού μουσειοσκευής για την προετοιμασία των μαθητών.
Υπεύθυνη προγράμματος κ. Αγγέλα Βιδάλη, τηλ. 210-3237617 (εσωτ. 116).
Κάθε Τετάρτη, 09:30-10:45. Μέχρι 25 μαθητές ανά ομάδα.
Γαλανόλευκη η θωριά σου
Απευθύνεται σε μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τις σημαίες και άλλα εκθέματα του μουσείου. Ανακαλύπτουν τα σύμβολά τους και γνωρίζουν τη χρήση τους, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ιστορίας του Νεότερου ελληνισμού.
Υπεύθυνη προγράμματος κ. Κωνσταντίνα Καλαϊντζή, τηλ. 210-3237617 (εσωτ. 222).
Κάθε Τρίτη, 10:30-12:00. Μέχρι 25 μαθητές ανά ομάδα.
Οι ημερομηνίες του εκπαιδευτικού προγράμματος έχουν κλείσει. Όσα σχολεία ενδιαφέρονται μπορούν να εγγραφούν σε λίστα αναμονής σε περίπτωση ακυρώσεων.
Ενημέρωση εκπαιδευτικών εδώ. Παραχώρηση εκπαιδευτικού υλικού εδώ
Ψηφιακά παιχνίδια εδώ.
Διεύθυνση: Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα, 10561
Πληροφορίες: 210-3237617, 210-3237315, 210-3222266, Fax: 210-3213786, e-mail: info@nhmuseum.gr
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 9:00-14:00
ΚΛΕΙΣΤΟ: Δευτέρα
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
6. Ίδρυμα Ευγενίδου
Την φετινή σχολική χρονιά το Ίδρυμα Ευγενίδου μάς καλωσορίζει με μία πληθώρα πολύ προσεκτικά σχεδιασμένων πλανηταριακών παραστάσεων, εκθέσεων επιστήμης και τεχνολογίας, πειραμάτων και εργαστηρίων. Οι δράσεις αυτές έχουν ως σκοπό να φέρουν τους νέους και τις νέες σε επαφή με την επιστήμη και την τεχνολογία και να εμφυσήσουν το ενδιαφέρον τους για ενασχόληση μ’ αυτές. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Ψηφιακό Πλανητάριο, την Βιβλιοθήκη, το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας (UTech Lab), αλλά και το Νέο εντυπωσιακό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Κρατήσεις σχολικών και άλλων ομάδων πραγματοποιούνται τηλεφωνικά στο 210 9469 641 από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:30-16:30.
Κάθε Σάββατο και Κυριακή πρωί το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο υποδέχεται τους μικρούς του φίλους και φίλες με όχι μία, ούτε δύο αλλά τρεις παραστάσεις (η μία αμέσως μετά την άλλη) γεμάτες από περιπέτειες στη Γη και στο Διάστημα! Όλα τα Σαββατοκύριακα από 14 Σεπτεμβρίου 2019. Δείτε περισσότερα εδώ.
Προγράμματα (ενδεικτικά)
Ο μυστηριώδης κύριος Τιλτ… μας μαθαίνει την πραγματική αιτία που προκαλεί τις εποχές | Ηλικίες: 5+
Διαστημικές Καταιγίδες και Βόρειο Σέλας- Γνωριμία με τα πιο εντυπωσιακά και βίαια καιρικά φαινόμενα | Ηλικίες: 10+
7. Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Το Παιδικό Μουσείο είναι ένα μουσείο ειδικά σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους. Είναι βασισμένο σε θεωρίες για το πώς μαθαίνει και αναπτύσσεται το παιδί πιο αποτελεσματικά. Σύνθημα του Μουσείου είναι «Ακούω και ξεχνώ, βλέπω και θυμάμαι, κάνω και καταλαβαίνω». Τα εκθέματα είναι τρισδιάστατα περιβάλλοντα που δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να συμμετέχει και να περιεργάζεται τα αντικείμενα.
Περιοδικά κάνει αφιερώματα, γύρω από κάποιο κεντρικό θέμα όπως η αποταμίευση, το βιβλίο, το πρωινό, η άνοιξη, τα Χριστούγεννα, η κυκλοφοριακή αγωγή, το μπισκότο.
Οι μουσειοσκευές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι εκπαιδευτικά κουτιά, που περιλαμβάνουν αντικείμενα-συλλογές του μουσείου αλλά και οπτικοακουστικό υλικό και υποστηρικτικά στοιχεία για τον εκπαιδευτικό. Μερικά από αυτά είναι: «Από τη θεά Δήμητρα… στα δημητριακά», «Τα ιάματα του Ασκληπιού», «Ανακυκλωπράγματα», «Φυσαλίδες», «Τα Δόντια μας», «Ο Καραγκιόζης». Δείτε τις όλες εδώ.
Εκπαιδευτικά προγράμματα 2019-20
Για παιδιά από 2-3 ετών όπως τα «Μια γραμμή ταξιδεύει», «Το μικρό και το μεγάλο μια παρέα», «Πάω βόλτα με μια φυσαλίδα», «Ο χορός των σχημάτων» (3-4 ετών), για παιδιά 4-6 ετών όπως«Από την αγορά στο πιάτο μου», «Ας Μαγειρέψουμε στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας!», «Ο Χορός των Σχημάτων», «Τα μυστικά της Σοφίτας», «Δικαίωμά μου!», «Πολλές φορές κι έναν καιρό» και πολλά ακόμα για μαθητές
Εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες
Δείτε τα όλα εδώ.
Δείτε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου για ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ για το 2019-20 εδώ, για ΔΗΜΟΤΙΚΟ εδώ και για ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ εδώ.
Διεύθυνση: Ρηγίλλης & Βασ.Γεωργίου Β΄ 17-19, Αθήνα
Πληροφορίες: 2103312995, Fax: 2103241919, email: info@hcm.gr
Ωράριο λειτουργίας:
Τετάρτη: 10:00 – 14:00 & 17:00 – 20:00
Πέμπτη – Παρασκευή: 10:00 – 14:00
Σάββατο – Κυριακή: 11:00 – 15:00
ΚΛΕΙΣΤΟ: Δευτέρα, Τρίτη
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
8. Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Η επίσκεψη στο μουσείο αποτελεί μια μοναδική εμπειρία καθώς τα εκθέματα του είναι δημιουργίες παιδιών 4 έως 14 ετών έργα ζωγραφικής και κατασκευές τρισδιάστατες (περίπου 10.000 έργα ζωγραφικής που εμπλουτίζονται κάθε χρόνο) και η άποψη μας ως elniplex είναι πολύ θετική.
Οκτάμηνα εικαστικά εργαστήρια
Διάρκεια εργαστηρίων: Οκτώβριος – Μάιος / Αριθμός συμμετοχών: 17 παιδιά ανά τμήμα
10.00 – 12.00 για παιδιά Α’ & Β’ Δημοτικού / 12.30 – 14.30 για παιδιά Γ΄ – Ε΄ Δημοτικο
Ώρες λειτουργίας Γραμματείας: Τρίτη-Σάββατο 10.00-14.00
Κόστος συμμετοχής: 310 €/ Όλα τα υλικά παρέχονται από το Μουσείο
Δύο ανανεωμένα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε ομάδες Νηπιαγωγείου & Α΄ Δημοτικού / Β΄& Γ΄ Δημοτικού / Δ΄- ΣΤ΄ Δημοτικού
1. «Μόνος ή Μοναδικός; διαφορετικότητα & ρατσισμός»- Ας δώσουμε τέλος στον σχολικό εκφοβισμό! (για σχολικές ομάδες παιδιών Νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του Δημοτικού), για 4η χρονιά. Δύο τμήματα σχολικών τάξεων φιλοξενούνται ταυτόχρονα στην ίδια έκθεση, αντλούν ερεθίσματα από έργα ζωγραφικής και κατασκευές συνομηλίκων τους, συνομιλούν και αλληλοεπιδρούν.
2. «Φροντίζω με Τέχνη» Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες με βάση την έκθεση του Μουσείου «Φροντίζω με τέχνη. Από τον μικρόκοσμο του εγώ στον πλανήτη του εμείς» και την νέα προσέγγιση «Μαθαίνοντας μέσω της Τέχνης». Παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού θα εστιάσουν στην πολύπλευρη έννοια της φροντίδας και στη σταδιακή μετάβαση από το ατομικό πλαίσιο δράσης στο συλλογικό.
Προγράμματα για ΑμεΑ και ΑμΠΟ εδώ.
Μουσειοσκευές εδώ.
Εικαστικά εργαστήρια για παιδιά εδώ.
Διάρκεια προγραμμάτων: 90’ / 09.10-10.40 το πρώτο πρόγραμμα / 10.45-12.15 το δεύτερο, Αριθμός παιδιών ανά τμήμα: 20 παιδιά Νηπιαγωγείου ή 25 μαθητές Δημοτικού
Κόστος συμμετοχής: 3 € για κάθε μαθητή / Όλα τα υλικά διατίθενται από το Μουσείο.
Διεύθυνση: Kόδρου 9, προέκταση οδού Bουλής, Πλάκα, 105 58 Aθήνα
Πληροφορίες: 210 3312 621 & 210 33 12 750, Τ. & F. 210 33 13 734 (Τρίτη- Σάββατο 10.00-14.00), www.childrensartmuseum.gr, contact@childrensartmuseum.gr
Πλησιέστεροι σταθμοί Μετρό: Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Ακρόπολη
P: Ν. Νικοδήμου & Βουλής, Φιλελλήνων
Ωράριο λειτουργίας: Tρίτη – Σάββατο: 10.00 – 14.00, Kυριακή: 11.00 – 14.00, ΚΛΕΙΣΤΟ: Δευτέρα και τις επίσημες αργίες
Ώρες λειτουργίας Γραμματείας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο 10.00-14.00
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
9. Μουσείο Ηρακλειδών
Στο Μουσείο Ηρακλειδών πραγματοποιούνται καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές, εκπαιδευτικούς κι ενηλίκους καθώς και εκθέσεις έργων τέχνης και εξοικείωσης με την επιστήμη.
ΤΟ ΚΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ
Εκπαιδευτικές Δράσεις και Παιχνίδια για οικογένειες με παιδιά 8 – 12 ετών με τίτλο «Το κέρας της Αμάλθειας».
Ελάτε στο Μουσείο των Ηρακλειδών για να γνωρίσετε την ξακουστή κατσικούλα Αμάλθεια, που έθρεψε το νεαρό Δία με γάλα και μέλι και να ανακαλύψετε τους θησαυρούς της γνώσης που κρύβονται στο θαυμαστό κέρατό της!
Κάθε Κυριακή σε δυο κύκλους, 11:00 έως 12:00 και 12:30 έως 13:30
Κόστος συμμετοχής 3,00 € για κάθε παιδί
ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Επιστήμη, τέχνη και μαθηματικά– Για μαθητές νηπιαγωγείου
Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις ή/και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές Δημοτικού που προσφέρονται για το σχολικό έτος 2019 – 20. Δείτε τα όλα εδώ.
Περισσότερα για τα σχολεία εδώ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Θέλω να γίνω μηχανικός– 13 Οκτωβρίου 2019 – 5 Απριλίου 2020
Για μαθητές A’ έως Γ΄ Δημοτικού. Δείτε εδώ.
Εκπαιδευτικη Ρομποτικη: ΛΙΛΙΠΟΥΤΕΙΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ– 6 Οκτωβρίου 2019 – 31 Μαίου 2020
Για Προνήπια, Νήπια και μαθητές Α’ Δημοτικού. Δείτε εδώ.
Δείτε εδώ τα εργαστήρια για παιδιά άνω των 8 ετών.
Εύρηκα: Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων
Σε αυτή την ενότητα της ΕΥΡΗΚΑ που παρουσιάζεται στο κτήριο της οδού Ηρακλειδών 16, το κοινό μπορεί να θαυμάσει επιλεγμένα εκθέματα από τα κορυφαία επιτεύγματα της εξέλιξης της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Ερατοσθένης, Αρχιμήδης, Κτησίβιος, Ευκλείδης, Ίππαρχος, Φίλων, Ήρων επηρέασαν για αιώνες την επιστημονική κοινότητα με τις ανακαλύψεις και εφευρέσεις τους. Εκεί και τότε γεννήθηκε η Γεωγραφία, η Γεωμετρία, η Τριγωνομετρία, τέθηκαν οι βάσεις της θεωρίας των αριθμών, εκκολάφθηκε η μηχανική, κωδικοποιήθηκαν προϋπάρχουσες γνώσεις, δοκιμάστηκαν νέες και αμφισβητήθηκαν άλλες.
Γενική είσοδος
7,00 € ενιαίο εισιτήριο και για τα δυο κτίρια, Μειωμένο* εισιτήριο: 5,00 €, για νέους 12-18 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, πολύτεκνους, συνταξιούχους, ανέργους
Διεύθυνση: κτήριο Ηρακλειδών 16118 51 Θησείο
Πληροφορίες 9:00-17:00: 210 3461981, 211 01 26 486 , F: 210 3458225. email: info@herakleidon-art.gr
Διεύθυνση: κτήριο Απ. Παύλου 37118 51 Θησείο
Πληροφορίες: 2110126486, email: museum@herakleidon-art.gr
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη-Κυριακή:10:00π.μ.–6:00μ.μ.
Σχολικές επισκέψεις και ξεναγήσεις: καθημερινά (Δευτέρα έως Κυριακή) κατόπιν συνεννόησης
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Μουσείο Ηρακλειδών
10. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή – Κέντρο ΓΑΙΑ
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι ένα εξαίρετο μουσείο φυσικής ιστορίας στην Κηφισιά, με άψογη αισθητική και πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις και προγράμματα. Ο “Σεισμός στο Μουσείο” βεβαιώνουμε πως είναι εξαιρετικός.
Επισκέψεις Σχολείων
Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να κλείνουν ημερομηνία και ώρα για την επίσκεψή τους.
H είσοδος και η έξοδος των σχολείων στο Μουσείο γίνεται τις καθημερινές μόνο από το Κέντρο Γαία, Όθωνος 100, και τα Σαββατοκύριακα μόνο από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Λεβίδου 13.
Για κρατήσεις ημερομηνίας επίσκεψης σχολικών μονάδων
1. του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας: κα Άντζελα Θεοδωροπούλου (τηλ. 8015870, εσωτ. 550)
e-mail: edumgfi@gnhm.gr
2. του Κέντρου ΓΑΙΑ: κα Δώρα Καμινάρη (τηλ.210 8015870 εσωτ. 670),
e-mail: edugaia@gnhm.gr
τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή και ώρες 9:00 π.μ. -14.30 μ.μ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ/ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Ενδεικτικά: «ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ» (Μάιος 2018-Ιούνιος 2020)
Μια μοναδική ψηφιακή έκθεση για τον σεισμό που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και επιτρέπει στους επισκέπτες να «περιηγηθούν» και να γνωρίσουν καλύτερα αυτό το φυσικό φαινόμενο μέσα από διαδραστικές εφαρμογές και καινοτόμες μεθόδους υψηλής τεχνολογίας. Μοναδικά μοντέλα υδρογείων, που δίνουν πληροφορίες για τους σεισμούς, εκπαιδευτικά βίντεο, που παρουσιάζουν σημαντικούς σεισμούς του ελλαδικού χώρου από το 1900 έως σήμερα, live μετάδοση σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο, είναι μερικά από τα εκθέματα. Περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, ενώ η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα για εκπαιδευτικούς “ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ” θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου
Δείτε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα ανά τάξη και ηλικία πατώντας εδώ.
Διεύθυνση: Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, 145 62 Κηφισιά
Πληροφορίες: 210 8015870, Fax : 210 8080674, e-mail: goul@gnhm.gr
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 – 14:30, Σάββατο και Κυριακή: 10:00-15:00, ΚΛΕΙΣΤΟ: Επίσημες αργίες
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο Γαία
11. Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου
Η Εθνική Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1900 και σήμερα περικλείει στις συλλογές της περισσότερα από 20.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και άλλων μορφών τέχνης και αποτελεί το θησαυροφυλάκιο της νεότερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, καλύπτοντας μια περίοδο από τα μεταβυζαντινά χρόνια ως τις μέρες μας
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Στους χώρους του μουσείου διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία έχουν ως στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τη νεοελληνική τέχνη.
Ειδικό προσωπικό οργανώνει ξεναγήσεις στη μόνιμη ή στις περιοδικές εκθέσεις, οι οποίες απευθύνονται κυρίως σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι ξεναγήσεις αυτές γίνονται καθημερίνά, εκτός Τρίτης, 9.00-13.30, κατόπιν συνεννόησης.
Υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Θανάσης Σπηλιόπουλος
Υλικό προετοιμασίας σχολικής επίσκεψης για εκπαιδευτικούς, μπορείτε να βρείτε εδώ.
Πληροφορίες και ραντεβού: 210 72 35 938, 210 72 35 857, 210 77 09 855
Παιδικό εργαστήρι
Το Παιδικό Εργαστήρι, το οποίο λειτουργεί ελεύθερα κάθε Σάββατο 11.00-14.00, απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκαπαίδευσης. Τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι, την ελευθερία και την συνεργασία, γνωρίζουν τα χρώματα, το σχέδιο, ζωγραφίζουν και δημιουργούν κατασκευές με διάφορα υλικά. Η Τέχνη απελευθερώνει τις δημιουργικές ικανότητες τους. Τα βοηθά να γνωρίσουν και να απολαύσουν τη φύση, τη ζωή, την ιστορία της τέχνης, τα κάνει κοινωνικότερα, τονώνει την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθησή τους. Υπεύθυνη Παιδικού Εργαστηρίου: Καλλιρρόη Μαρούδα
Το κεντρικό κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου 50 έχει κλείσει από τον Μάρτιο 2013, διότι έχουν ξεκινήσει εργασίες επέκτασης. Περισσότερες πληροφορίες για τα έργα επέκτασης θα βρείτε εδώ.
Διεύθυνση: Άλσος Στρατού, Γουδή, 115 25 Αθήνα
Είσοδος από Λεωφόρο Παναγιώτη Κανελλόπουλου (Κατεχάκη)
Tηλ: 210 7235857, 210 7235938/ Fax: 210 7224889 /Σχολεία και Επισκέψεις ομάδων: τηλ. 210 7709855
Σταθμός Μετρό: Κατεχάκη
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00-17:00
Σάββατο, Κυριακή: 09:00-16:00. Κάθε Τρίτη και όλες τις επίσημες αργίες το μουσείο είναι κλειστό. Το μουσείο διαθέτει Πωλητήριο.
Γενική είσοδος: 5 €
Μειωμένο εισιτήριο: 3 € (Φοιτητές, Άτομα άνω των 65 ετών)
12. Μουσείο Βορρέ
Το Μουσείο Βορρέ είναι ένα πολιτιστικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής τέχνης και του πολιτισμού, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την διοργάνωση εκθέσεων σε εσωτερικό και εξωτερικό μέχρι και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά. Το Μουσείο το οποίο έχει έκταση μεγαλύτερη από 18 στρέμματα αποτελείται από δύο μέρη, το Μουσείο σύγχρονης ελληνικής τέχνης και το λαογραφικό Μουσείο, τα οποία μαζί καλύπτουν τουλάχιστον 2500 χρόνια ελληνικής ιστορίας. Όλο το συγκρότημα είναι διαρθρωμένο έτσι, ώστε να αναδεικνύεται με ένα μοναδικό τρόπο το ελληνικό πνεύμα. Μια από τις πιο σημαντικές και αντιπροσωπευτικές συλλογές σύγχρονης ελληνικής εκτίθεται, η οποία περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα γλυπτών, κατασκευών και ζωγραφικής του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.
Το Μουσείο Βορρέ ανοιχτό στα παιδιά!
Εδώ και τρεις δεκαετίες, βρίσκονται τα παιδιά στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του μουσείου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα να εμπνέουν, να εκπλήσσουν και να εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών.
Το Εργαστήρι, υλοποιεί έναν ευρύ κύκλο προγραμμάτων που αντλούν τη θεματολογία τους από τον πλούτο των συλλογών του μουσείου και τις πρακτικές των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών. Έμπειροι ξεναγοί και εμψυχωτές, φροντίζουν κάθε επίσκεψη σχολικής ή προσχολικής ομάδας να μετατρέπεται σε πραγματική εμπειρία.
Eικαστικό εργαστήρι ανακυκλώσιμης τέχνης.
(Νηπιαγωγείο: διάρκεια 75’ – Δημοτικό: διάρκεια 90’)
Ξενάγηση στο σύνολο της συλλογής και εικαστικό εργαστήρι με ανακυκλώσιμα υλικά. Μπορούν να έχουν τα υλικά μια δεύτερη ευκαιρία, τι μπορούν να γίνουν; Τίποτα δεν είναι άχρηστο, τίποτα δεν πάει χαμένο, όπως φαίνεται και από τα έργα που με πολύ φαντασία έχουν δημιουργήσει καλλιτέχνες από σκουπίδια και ξαναχρησιμοποιημένα αντικείμενα. Τα παιδιά ανακαλύπτουν την αξία των «καθημερινών», των «ασήμαντων» υλικών και αντιλαμβάνονται την δύναμη της φαντασίας να μεταμορφώνει, την ζωή μας όλη!
Eικαστικό εργαστήρι συναισθημάτων.
(Νηπιαγωγείο – Γ’ Δημοτικού, διάρκεια 90’)
Πώς ζωγραφίζεις κάτι που δεν έχει συγκεκριμένη μορφή;
Οι καλλιτέχνες ζωγραφίζουν μόνο αυτό που βλέπουν ή και αυτό που νιώθουν;
Έχουν τα συναισθήματα χρώμα και σχήμα;
Μέσα από την επαφή με τα έργα της συλλογής και αντλώντας έμπνευση από τα υλικά, τους τρόπους και τις τεχνικές των πιο σημαντικών ελλήνων αφαιρετικών εικαστικών δίνουμε εικόνα στις ιδέες και τα συναισθήματα μας.
Δώσε λόγο στην εικόνα και μορφή στην λέξη.
(Δ’ Δημοτικού – Γ’ Γυμνασίου, διάρκεια 90’)
Εικαστικό εργαστήρι αλληλεπίδρασης με έργα της συλλογής στην πινακοθήκη του Μουσείου.
Αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας όλοι με τον ίδιο τρόπο;
Μπορεί ένα έργο τέχνης να έχει πολλές ερμηνείες;
Μας επηρεάζει ο τίτλος που έδωσε ο καλλιτέχνης;
Πώς θα το ερμηνεύαμε εμείς και πώς θα απεικονίζαμε τον ίδιο τίτλο;
Διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου οι συμμετέχοντες δίνουν το προσωπικό τους νόημα και δημιουργούν τις δικές τους εικόνες, με αφορμή έργα της συλλογής. Μια δημιουργική διαδικασία που ενθαρρύνει εναλλακτικούς τρόπους σκέψης και έκφρασης και φέρνει την σύγχρονη/μοντέρνα τέχνη πιο κοντά στους μαθητές.
Μουσείο Βορρέ
Πάροδος Διαδόχου Κωνσταντίνου 1,
Παιανία, Αττική
Καθημερινές: μόνο κατόπιν συνεννοήσεως και για ομάδες άνω των είκοσι (20) ατόμων.
Γενική είσοδος: 5€, Εργαστήρι ανακυκλώσιμης τέχνης: 5€
Μειωμένη είσοδος: 3€ Μαθητές, φοιτητές, υπερήλικες (άνω των 65 ετών)
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 6642520, 210 6644771
email: info@vorresmuseum.gr
13. Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Η ΣΤΕΓΗ είναι το μέρος όπου ο σύγχρονος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ συναντά την αισθητική και την επιστήμη. Εκεί όπου οι θαρραλέοι, ανήσυχοι και τολμηροί Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες βρίσκουν τα μέσα να προβάλλουν τη δουλειά τους, αλλά και ένας τόπος όπου πυροδοτούνται συζητήσεις για τα σημαντικά που δεν είναι αυτονόητα. Η Στέγη είναι ο χώρος όπου καλλιεργούνται διεθνείς συνεργασίες, σε μια σκηνή στην οποία τα όρια μεταξύ επιστημών, τέχνης, κοινωνίας, εκπαίδευσης και πολιτικής επανακαθορίζονται. Το κτίριο της Στέγης φιλοξενεί θεατρικές, χορευτικές, μουσικές, κινηματογραφικές, εικαστικές και ψηφιακές παραστάσεις, αλλά η δράση και η κεντρική ιδέα της βγαίνουν στην Αθήνα, κατεβαίνουν στο κέντρο της πόλης, πέρα από τα οικοδομικά όρια του χώρου στη Λεωφόρο Συγγρού.
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση την φετινή χρονιά 2019-20.
Η ιστορία της τυπογραφίας
Η ιστορία της γραφής
Η ιστορία της χαρακτικής
Η ιστορία της βιβλιοδεσίας
Εργαστήριο δημιουργίας ψηφιακής αφήγησης
Εργαστήριο δημιουργίας ψηφιακού παιχνιδιού
Φτιάχνουμε τα δικά μας μουσικά όργανα
Ο Καβάφης πάει σχολείο
Dancing to connect
Συνθέτοντας ήχους με ψηφιακές εφαρμογές
Δείτε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα της χρονιάς 2019-20 εδώ.
ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ
Λεωφόρος Συγγρού 107, 11745 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 900 5 800
Δε-Κυρ: 9:00-21:00
14. Μουσείο Πειραμάτων
Διαρκώς αναπτυσσόμενο και αναβαθμιζόμενο μουσείο με ενδιαφέροντα και πλούσια προγράμματα για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, διοργάνωση science party για διαφορετικό εορτασμό γενεθλίων και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με κέντρο την επιστήμη, το οποίο έχουμε επισκεφθεί αρκετές φορές και έχουμε πολύ θετική άποψη.
Εκπαιδευτικά προγράμματα για νηπιαγωγεία
Προγράμματα από τις θετικές επιστήμες: Νερό, μια σταγόνα διηγείται…, Η μάγισσα Ξερόλα και το παραμύθι πειραμάτων, Πάμε 1-2-3 φυσική με φασαρία, Προγράμματα αγωγής υγείας: Σωστή διατροφή, καλύτερη ζωή, Υγιεινή, Παίζουμε με τα μικρόβια; Προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής: Προσέχω, φροντίζω, ανακυκλώνω, Τα μυστικά της κυψέλης, Προγράμματα από την Ιστορία και την Προϊστορία: Παλαιοντολογία: Στα ίχνη των δεινοσαύρων, Μαθητής στην αρχαία Αθήνα, Προγράμματα τέχνης και έκφρασης: Επαγγέλματα, Τι δε θα γίνω όταν μεγαλώσω, Γ. Ιακωβίδης: ο ζωγράφος των παιδιών. Δείτε τα αναλυτικά εδώ.
Εκπαιδευτικά προγράμματα για δημοτικά
Προγράμματα από τις θετικές επιστήμες: Οπτική: Φως και χρώμα (Δ-Στ’ δημοτικού), Ηλεκτρίζω μαγνητίζω, τα πειράματα αρχίζω (Δ-Στ), Μαγική Χημεία (Δ-Στ), Μετεωρολογία: Τα παιχνίδια του καιρού (Δ-Στ), Η μάγισσα Ξερόλα και το παραμύθι πειραμάτων (Α-Γ), Μικροί βιολόγοι, μεγάλες ανακαλύψεις (Γ-Στ), Μυστήριο στο εργαστήριο (Ε-Στ), Παίζουμε με τα ζώα, παίζουμε με τα φυτά (Γ-Δ), Εγώ, το ρομπότ (Ε-Στ), Μικροί γεωλόγοι (Γ-Στ), Προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής: Νερό, Μια σταγόνα διηγείται… (Α-Γ), Προσέχω, φροντίζω, ανακυκλώνω (Α-Δ), Μέλισσα: Τα μυστικά της κυψέλης (Α-Γ), Προγράμματα αγωγής υγείας: Σωστή διατροφή, καλύτερη ζωή (Α-Δ), Υγιεινή: Παίζουμε με τα μικρόβια; (Γ-Στ), Προγράμματα από την Ιστορία και την Προϊστορία: Παλαιοντολογία: Στα ίχνη των δεινοσαύρων (A-Δ), Μαθητής στην αρχαία Αθήνα (Α-Δ), Προγράμματα τέχνης και έκφρασης: Η τέχνη με τη φυσική θα μας παίξουν μουσική (Α-Β), Επαγγέλματα: Τι δε θα γίνω όταν μεγαλώσω! (Α-Στ), Γ. Ιακωβίδης: ο ζωγράφος των παιδιών (Α-Β), Το θέατρο στη μηχανή του χρόνου (Ε-Στ). Δείτε τα όλα αναλυτικά εδώ.
Ατομικές επισκέψεις
Δείτε εδώ για ατομικές επισκέψεις με τα παιδιά σας στα Κυριακάτικα Εργαστήρια που διαφοροποιούν τη θεματική τους.
Ενδεικτικά:
29/9: STEM #1 (7-10 ΕΤΩΝ), Μουσείο Πειραμάτων Αγίου Δημητρίου. Ώρες διεξαγωγής: 10:30-12:00 & 12:30-14:00. Κόστος συμμετοχής: 10€/παιδί και 8€/παιδί για αδέλφια ή φίλους
29/9: SCIENCE ESCAPE ROOM, Μουσείο Πειραμάτων Αγ. Δημητρίου. Ηλικίες συμμετεχόντων: 8-12 ετών. Ώρες διεξαγωγής: 11:10-12:10, 12.20:13.20, 13.30:14.30. Κόστος συμμετοχής:12€/άτομο και 10€/άτομο, για αδέλφια ή φίλους.
6/10: ΜΑΓΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ #1 (7-10 ΕΤΩΝ). Μουσείο Πειραμάτων Καισαριανής. Ώρες διεξαγωγής: 10:30-12:00 & 12:30-14:00. Κόστος συμμετοχής: 10€/παιδί και 8€/παιδί για αδέλφια ή φίλους
13/10: H ΜΑΓΙΣΣΑ ΞΕΡΟΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ JUNIOR SCIENCE (4-6 ΕΤΩΝ με ενήλικο συνοδό). Μουσείο Πειραμάτων Καισαριανής. Ώρες διεξαγωγής: 11:00 – 12:00 & 12:30 – 13:30. Κόστος συμμετοχής: 10€/1 παιδί με 1 ενήλικα και 15€/2 παιδιά με 1 ενήλικα ή 1 παιδί με 2 ενήλικες.
Επισκεφθείτε το Μουσείο Πειραμάτων εδώ.
15. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Η συλλογή κυκλαδικών αρχαιοτήτων του ΜΚΤ συνιστά μία από τις σημαντικότερες στον κόσμο. Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα δει ο επισκέπτης περίπου 350 έργα κυκλαδικής τέχνης και μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές κυπριακών αρχαιοτήτων, που το 2002 δώρισε ο Θάνος Ζιντίλης. Μαρμάρινα ειδώλια και αγγεία, εξαιρετικά σμιλευμένες μαρμάρινες φιάλες, πινάκια, κύλικες και ζωόμορφα αγγεία, μαρμάρινα σταθμά, μετάλλινα αντικείμενα, όπως χάλκινα εργαλεία και όπλα, μολύβδινα ειδώλια και τηγανόσχημα αγγεία, τον λεγόμενο «Θησαυρό της Κέρου αποτελούν ορισμένα από τα πρωϊμότερα χάλκινα αντικείμενα στο Αιγαίο, πήλινα αγγεία καθημερινής και τελετουργικής χρήσης που εκτίθενται στο Μουσείο.
Οι 7 Μουσειοσκευές του Μουσείου Κ. Τ./Δανεισμός σε εκπαιδευτικούς
Κυκλαδικός Πολιτισμός
Αρχαία Ελληνική Κεραμική
Το ένδυμα στην Αρχαία Ελλάδα
Παίζοντας στην Αρχαία Ελλάδα
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα
Πολυαισθητική βαλίτσα για άτομα με προβλήματα όρασης
Για Σχολεία
Για τη συμμετοχή στα προγράμματα είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Τ. 210 7239438, Δευτέρα-Παρασκευή 13.00-15.00
Για την περίοδο Οκτώβριος-Δεκέμβριος οι κρατήσεις θα πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα 16/9/2019
Για την περίοδο Ιανουάριος-Μάϊος οι κρατήσεις θα πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα 2/12/2019.
Τιμή εισιτηρίου: 3,5 ευρώ για τα εκπαιδευτικά προγράμματα (προσχολική ηλικία, δημοτικό, γυμνάσιο) και εκπαιδευτικές ξεναγήσεις
Προγράμματα για τις μόνιμες συλλογές εδώ
Προγράμματα για τις περιοδικές εκθέσεις εδώ
Παιδί και οικογένεια
Από τον Οκτώβριο έως και το Μάιο, κάθε Σαββατοκύριακο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία και μουσική! Φέτος η αγορά εισιτηρίων θα γίνονται ηλεκτρονικά.
Πληροφορίες στο Τ. 210 7294220 (10.00-13.00)
Για παιδιά 2-3,5 ετών εδώ
Για παιδιά 4-5 ετών εδώ
Για παιδιά 5-7 ετών εδώ
Για παιδιά 8-10 ετών εδώ
Διεύθυνση: η είσοδος στο ΜΚΤ είναι δυνατή από δύο σημεία:
-Κεντρικό Kτίριο (Μόνιμες συλλογές)Νεοφύτου Δούκα 4
– Μέγαρο Σταθάτου (Περιοδικές εκθέσεις),Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1
Πληροφορίες: 210 7228321-3, (+30) 210 7228321-3, F: (+30) 210 7239382, email: museum@cycladic.gr
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή – Σάββατο: 10:00 – 17:00, Πέμπτη: 10:00 – 20:00, Κυριακή: 11:00 – 17:00
ΚΛΕΙΣΤΟ: όλες τις Τρίτες, 25 Δεκεμβρίου, 26 Δεκεμβρίου, 1 Ιανουαρίου, Καθαρά Δευτέρα, 25 Μαρτίου, Κυριακή & Δευτέρα του Πάσχα, 1 Μαΐου, Αγίου Πνεύματος, 15 Αυγούστου
Είσοδος: 3,5-10 ευρώ, αναλόγως ημέρας και έκθεσης
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
16. Ελληνικό Ναυτικό Μουσείο
Το Ναυτικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα, παρουσιάζει την ιστορία χιλιετιών της ναυτικής μας παράδοσης.
Κεντρικό έκθεμα αποτελεί το ομοίωμα της αθηναϊκής τριήρους του 5ου αι. Διαθέτει πλούσιο αρχειακό υλικό και το φωτογραφικό αρχείο και η βιβλιοθήκη του, διαθέτει σπάνιες εκδόσεις βιβλίων και ναυτικών χαρτών. Μεταξύ των σημαντικών κειμηλίων είναι η φθαρμένη από τον άνεμο και την αρμύρα της θάλασσας, σημαία του θρυλικού «Παπανικολή», ενώ ο πυργίσκος του υποβρυχίου, αποτελεί το επιβλητικότερο εξωτερικό έκθεμα του Μουσείου.
Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά τα όργανα πλοήγησης παλαιού εμπορικού ατμόπλοιου, που έχουν τοποθετηθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αναπαριστούν τη γέφυρα πλοίου.
Μουσειοσκευή: «Θαλασσινά ταξίδια με αφορμή το εμπόριο»
Οι μουσειοσκευές του Ναυτικού Μουσείου προσφέρονται δωρεάν για δανεισμό στους εκπαιδευτικούς φορείς για διάστημα 15 ημερών, ύστερα από προσυνεννόηση. Η μεταφορά της μουσειοσκευής αποτελεί ευθύνη του σχολείου.
Εκπαιδευτικά προγράμματα 2019-20
«Ταξιδεύοντας με τα αρχαία πλοία», Σχολικές ομάδες: Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού
Διάρκεια προγράμματος: 1 ώρα και 15΄.
Κόστος: 3 ευρώ (κατ’ άτομο).
«Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;» Σχολικές ομάδες: Νηπιαγωγείο Α’-Β’ Δημοτικού
Μέσα από ένα παραμύθι με ήρωα ένα παιδί των προϊστορικών χρόνων παρουσιάζονται στους μαθητές οι λόγοι που οδήγησαν τον άνθρωπο να ταξιδέψει στη θάλασσα και η γένεση της ναυσιπλοΐας.
Διάρκεια προγράμματος: 1 ώρα και 15΄. Κόστος:3 ευρώ (κατ’άτομο).
«Ναυπηγώντας μια τριήρη» Σχολικές ομάδες: Γ’- Δ’ Δημοτικού, Α΄ Γυμνασίου
Το πρόγραμμα εστιάζεται στον τρόπο ναυπήγησης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας τριήρους, στον οικονομικό χειρισμό για την επάνδρωσή της, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τη χρήση της στη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.χ. Παράλληλα, γίνεται η σύγκριση πολεμικών και εμπορικών πλοίων της αρχαιότητος.
«Από τα πανιά στον ατμό» Σχολικές ομάδες: Ε’ – ΣΤ Δημοτικού, Β΄ Γυμνασίου
Τα παιδιά προσεγγίζουν την εξέλιξη της ναυσιπλοΐας από το κουπί στα ιστία και από τα ιστία στη μηχανή. Εξετάζεται η στενή σχέση των ναυτικών κοινοτήτων της Ελλάδος με τη ναυπήγηση των ιστιοφόρων και τις εμπορικές δραστηριότητες της θάλασσας καθώς και η συνεπακόλουθη κοινωνική και οικονομική εξέλιξη.
Δείτε όλα τα προγράμματα εδώ
Για τη συμμετοχή στα προγράμματα απαιτείται συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Ξεναγήσεων. (Τηλ.: 210-4516264, 210 4516822, Καθημερινά 9:00-15:00, εκτός Δευτέρας και Κυριακής).
Διεύθυνση: Ακτή Θεμιστοκλέους, 185 37 Φρεαττύς Πειραιάς
Πληροφορίες: 210 4516264, 210 4516822, 210 4286959, 210 4286430, Fax: 210 4512277, info@hmmuseum.gr, hellenicmaritimemuseum@gmail.com
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 09.00 – 14.00
ΚΛΕΙΣΤΟ: Κυριακή, Δευτέρα
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Ελληνικό Ναυτικό Μουσείο
17. Μουσείο Αφής
Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο και ανήκει στο φάρο τυφλών της Ελλάδας. Η πρωτοτυπία του Μουσείου Αφής είναι ότι τα εκθέματα του, είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε Μουσεία της χώρας μας όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Μουσεία Ακροπόλεως, Δελφών, Ολυμπίας, Ηρακλείου και το Κυκλαδικό Μουσείο, και ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.
Οι επισκέπτες του μουσείου έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν τα εκθέματα, να τα ψηλαφίσουν, να νοιώσουν τις πτυχές του ρούχου παρόλο που πρόκειται για μάρμαρο, της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ποσειδώνα, του Ηνίοχου των Δελφών, του Κούρου της Βολαμάνδρας και άλλα αγάλματα. Δίνεται η δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα όρασης να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και αποτελεί έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της τέχνης.
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών, πραγματοποιούνται
τις εργάσιμες ημέρες και ώρες κατόπιν συνεννοήσεως
Τα παιδιά παρακινούνται να αγγίξουν τα εκθέματα, να τα ψηλαφίσουν, να προβληματιστούν και να αυτενεργήσουν. Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών παιχνιδιών εκτός των άλλων τα ευαισθητοποιεί και σε θέματα που αφορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης.
Επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να προγραμματιστούν για τα Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννοήσεως.
Δηλώστε Συμμετοχή στο τηλέφωνο 210 – 941 5222, Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00 – 13:00
ή στείλτε στο info@fte.org.gr
Σχολεία
Το Μουσείο Αφής μπορούν να επισκέπτονται σχολικές τάξεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά από συνεννόηση του εκπαιδευτικού – συνοδού με τη διεύθυνση του Μουσείου. Για την προετοιμασία της επίσκεψης, οι εκπαιδευτικοί – συνοδοί μπορούν να προμηθεύονται το σχετικό υποστηρικτικό υλικό από την Δνση του Μουσείου.
Η συμμετοχή των μαθητών στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι 2 ευρώ.
“Ψηλαφίζοντας τα αρχαία χρόνια”
Η επαναλειτουργία του προγράμματος αυτού είναι μέσα στις προτεραιότητες της Διοίκησης του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.
Το πρόγραμμα γινόταν πριν τους σεισμούς του 1999 και συμμετείχαν βλέποντα και τυφλά παιδιά ηλικίας 11-15 χρόνων. Ένας εκπαιδευτής κινητικότητας έδινε στα βλέποντα παιδιά μάσκες και μπαστούνια και τους έδειχνε πώς να κινούνται και πώς να αντιλαμβάνονται τα γλυπτά με την αφή, ευαισθητοποιώντας τα έτσι σε θέματα τυφλότητος. Μια αρχαιολόγος τους έδειχνε πως γίνονται οι ανασκαφές, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτί με χώμα όπου βρισκόταν κρυμμένο ένα αντικείμενο. Αφού το έβρισκαν, ένας εκμαγέας τους έδειχνε πώς δημιουργούνται τα αντίγραφα από το πρωτότυπο.
Διεύθυνση: Δοϊράνης 198 και Αθηνάς 17, Καλλιθέα, 176 73
Πληροφορίες: 210-94 15 222, 210-94 15 103, Fax: 210-941 5271, e-mail: fte@otenet.gr, fteweb@otenet.gr
Δείτε το αφιέρωμα στο Μουσείο Αφής στο elniplex εδώ
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Μουσείο Αφής
18. Μουσείο Πληροφορικής
Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής®, το μοναδικό Μουσείο Πληροφορικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 2009 και από το 2012 αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τη γνώση για την εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής από το 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε έναν ενιαίο χώρο.
Με περισσότερους από 260 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και περισσότερα από 4.500 άλλα αντικείμενα από τον χώρο της πληροφορικής, η συλλογή του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής, η μεγαλύτερη και σημαντικότερη στην Ελλάδα, προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στο τεχνολογικό παρελθόν.
Η εκπαιδευτική ξενάγηση διαρκεί 1 ώρα και περιλαμβάνει την ιστορική αναδρομή της εξέλιξης της πληροφορικής και την παρουσίαση των εκθεμάτων: πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές, πρώτοι μικροϋπολογιστές, φόρτωση παιχνιδιού σε υπολογιστή 30ετίας, παρουσίαση σκληρών δίσκων, παιχνιδοκονσολών, πρώτων games, μνημών και άλλων. Μέγιστος αριθμός επισκεπτών: 30. Επικοινωνήστε με το μουσείο για τον προγραμματισμό ξενάγησης.
Διεύθυνση: Πέτρου Σπυρόπουλου 2 & Θεσσαλονίκης, Μοσχάτο, Τ.Κ. 183 46
Στα 200 μέτρα από το Μουσείο βρίσκεται ο σταθμός Μοσχάτο της γραμμής 1
Πληροφορίες: 210 300 7010 & 6932 333 264, e-mail: info@elmp.gr
Ωράριο λειτουργίας: σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο ωράριο
Είσοδος: Γενική είσοδος: 4 ευρώ, Σχολεία: 3 ευρώ (στην τιμή περιλαμβάνεται η εκπαιδευτική ξενάγηση), Φοιτητές: 3 ευρώ, Άνεργοι: Δωρεάν*, Παιδιά κάτω των 6 ετών: Δωρεάν
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής
19. Μουσείο συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας
Το Μουσείο Συναισθημάτων είναι ένα μουσείο που ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να ανακαλύψουν τον συναισθηματικό τους κόσμο.
Η διαδραστική έκθεση “Στο παλάτι του θυμού” έχει δημιουργηθεί με σκοπό να κατανοήσουμε, να εκφράσουμε το συναίσθημα του θυμού, ένα συναίσθημα που μας δυσκολεύει στις διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και να το μεταμορφώσουμε σε δημιουργία.
Μέσα από το παραμύθι, μικροί και μεγάλοι θα ταξιδέψουμε σε χρόνο φανταστικό, με πρωταγωνιστές τα μέλη μιας οικογένειας που έχει εγκατασταθεί στο παλάτι του θυμού.
Εργαστήρια 2019-2020 για παιδιά, εφήβους και ενήλικες μαζί
Κάθε Σάββατο και Κυριακή 1μ.μ. έως 2μ.μ., μετά τη λειτουργία της διαδραστικής έκθεσης του μουσείου «Στο Παλάτι του Θυμού!», πραγματοποιούνται εργαστήρια ειδικά σχεδιασμένα για να συμμετέχουν οικογένειες, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες μαζί. Κάθε μήνας, τη φετινή μουσειακή χρονιά, είναι αφιερωμένος σε ένα ή και δύο συναισθήματα πραγματοποιώντας εργαστήρια με σκοπό να εξερευνήσουμε την ουσία των συναισθημάτων και να αναζητήσουμε «κλειδιά» που ανοίγουν πόρτες και μας φανερώνουν θησαυρούς για τον εαυτό μας, τη ζωή και το μεγάλωμά μας. Πέντε βασικά εργαστήρια θα πραγματοποιούνται κάθε μήνα χωρισμένα σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.
1. Εργαστήρια με συναισθήματα μέσα από παραμύθια για παιδιά 5-10 χρονών και ενήλικες μαζί, 2. Εργαστήρια παραμυθιών μετά μουσικής! για όλους από 5 έως 115 χρονών, 3. Εργαστήρια με συναισθήματα μέσα από ιστορίες για παιδιά, εφήβους 10-15 χρονών και ενήλικες μαζί, 4. Εργαστήρια με θέμα τον εαυτό μου για παιδιά 7-12 χρονών και ενήλικες μαζί, 5. Εργαστήρια με εξερευνήσεις του θυμού , Ο θυμός και τα άλλα συναισθήματα για παιδιά, εφήβους 10-15 χρονών και ενήλικες μαζί.
Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2019-2020 για Σχολικές Ομάδες
1. Εκπαιδευτικά προγράμματα στην Έκθεση του Μουσείου «Στο παλάτι του θυμού!»
για μαθητές Γυμνασίου, Δημοτικού, Νηπιαγωγείου, Φοιτητές και Επαγγελματικά Λύκεια
2. Εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία για μαθητές Δημοτικού και Νηπιαγωγείου
Διεύθυνση: Καρατζά 7 και Τσάμη Καρατάσου 56, 117 41, λόφος Φιλοππάπου, Αθήνα
Πληροφορίες: 2109218329, fax: (+30) 210 9218323, e-mail: info@mce.gr
*Η γραμματεία του μουσείου λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας
Ωράριο λειτουργίας: Tα Σαββατοκύριακα το μουσείο είναι ανοιχτό για το ελεύθερο κοινό παρουσιάζοντας τη διαδραστική έκθεση «Στο Παλάτι του Θυμού!» από τις 10π.μ. έως τη 1μ.μ., ενώ από τη 1μ.μ. έως τις 2μ.μ. πραγματοποιείται εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους!
Τις καθημερινές το μουσείο υποδέχεται σχολικές ομάδες που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα.
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Μουσείο Συναισθημάτων
20. Ελληνικός Κόσμος – Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού είναι ένας πολύ σύγχρονος χώρος. Περιλαμβάνει φέτος:
«Ταξίδι στον Κόσμο των Δεινοσαύρων» από 2 Μαρτίου 2020 θα προβάλλεται στη «Θόλο» Εικονικής Πραγματικότητας.
Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας, στη Θόλο του «Ελληνικού Κόσμου», διάρκεια 45 λεπτά.
Δεινόσαυροι και τέρατα των θαλασσών
«Ελληνική Μόδα: 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας» σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα 2019-2020
Ο «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά με καινούρια εκπαιδευτικά προγράμματα και νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Πληροφορίες/κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο: 212 254 0000
Προγράμματα, διαδραστικές περιηγήσεις και ταινίες Θόλου.
Δείτε τα όλα εδώ.
Κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα 2019-2020
Κάθε Κυριακή πρωί (12:30, διάρκεια 90 λεπτά, κόστος €8,50), από τον Οκτώβριο έως και το Μάιο, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 5-12 ετών. Κράτηση θέσεων 212 254 0000 ή email: hellenic-cosmos@ime.gr
Δείτε τα εδώ ανά μήνα.
ΙΔΕΑ – Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία
Μια εντυπωσιακή έκθεση για την εξέλιξη της σκέψης των Αρχαίων Ελλήνων μέσα από όλα τα σπουδαία τεχνικά και τεχνολογικά επιτεύγματα του Αρχαίου Κόσμο. Από τη Διόπτρα του Ήρωνα και τον Υδραυλικό Τηλέγραφο, μέχρι τον Παρθενώνα και το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο.
Θόλος: Αγιά Σοφιά, 1500 χρόνια ιστορίας
Η νέα παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας στη Θόλο του «Ελληνικού Κόσμου» για ένα μνημείο-σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο
Η πόλη της Μιλήτου στις δυτικές ακτές της Μικράς Ασίας, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ιωνίας, αναβιώνει στην παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας «Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο».
Διεύθυνση: Πειραιώς 254, Ταύρος
Πληροφορίες: 2122540000
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη: 9:00π.μ.–1:30μ.μ., Παρασκευή: 9:00π.μ.–8:00μ.μ.,
Σάββατο: 11:00π.μ.–4:00μ.μ., Κυριακή: 10:00π.μ.–6:00μ.μ., ΚΛΕΙΣΤΟ: Δευτέρα
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
21. Μουσείο Τηλεπικοινωνιών
Το Μουσείο λειτουργεί από το 1990, σε ένα ιδιόκτητο διώροφο κτίριο στη Νέα Κηφισιά. Διαθέτει χώρους στους οποίους φιλοξενούνται οι μόνιμες συλλογές του, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, μικρή αίθουσα προβολών, βιβλιοθήκη και εργαστήριο.
Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες
Απευθύνονται σε μαθητές προσχολικής, Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για εικαστικά και τεχνολογικά εργαστήρια με θέμα τις τηλεπικοινωνίες, ενημερωτικά προγράμματα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και θεατρικές παραστάσεις. Είναι ΔΩΡΕΑΝ για σχολικές ομάδες, διεξαγωγή Οκτώβριος-Μάιος.
Εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες
Απευθύνονται σε παιδιά 4-6 και 7-16 ετών, με τους γονείς/συνοδούς τους. Πρόκειται για μουσειοπαδαγωγικές δράσεις οι οποίες αντλούν τη θεματολογία τους από τα εκθέματα του Μουσείου. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ διεξαγωγή Σεπτέμβριος-Μάιος.
Μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις 2019-2020
Για 10η συνεχή χρονιά, οι εκπαιδευτικές μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών απευθύνονται σε σχολικές ομάδες, οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες! Στους ανακαινισμένους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, ελάτε να ανακαλύψετε τις πιο εξελιγμένες ψηφιακές εφαρμογές Augmented & Virtual Reality και να μεταφερθείτε σε ένα μοναδικό διαδραστικό ταξίδι από την αρχαιότητα έως το σύγχρονο ψηφιακό κόσμο! Οι δράσεις ξεκινούν τον Σεπτέμβριο 2019 και θα διαρκέσουν έως τον Ιούνιο 2020.
Για τα σχολεία εδώ
Για οικογένειες εδώ
Διεύθυνση: Πρωτέως 25, 14564 Ν. Κηφισιά
Πληροφορίες: 210 620 1899, 210 620 1999, E-mail: otegroup-museum@ote.gr
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 09:00-17:00 (τελευταία είσοδος στις 16:00), και δύο Κυριακές κάθε μήνα, 09:00-16:00 (δείτε εδώ το πρόγραμμα).
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών
22. Μουσείο Σχολικής ζωής
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) στεγάζεται σε ένα ιδιαίτερο διατηρητέο, νεοκλασικό κτίριο του 1850, στην οδό Τριπόδων 23, στην Πλάκα το οποίο το elniplex έχει επισκεφθεί και έχουμε ιδιαίτερα θετική άποψη για αυτό.
Στη μόνιμη Έκθεση του Μουσείου παρουσιάζεται η ιστορία της εκπαίδευσης μέσα από σχολικά βιβλία και σχολικά αντικείμενα των οποίων η χρονική διάρκεια εκτείνεται σε τέσσερις αιώνες. Η συλλογή του θεωρείται από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Το Μουσείο Σχολικής Ζωής ανανεώνει διαρκώς τις εκθέσεις του και εμπλουτίζει με υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικές επισκέψεις και γνωριμία με την ιστορία της Εκπαίδευσης στο πέρασμα του χρόνου.
Δείτε εδώ όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα 2019-20 για παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
Δείτε εδώ τα εργαστήρια για βρέφη και παιδιά όπως τα Παραμυθοσάββατα (Σάββατο 5 Οκτωβρίου 12:00 Πες μου καφέ αρκούδα τι βλέπεις, του Έρικ Κάρλ, Σάββατο 12 Οκτωβρίου 12:00 Άουτς!, της Scamell Ragnhild, Σάββατο 19 Οκτωβρίου 12:00 Το ψάρι που το λέγανε Ουράνιο Τόξο, του Pfister Markus και Σάββατο 26 Οκτωβρίου 12:00 Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι, της Helen Stephens.
Διεύθυνση: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα
Πληροφορίες : 2103250341, E: info@ekedisy.gr
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00π.μ.–6:00μ.μ.
Σάββατο: 11:00π.μ.–7:00μ.μ., Κυριακή: 11:00π.μ.–7:00μ.μ., ΚΛΕΙΣΤΟ: Δευτέρα
Δείτε το αφιέρωμα του elniplex εδώ
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Μουσείο Σχολικής ζωής και Εκπαίδευσης
23. Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Το νέο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή θα είναι επισκέψιμο για το κοινό από την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019.
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Μια φορά σε έναν πίνακα
Για παιδιά 4-6 ετών
Από τις 12 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή | 10.30 – 12.00
Ο πίνακας αλλιώς κι αλλιώς κι αλλιώς! Άκου το χρώμα της μουσικής, δες τους ήχους και δώσε σχήμα στα χρώματα.
Σχεδιασμός–υλοποίηση: Very Young Contemporary Art (VYCA)
Χώρος διεξαγωγής: Παιδικό Εργαστήριο, Κόστος συμμετοχής: 12€
Litho Chef: Εργαστήριο λιθογραφίας
Για παιδιά 7-9 ετών
Σάββατο 12, 19 & 26/10 και Κυριακή 03, 10, 17 & 24/11 | 12.15 – 14.15
Ανακαλύπτουμε βήμα-βήμα την τέχνη της λιθογραφίας και τυπώνουμε τα δικά μας σχέδια.
Σχεδιασμός–υλοποίηση: Very Young Contemporary Art (VYCA)
Χώρος διεξαγωγής: Παιδικό Εργαστήριο, Κόστος συμμετοχής: 12€
Litho Chef: Εργαστήριο λιθογραφίας
Για παιδιά 9-12 ετών
Κυριακή 13, 20 & 27/10 και Σάββατο 02, 09, 16, 23 & 30/11 | 12.15 – 14.1
Σχεδιασμός–υλοποίηση: Very Young Contemporary Art (VYCA)
Χώρος διεξαγωγής: Παιδικό Εργαστήριο, Κόστος συμμετοχής: 12€
Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος
Η συλλογή βιβλίων του Ιδρύματος αποτελείται από πάνω από 5000 τόμους, στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα. Το υλικό της συλλογής καλύπτει τομείς όπως η Θεωρία και Ιστορία της Τέχνης, η Ζωγραφική, η Γλυπτική, το Σχέδιο, η Χαρακτική, η Αρχιτεκτονική και οι Διακοσμητικές Τέχνες. Περιλαμβάνονται κατάλογοι εκθέσεων, μονογραφίες και τεκμήρια διακεκριμένων ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών, εκδόσεις Μουσείων και Ιδρυμάτων Τέχνης του εξωτερικού, περιοδικές εκδόσεις τέχνης, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά τέχνης κ.ά. Το υλικό της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή είναι διαθέσιμο στο κοινό για επί τόπου ανάγνωση στον χώρο του αναγνωστηρίου κατά τις ώρες λειτουργίας του μουσείου.
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10:00-14:00
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή: 10:00-22:00
Κλειστά: Δευτέρες, 1 Ιανουαρίου, Καθαρά Δευτέρα
Κυριακή του Πάσχα, Δευτέρα του Πάσχα, 25 Μαρτίου, 1 Μαΐου, Αγίου Πνεύματος, 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου, 25 Δεκεμβρίου, 26 Δεκεμβρίου
Εισιτήρια: 8 €, Μειωμένο 6 €
Ομαδικές επισκέψεις: Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή δέχεται επισκέψεις από ομάδες 10 έως 25 ατόμων κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης. Κατά τις ομάδικές επισκέψεις το Ίδρυμα παρέχει την δυνατότητα ξενάγησης με επιπλέον χρέωση. Κάνετε εγκαίρως την κράτηση σας ηλεκτρονικά στην διεύθυνση groupbookings@goulandris.gr , είτε τηλεφωνικώς στο 210 72 52 895.
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Οδός Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35
Τ 210 7252895, F 210 7235467
E info@goulandris.gr
24. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θεωρείται ένα από τα καλύτερα μουσεία για την τέχνη και τον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων διεθνώς. Διαθέτει περισσότερα από 25,000 αντικείμενα, οργανωμένα σε συλλογές, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ό αιώνα και προέρχονται κυρίως από τον ευρύτερο ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο.
Για τον προγραμματισμό σχολικής επίσκεψης είναι απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία με το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (από Δευτέρα έως και Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 15:00). Θα χρειαστεί να δηλώσουν το τηλέφωνο και τη διεύθυνση του σχολείου, καθώς και το ονοματεπώνυμο του/της εκπαιδευτικού που θα συνοδεύει την κάθε σχολική ομάδα και να επιβεβαιώσουν την προγραμματισμένη τους επίσκεψη το αργότερο μία εβδομάδα πριν από την πραγματοποίησή της. Κάθε σχολική ομάδα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 30 μαθητές. Οι περισσότεροι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου είναι προσβάσιμοι για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Η είσοδος στις εκθέσεις του Μουσείου είναι δωρεάν για μαθητές και συνοδούς εκπαιδευτικούς. Το Μουσείο δεν διαθέτει προς το παρόν κυλικείο.
Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να επισκεφθούν το ΒΧΜ με τη σχολική τους ομάδα πρέπει ακόμη να γνωρίζουν ότι:
- Υπάρχει η δυνατότητα η ομάδα τους να συμμετάσχει σε ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.
- Μπορούν να πραγματοποιήσουν μια ανεξάρτητη εκπαιδευτική επίσκεψη επικεντρώνοντας στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους.
- Έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στις επιμορφωτικές-ενημερωτικές συναντήσεις για εκπαιδευτικούς που οργανώνει το Μουσείο.
Εκπαιδευτικές δράσεις εδώ
Ανεξάρτητες εκπαιδευτικές επισκέψεις εδώ
Ομάδες ΑμεΑ εδώ
Οικογένειες εδώ
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα
τηλέφωνο: 213 213 9507, Φαξ: 210 7231883
e-mail: edu.bma_@_culture.gr
Επισκεφθείτε το διαδικτυακά το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο εδώ
25. Μουσείο Λούλη
Εμπνευστής και ιδρυτής του μουσείου είναι ο Νικόλαος Λούλης στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Ο Νικόλαος Λούλης, αργότερα ο γιος του Κωνσταντίνος και ο εγγονός του Νικόλαος συγκέντρωναν αντικείμενα σχετικά με τη σπορά, τον θερισμό, τον αλωνισμό, την άλεση και το ζύμωμα όπως παλιά εργαλεία, μυλόπετρες, χειρόμυλους, παλαιά μηχανήματα των μύλων της οικογένειας, φόρμες ζύμης κ.α.
Διαθέτει μια συλλογή με 500 σφραγίδες πρόσφορου (από τον 4ο μ.Χ. αιώνα έως τον 20ο αιώνα) από 14 διαφορετικές χώρες με παράδοση στην Ορθόδοξη πίστη και αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή του κόσμου. Επίσης, λειτουργεί παραδοσιακό αρτοποιείο όπου οι μικροί επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ζυμώσουν, να ψήσουν και να φτιάξουν το δικό του ζυμωτό ψωμί.
Επίσκεψη σχολείων
Η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη. Για τον προγραμματισμό της επίσκεψης είναι απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία με τη γραμματεία (από Δευτέρα έως και Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 15:00). Θα χρειαστεί να δηλώσουν το τηλέφωνο και τη διεύθυνση του σχολείου, καθώς και το ονοματεπώνυμο του/της εκπαιδευτικού που θα συνοδεύει την κάθε σχολική ομάδα. Η ώρα άφιξης που έχει προκαθοριστεί πρέπει να τηρείται αυστηρά, για την αποφυγή συνωστισμού και την ομαλή ροή των επισκεπτών. Κάθε σχολική ομάδα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 25 μαθητές. Υπάρχει χώρος στάθμευσης για τα σχολικά λεωφορεία.
Διεύθυνση: Σπετσών 1, Κερατσίνι 187 55
museum@loulisgroup.com
Πληροφορίες: 2104090164, fax: 2104090150
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00-16:00
ΚΛΕΙΣΤΟ: Σάββατo, Κυριακή
ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ
Γνωρίστε το μουσείο Λούλη σε αφιέρωμα στο elniplex εδώ
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Μουσείο Άρτου Λούλη
26. Μουσείο Βαρνάβα
Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου στεγάζεται σ’ ένα παλιό αρχοντικό στον Βαρνάβα και φιλοξενεί πάνω από 3000 κεντημένα είδη ψωμιού με διακόσμηση από την Ελλάδα και 40 χώρες του εξωτερικού. Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες θα γνωρίσουν τον κύκλο του ψωμιού από τη σπορά, το ζύμωμα, μέχρι να φτάσει στο τραπέζι αλλά και τα αμέτρητα σχέδια κεντημένου ψωμιού. Τα κεντημένα σχέδια πάνω στο ψωμί, διαφέρουν ανάλογα με την κάθε περιοχή και ανάλογα με την περίσταση, όπως για παράδειγμα σε γάμους ή μεγάλες θρησκευτικές γιορτές. Η έκθεση «οι δρόμοι του ψωμιού» πραγματοποιείται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του Εξωτερικού.
Για τα εκπαιδευτικά προγράμματά παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων πατήστε εδώ
Για τα εκπαιδευτικά προγράμματά δημοτικών σχολείων πατήστε εδώ
Για τα εκπαιδευτικά προγράμματά γυμνασίων και λυκείων πατήστε εδώ
Έκθεση “Οι δρόμοι του Ψωμιού” εδώ
Διεύθυνση: Ανδρούτσου 7 Βαρνάβας, 19014 Βορειοανατολική Αττική
Πληροφορίες: 22950 97870 | 6936891193, 6937822962, e-mail: museo@ilmb.gr
Ωράριο Λειτουργίας: Κυριακή: 10:00 π.μ. – 13:00 μ.μ, Για Δευτέρα-Σάββατο επικοινωνήστε με το Μουσείο
Δείτε το αφιέρωμα του ELNIPLEX εδώ
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Μουσείο Ψωμιού Βαρνάβα
27. Μουσείο Ζωολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Το Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 2,200 τ.μ και χωρίζεται σε διάφορα τμήματα: Ανθρωπολογικό τμήμα, τμήμα θηλαστικών, πτηνών, αμφιβίων και ερπετών, θαλάσσια σπονδυλωτά, έντομα, μαλάκια, θαλάσσια ασπόνδυλα.
Σε ξεχωριστή παρουσίαση παρουσιάζονται η μεσογειακή φώκια, η θαλάσσιες χελώνες, η αρκούδα και τα απειλούμενα πουλιά. Στα διοράματα μπορεί να δει κανείς σκηνές από την αφρικανική σαβάνα, της αρκτική περιοχή, στρουθοκαμήλους στα λιβάδια της Αφρικής και το βιότοπο του αμερικανικού βίσωνα.
Διεύθυνση: Ζωγράφου, Αθήνα
Πληροφορίες: για κλείσιμο ραντεβού: 7274609, για ειδικές πληροφορίες: 7274729, για επιστημονικές πληροφορίες: 7274372 ,fax: 7274619, e-mail: zoolmuse@biol.uoa.gr
Δείτε το αφιέρωμα του ELNIPLEX εδώ
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστήμιου Αθηνών
28. Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς διαθέτει ένα ιδιαιτέρως αξιόλογο δίκτυο μουσείων σε μικρές ελληνικές πόλεις: Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου, Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Μουσείο Μαστίχας Χίου, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας N. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο, Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα. Με αυτά θα ασχοληθούμε σε αντίστοιχο άρθρο για τα μουσεία εκτός Αττικής.
Για την Αθήνα
Για όγδοη συνεχή χρονιά, το ΠΙΟΠ παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ένα πλούσιο πρόγραμμα ποικίλων δράσεων. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέρονται δωρεάν και είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες εδώ. Ειδικά για τα Νηπιαγωγεία, υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής των προγραμμάτων στο σχολείο. Για να δηλώσετε συμμετοχή, προηγείται τηλεφωνική συνεννόηση (πληροφορίες για τα προγράμματα του κεντρικού κτηρίου, Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα: τηλ. 210 3256927, Α. Τράντα, για τα προγράμματα του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος: τηλ. 210 3418051, Αικ. Ζιόβα, για τα προγράμματα της Βιβλιοθήκης ΠΙΟΠ, Σαλαμίνος 72-74, Καλλιθέα: 210 3739552, Δ. Ευαγγέλου) και ακολουθεί γραπτή αίτηση προς το ΠΙΟΠ (piop@piraeusbank.gr).
Ενδεικτικά προγράμματα: Στο ρυθμό του νερόμυλου, Ιστορίες από τη μυθολογία, Ζώα και φυτά…αλλιώς!, Παίζοντας…τότε και τώρα, Αποστολή «Σώστε το πάρκο», Ελάτε να υφάνουμε, Με αφορμή τα πουλιά κ.α.
29. Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος στόχο έχουν να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία του ελληνικού εβραϊσμού, βοηθώντας στην ανάπτυξη της διαπολιτισμικής τους ευαισθησίας. Για να γίνει αυτό με τρόπο ευχάριστο που να ενεργοποιεί τη δημιουργικότητά και την κριτική τους ικανότητα, χρησιμοποιούνται εναλλακτικοί τρόποι παρουσίασης, όπως βιωματική προσέγγιση, θέατρο, μουσική και κατασκευές.
Εκπαιδευτικά προγράμματα που βασίζονται στην μόνιμη έκθεση του Ε.Μ.Ε.
- «Συναγωγή»: να γνωρίσουν τα παιδιά το χώρο προσευχής της εβραϊκής θρησκείας, τα ιερά κείμενα που διαβάζονται στη Συναγωγή, τα έθιμα της λειτουργίας κ.α.
- «Εβραϊκές Γιορτές»: γνωριμία των παιδιών με τις βασικές γιορτές της εβραϊκής θρησκείας, καθώς και με την ευρεία απήχηση του θεσμού των γιορτών σε όλους τους λαούς και όλες τις εποχές.
- «Κύκλος της Ζωής»: γνωριμία των παιδιών με τα βασικά ήθη και έθιμα που συνδέονται με τα στάδια της ζωής ενός Εβραίου, από τη γέννηση μέχρι το θάνατο
Τα τρία παραπάνω προγράμματα λειτουργούν συνδυαστικά και αποτελούν αφετηρία για βασική γνωριμία με την εβραϊκή θρησκεία. Προτείνονται για μαθητές Α΄ και Β΄ Γυμνασίου.
- «Ολοκαύτωμα»: να γνωρίσουν τα παιδιά τι συνέβη στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Μέσα από τα ιστορικά στοιχεία, τις φωτογραφίες και τις μαρτυρίες, μαθαίνουν για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος και συζητούν για τη σημασία των ηθικών ζητημάτων της ζωής.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνδυάζεται με την περιοδική έκθεση του Ε.Μ.Ε. «Μέσα από το φακό του Νισήμ Λεβή» και προτείνεται για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου.
- «Ενδυμασία»: να γνωρίσουν τα παιδιά την ελληνοεβραϊκή παραδοσιακή ενδυμασία, να αντιληφθούν την ιδιαιτερότητα της σεφαραδίτικης και να συγκρίνουν τη ρωμανιώτικη με τις υπόλοιπες ελληνικές ενδυμασίες της ίδιας εποχής κ.α.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προτείνεται σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και μπορεί να συνδυαστεί με τις «Εβραϊκές γιορτές» και τον «Κύκλο της ζωής».
«Ιστορία των Ελλήνων Εβραίων: Οι Εβραϊκές Κοινότητες στην Ελλάδα»: γνωριμία των παιδιών με την μακραίωνη ύπαρξη εβραϊκών κοινοτήτων στην Ελλάδα, από τον 3ο αιώνα π.Χ.
Το πρόγραμμα προτείνεται σε μαθητές Γυμνασίου και μπορεί να συνδυαστεί με τη «Συναγωγή».
- «Μικρός Επιμελητής»: τα παιδιά να γνωρίσουν βιωματικά τις μουσειακές διαδικασίες ένταξης αντικειμένων στη συλλογή.
Το πρόγραμμα αυτό προτείνεται σε μαθητές Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού.
- «Έθιμα»: γνωριμία των παιδιών με παλιά έθιμα των εβραϊκών γιορτών που δεν θυμόμαστε πια.
Το πρόγραμμα αυτό προτείνεται σε μαθητές Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄Β΄, Γυμνάσιου και μπορεί να συνδυαστεί με τις «Εβραϊκές Γιορτές» και τη «Συναγωγή».
- Θεατρικό Δρώμενο «Η ιστορία του Αλμπέρτου»: Στόχος του θεατρικού δρώμενου είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τα γεγονότα που έζησαν παιδιά της ηλικίας τους την περίοδο του πολέμου. Τα γεγονότα που περιγράφονται, αντανακλούν την ιστορική πραγματικότητα και έχουν σαν βάση τις αυθεντικές αναμνήσεις τριών παιδιών που έζησαν τα χρόνια του Ολοκαυτώματος και βρίσκονται στα αρχεία του Μουσείου.
Δείτε εδώ τις μουσειοσκευές του Ε.Μ.Ε και εδώ προσεχή σεμινάρια και εκπαιδευτικές δράσεις.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή: 9.00 – 14.30, Κυριακή: 10.00 – 14.00, Σάββατο: Κλειστά
Είσοδος: Ενήλικες 6 €, φοιτητές 3 €
Τιμή ομαδικής ξενάγησης: 50 € (κατόπιν συνεννόησης)
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος
Νίκης 39, Αθήνα 105 57
Τηλ.: 210 32 25 582, Fax: 210 32 31 577, E-mail: info@jewishmuseum.gr
30. Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου
Το Μουσείο Αυτοκινήτου άνοιξε το 2011 και στεγάζεται στον βιομηχανικού σχεδιασμού Πολυχώρο Capitol Mall, βασισμένου στα πρότυπα του μουσείου Guggenheim της Νέας Υόρκης. Η συλλογή αποτελείται από 310 αυτοκίνητα (συλλογή του Ιδρύματος Θεόδωρου & Γιάννας Χαραγκιώνη). Τα παιδιά θα δουν το αυτοκίνητο των Flintstones το οποίο βρέθηκε στο μουσείο από τα στούντιο του Ηοllywood.
Εκπαιδευτικά προγράμματα για Νηπιαγωγείο και Δημοτικό
STEM Education / Πρόγραμμα Λιλιπούτειοι Μηχανικοί
Για μαθητές Νηπιαγωγείου (4 και 5 ετών). Τα παιδιά κάνουν τα πρώτα βήματά τους στον κόσμο των Θετικών Επιστημών, της Τεχνολογίας και της Μηχανικής. Μέσα από δραστηριότητες με χαρακτήρα παιχνιδιού τα παιδιά εξερευνούν έννοιες, φαινόμενα, δημιουργώντας μια ή περισσότερες κατασκευές κάθε φορά, κάνουν παρατηρήσεις και βγάζουν συμπεράσματα για τον κόσμο γύρω τους.
Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής «Κυκλοφορώ Με Ασφάλεια»
Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών. Πραγματοποιείται με βιωματικό – διαδραστικό τρόπο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου. Οι μαθητές, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των παιδαγωγών, απολαμβάνουν μία ευχάριστη κατανόηση των βασικών κανόνων κυκλοφοριακής αγωγής.
Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής «Γίνε Ιππότης της Οδικής Ασφάλειας»
Έχει σχεδιαστεί από έμπειρους παιδαγωγούς και ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με τη φιλεκπαιδευτική εταιρεία. Υλοποιείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου ενώ έχει λάβει έγκριση από το Υπ. Παιδείας και Ι.Ε.Π..
«Νέο Πρόγραμμα – STEM & Οδική Ασφάλεια»
Ο STEM Education προσφέρει μια μοναδική εκπαιδευτική δραστηριότητα για μαθητές δημοτικού (Δ’,E’,ΣΤ’ τάξη) και προσκαλεί τους μικρούς μας φίλους να κάνουν μαζί τα πρώτα βήματα στον κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε ως όχημα για το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής και της οδικής ασφάλειας. Κατασκευάζοντας και προγραμματίζοντας ρομπότ από τα γνωστά σε όλους LEGO WeDo 2.0 μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε αλγοριθμικά και να δουλεύουμε ομαδικά για να λύσουμε προβλήματα.
«Προγράμματα – STEM / Νέοι Μηχανικοί & LEGO WeDo 2.0»
Σχεδιασμένο για τους μαθητές Α’, Β΄, Γ΄δημοτικού, τους δίνει τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε μικρούς επιστήμονες. Με στόχο πάντα να δώσουν τη λύση σε κάποιο πρόβλημα, μαθαίνουν να συνεργάζονται, κατασκευάζοντας μηχανές με σκοπό να κατανοήσουν της απλές μηχανές όπως τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες, άξονες, μοχλούς, ένα θεμελιώδες κεφάλαιο που δεν διδάσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
RALLY ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
Ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό «κυνήγι θησαυρού». Εξερευνήστε και ανακαλύψτε αυτοκίνητα από το χθες μέχρι το σήμερα, σε τέσσερις διαφορετικές διαδρομές!!Τα παιδιά θα πρέπει να ψάξουν, να παρατηρήσουν, να σκεφτούν και να ζωγραφίσουν για να βρουν την λύση της διαδρομής. Για μαθητές Δ’ Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού.
Δείτε περισσότερα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα εδώ και εδώ.
Διεύθυνση: Ιουλιανού 33-35 & Γ΄Σεπτεμβρίου 74-78, Αθήνα
Πληροφορίες: γενικές πληροφορίες: 210-8816187, Σχολεία και ομαδικές επισκέψεις: 210-8816187, Εταιρικές εκδηλώσεις: 2107279999, E-mail: hmm@charagionis.com
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00 – 14:00, Σάββατο-Κυριακή: 11:00 – 18:00
ΚΛΕΙΣΤΟ: 1 και 2 Ιανουαρίου, 6 Ιανουαρίου, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου, 25 & 26 Δεκεμβρίου
Ξενάγηση: Από την Κυριακή 06/10/19 στις 12:30.
Επισκεφτείτε διαδικτυακά το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτων
***
Η είσοδος στα δημόσια Μουσεία είναι δωρεάν για τις εξής ημερομηνίες:
Σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ.1 του ΦΕΚ B 2173/2016 ελεύθερη είναι η είσοδος σε μεμονωμένα μνημεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο:
- Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους
- Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη – 6 Μαρτίου
- Παγκόσμια ημέρα των μνημείων – 18 Απριλίου
- Διεθνής ημέρα Μουσείων- 18 Μαΐου
- το Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (το τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου εκάστου έτους)
- Τις εθνικές επετείους (25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου)