Η έκθεση Excluded Voices, που δημοσιεύτηκε από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Inclusive Books for Children (IBC) έφτασε στη διαπίστωση ότι τα παιδικά βιβλία με βασικούς χαρακτήρες από μειονοτικές εθνότητες ή άτομα με ειδικές ανάγκες ή νευροαποκλίνουσες γράφονται από εκείνους που δεν μοιράζονται την ταυτότητα του πρωταγωνιστή.
Περισσότερα από τα μισά παιδικά βιβλία με περιθωριοποιημένους βασικούς χαρακτήρες είναι συγγραφέων και εικονογράφων που δεν μοιράζονται την ταυτότητα του πρωταγωνιστή τους, σημειώνει η μελέτη του Inclusive Books for Children. Η μελέτη εντόπισε 568 παιδικά βιβλία που εκδόθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2014 έως το 2023 και περιέχουν βασικούς χαρακτήρες από μειονεκτούσες εθνότητες ή άτομα με αναπηρίες ή νευροαποκλίνουσες συμπεριφορές ή διαταραχές.
Το 78,3% των βιβλίων με μειονότητες ή υποεκπροσωπούμενες ομάδες και κύριους χαρακτήρες μαύρους ή σκουρόχρωμους εν γένει, ήταν δημιουργία λευκών συγγραφέων και εικονογράφων. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τα βιβλία για βρέφη και νήπια που εκδόθηκαν το διάστημα αυτό, το 90,2%, ήταν λευκών συγγραφέων και εικονογράφων, το 83,9% ήταν λευκών δημιουργών που δεν μοιράζονται την ταυτότητα του πρωταγωνιστή και μόνο το 3% των βιβλίων ήταν από δημιουργούς που ανήκουν στις αντίστοιχες περιθωριοποιημένες ομάδες.
Αν κοιτάξουμε σε εθνοτικές ομάδες και προελεύσεις των μειονοτικών ομάδων, τότε θα δούμε ότι από τα 325 εικονογραφημένα βιβλία που εκδόθηκαν με έναν περιθωριοποιημένο κεντρικό χαρακτήρα, μόλις τα 24 περιείχαν κάποιον με προέλευση τη Νότια Ασία, την ώρα που ένα 7-8,5% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχονται από εκείνη την περιοχή.
Αναμφίβολα πρόκειται για σημαντικά ευρήματα, από χώρες που παρακολουθούν στενά τις τάσεις και τα τεκταινόμενα και μπορούν να τα καταγράφουν και να βγάζουν πολύτιμα συμπεράσματα από αυτά.