More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟι Σταχτοπούτες του κόσμου, της Χριστίνας Μανιά (εικ.: Γιώργος Σγουρός)

    Οι Σταχτοπούτες του κόσμου, της Χριστίνας Μανιά (εικ.: Γιώργος Σγουρός)

    Ο μύθος της ιστορίας της Σταχτοπούτας εκτυλίσσεται με διαφορετική πλοκή κάθε φορά σε δέκα συν μια παραμυθένιες ιστορίες που σε ταξιδεύουν από άκρη σε άκρη του πλανήτη. Η Σταχτοπούτα είναι αγαπημένο παραμύθι όχι μόνο για τα παιδιά άλλα και για μεγάλους που θέλουν να νοιώσουν για λίγο και πάλι παιδιά. Σίγουρα οι περισσότεροι αναγνώστες γνωρίζουν την κλασσική ιστορία για το μικρό κορίτσι που είχε μια κακιά μητριά και δυο αδελφές που τη ζήλευαν πολύ. Όμως δεν γνωρίζουν ότι η πασίγνωστη Σταχτοπούτα έχει πολλές αδελφές σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν και περνούν πολλές δοκιμασίες μέχρι να βρουν την ευτυχία.
    Η συγγραφέας Χριστίνα Μάνια μας παρασύρει σ’ ένα ονειρικό ταξίδι και στις πέντε ηπείρους, όπου θα συναντήσουμε διαφορετικούς πολιτισμούς, αλλά και θα ανακαλύψουμε πολλές ομοιότητες και διαφορές, για το μύθο της Σταχτοπούτας. Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι υπάρχουν δέκα ιστορίες με πρωταγωνίστρια τη Σταχτοπούτα συν μια ιστορία από τα Ιμαλάια για τον Σταχτοπούτο που αξίζει να γνωρίσετε.
    Φυσικά η πρώτη ιστορία ξεκινά από την Ελλάδα και τη Σταχτομάρω που χάρη στις δολοπλοκίες των αδελφών της χάνει τη μητέρα της. Όμως το πνεύμα της μητέρας της θα εμφανισθεί στον ύπνο της και θα τη βοηθήσει να μεταμορφωθεί σε όμορφη αρχόντισσα και να πάει στο πανηγύρι καβάλα σ’ ένα άλογο… τη συνέχεια μπορείτε να τη φανταστείτε. Όσο για το γοβάκι θα της πέσει μέσα σ’ ένα πηγάδι την ώρα που θα σταματήσει για να πιει νερό το άλογό της, καθώς γύριζει από το πανηγύρι.
    Η Σταχτοπούτα με το Σημαδεμένο Πρόσωπο είναι η μικρότερη κόρη ενός γέρου σ’ ένα χωριό ινδιάνων,  κάπου ανάμεσα στα βουνά και τις κοιλάδες της Βόρειας Αμερικής. Κατά το μύθο. οι δυο κόρες ήταν κακές και εγωίστριες και έβαζαν τη μικρότερη αδελφή τους να κάνει όλες τις δουλειές. Η μικρή κόρη φρόντιζε να μη σβήσει η φωτιά στη σκηνή και συχνά καιγόταν και γέμισε το σώμα αλλά και το πρόσωπο της με σημάδια και ουλές. Έτσι στο χωριό της έδωσαν το όνομα Σημαδεμένο Πρόσωπο. Υπήρχε και ένας ξακουστός κυνηγός που ήταν αόρατος και θα παντρευόταν μόνο τη γυναίκα που θα κατάφερνε να τον δει πραγματικά…

    Η Σταχτόγατα ήταν η μικρότερη και πιο όμορφη κόρη, που έκανε όλες τις δουλειές και καθόταν συνεχώς στην κουζίνα δίπλα στο φούρνο με τις στάχτες. Μια μέρα, ο πατέρας της έπιασε ένα χρωματιστό ψάρι και η κόρη τον παρακάλεσε να το κρατήσει σε ένα δοχείο με νερό.  Το ψάρι όμως που είχε μιλιά της ζήτησε να το πετάξει μέσα στο πηγάδι της αυλής και θα της ανταποδώσει το καλό που του έκανε. Όσο για το γοβάκι θα της πέσει στα σκαλιά της εκκλησίας και θα την αναζητήσει ο βασιλιάς για να την παντρευτεί. Όμως εκείνη θα διαλέξει εκείνον που ποθεί αληθινά η καρδιά της. Ο μύθος της Σταχτόγατας έρχεται από την Πορτογαλία και λέγεται η Κόρη και το ψάρι.

    Το Κορίτσι και ο Βάτραχος είναι η ιστορία μιας διαφορετικής Σταχτοπούτας από την Αφρική. Το κορίτσι έτρωγε από τα αποφάγια που της πέταγαν η μητριά και η αδελφή της και για να πιει νερό έπρεπε να περπατήσει μέχρι τη λίμνη με τα βατράχια που ήταν έξω από το χωριό. Ήταν καλόκαρδη και μοιραζόταν το λιγοστό φαγητό της με τα βατραχάκια της λίμνης. Ένας βάτραχος με ανθρώπινη λαλιά θα της ανταποδώσει την τόση καλοσύνη, θα πάει στη γιορτή του χωριού αγνώριστη και θα κλέψει την καρδιά του φύλαρχου. Όταν τελειώσει η γιορτή θ’ αφήσει πίσω της το χρυσό βραχιόλι του ποδιού της. Ο φύλαρχος θα τη διαλέξει να γίνει μια από τις γυναίκες του μια και πολλοί άντρες στην Αφρική παντρευόταν πάνω από μια γυναίκες.
    Η Σταχτένια από τη Ιταλία αγαπούσε τη θαλπωρή του σπιτιού και καθόταν συχνά δίπλα στο τζάκι με τις στάχτες. Όταν ο πατέρας της έφυγε για ταξίδι ρώτησε τις κόρες του τι δώρα θα ήθελαν. Οι δυο μεγάλες αδελφές ζήτησαν φορέματα για το Καρναβάλι που πλησίαζε ενώ η μικρότερη ζήτησε να της φέρει μόνο ένα πράσινο πουλάκι. Το πράσινο πουλάκι θα μεταμορφώσει τη Σταχτένια σε μια υπέροχη πριγκίπισσα. Όταν τα μεσάνυχτα θα πρέπει να βγάλουν όλοι τις μάσκες τους, η Σταχτένια θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας. Τα επόμενα δυο βράδια η Σταχτένια θα κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση αλλά θα καταφέρει και πάλι να το σκάσει χάρη στο πράσινο πουλάκι…

    Η Γιε Σεν από την μακρινή Κίνα ήταν πολύ όμορφη και είχε για μοναδικό της φίλο ένα ψαράκι. Όμως η μητριά της το σκότωσε και η Γιε Σεν ήταν απαρηγόρητη μέχρι που είδε στον ύπνο της το ψαράκι να της μιλάει. Το ψαράκι θα την βοηθήσει να πάει στη μεγάλη γιορτή της Άνοιξης με την πιο όμορφη φορεσιά του κόσμου, χωρίς να την αναγνωρίσει κανείς Το κορίτσι θα χάσει το παντοφλάκι με τα χρυσά κεντήματα και ο βασιλιάς θα κινήσει γη κι ουρανό για να βρει σε ποιαν ανήκει το τόσο μικροσκοπικό παντοφλάκι.

    Η κακιά Μητριά από την Ινδία κακομεταχειριζόταν τα παιδιά ενός Βραχμάνου και τα άφηνε νηστικά. Η ζήλια της μεγάλωσε ακόμη περισσότερο όταν γέννησε ένα μονόφθαλμο κοριτσάκι. Η μεγαλύτερη κόρη, που ήταν και η πιο όμορφη μια μέρα ενώ φρόντιζε τον τάφο της μητέρας της βρήκε ένα χρυσό σκουλαρίκι για τη μύτη και το φόρεσε. Όμως καθώς έπλενε τα ρούχα στο ποτάμι της έπεσε το σκουλαρίκι από τη μύτη κι ένα ψάρι που περνούσε το κατάπιε. Το σκουλαρίκι θα βρεθεί από τύχη στο πιάτο του μαχαραγιά και θα σταθεί αφορμή για να αναζητήσει σε ποιαν ανήκει…

    Η Ροδόπη μας ταξιδεύει στην Αίγυπτο όπου το κορίτσι άρπαξαν πειρατές και το πούλησαν σαν σκλάβα σε έναν πλούσιο έμπορο. Οι άλλες σκλάβες τη ζήλευαν και την έβαζαν να κάνει όλες τις βαριές δουλειές. Ένα ζευγάρι σανδάλια κόκκινα σαν τα τριαντάφυλλα και χρυσά σαν τον ήλιο και η αρπαγή του ενός σανδαλιού από ένα γεράκι θα σταθούν αφορμή για να γνωρίσει τον Φαραώ της καρδιά της.

    Βασίλισσα η Όμορφη είναι ο μύθος της Σταχτοπούτας από τη Ρωσία με την ξύλινη κούκλα με τις μαγικές ικανότητες. Η κακιά μητριά στέλνει με δόλο τη μικρή Βασίλισσα στο δάσος να συναντήσει την μάγισσα Μπάμπα Γιάγκα. Όμως η Βασίλισσα θα καταφέρει να περάσει τις δοκιμασίες της κακιάς μάγισσας χάρη στην ξύλινη κούκλα που της είχε χαρίσει η μητέρα της και να φτιάξει το πιο ωραίο λινό που ‘ χε ποτέ δει ανθρώπου μάτι κεντημένο με σπάνια χρυσονήματα. Το ύφασμα θα βρεθεί στο παλάτι του τσάρου και  εκείνος θ’ αναζητήσει το κορίτσι που έφτιαξε το χρυσοκέντητο λινό…
    Η Μαύρη Αγελάδα είναι η μοναδική ιστορία για το αγόρι κακομεταχειριζόταν η κακιά μητριά του και έρχεται από τα Ιμαλάια. Η μαύρη αγελάδα λυπήθηκε το αγόρι και έγινε ο φύλακας άγγελος  του, φρόντιζε να μη του λείπει τίποτα. Μα και το αγόρι την αγαπούσε σαν μάνα του. Χάρη σ’ εκείνη το αγόρι θα αποκτήσει πολλά πλούτη και τα πιο όμορφα χρυσά μαλλιά στον κόσμο. Μια χρυσή μπούκλα από τα μαλλιά του θα σταθεί αφορμή να γνωρίσει την αγαπημένη του και να βρει την πραγματική ευτυχία.
    Μια πανέμορφη κοπέλα από την Ινδονησία η Νταμούρα δε διστάζει να πέσει μέσα στο ποτάμι με τους κροκόδειλους για να πιάσει το σαρόγκ της αδελφής της. Σίγουρα η κακιά μητριά της θα έβαζε τις φωνές και θα θύμωνε πολύ. Το σαρόγκ είναι ένα κομμάτι ύφασμα  σε έντονα χρώματα, που φοριέται γύρω από τη μέση σαν φούστα και απεικονίζει ζώα, φυτά ή γεωμετρικά σχέδια. Η Νταμούρα θα προσέχει το μωρό της κροκοδειλομαμάς και εκείνη θα της ανταποδώσει το καλό με χρυσά νομίσματα. Όταν όμως η μητριά της θα στείλει την κόρη της στο ποτάμι για να πλύνει δήθεν τα ρούχα δεν θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κροκοδειλομαμάς. Η Νταμούρα θα πάει στη γιορτή και θα σαγηνεύσει το βασιλιά, χάρη σ’ ένα ολόχρυσο σαρόγκ  και ένα ζευγάρι χρυσά σανδάλια που θα της δώσει από ευγνωμοσύνη για το μωρό της η μαμά κροκόδειλος.
    Μπορεί λοιπόν η Σταχτοπούτα, να είναι η πιο γνωστή ηρωίδα των παιδικών μας χρόνων όμως δεν είναι η μοναδική, καθώς σε κάθε γωνιά της γης έχει ειπωθεί η ιστορία με διαφορετικό τρόπο. Το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα και περιέχει πληροφορίες για τις τοπικές συνήθειες, τα ήθη κι έθιμα κάθε χώρας. Ένα μαγευτικό ταξίδι στις πέντε Ηπείρους, που θα σας συναρπάσει με την απλότητα του λόγου και τις λεπτομερείς περιγραφές για την κοινωνικοπολιτισμική κατάσταση της εποχής.
    Η εικονογράφηση ανήκει στον Γιώργο Σγουρό και ξεδιπλώνει σε κάθε σελίδα του βιβλίου εικόνες με διαφορετικό ύφος ανάλογα με τη χώρα προέλευσης του μύθου. Έντονα χρώματα και προσωπογραφίες που αποτυπώνουν τα συναισθήματα των ηρωίδων. Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό από φιγούρες κάποιας άλλης εποχής που ξεπηδούν από τις σελίδες του βιβλίου και θαρρείς θα σου διηγηθούν την προσωπική τους ιστορία.
    Το βιβλίο “Οι Σταχτοπούτες του κόσμου” της Χριστίνας Μάνια κυκλοφορεί από τις εκδόσεις mamaya

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Οι Σταχτοπούτες του κόσμου
    Συγγραφέας: Χριστίνα Μανιά
    Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
    Εκδόσεις: Mamaya 2015
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 23×26
    ISBN: 978-618-81789-6-0
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular