More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_dora_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΠαιχνίδιαΟι... σαλάτες του νηπιαγωγείου

    Οι… σαλάτες του νηπιαγωγείου

     

    papoutsosalata_feat

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Στο νηπιαγωγείο έχουν μεγάλη πέραση οι σαλάτες.
    Και είναι τόσο διασκεδαστικές που κάνουν καλό όσο και οι κανονικές σαλάτες της περιβόητης υγιεινής διατροφής.
    Εσείς ποιες σαλάτες ξέρετε; Για να δούμε μερικές:

    Παπουτσοσαλάτα: κάθε μεσημέρι με τα πιτσιρίκια μου, μετά την μεσημεριανή σιέστα, παίζουμε απαραιτήτως παπουτσοσαλάτα. Αφού μαζέψουμε σεντόνια και στρώματα, συγκεντρώνουμε τα παπούτσια μας στο κέντρο της παρέας, τα ανακατεύουμε, τα πασπαλίζουμε με ο,τι μας κάνει κέφι (κάπαρη, κρεμμύδι, λάδι, αλάτι κτλ) και ξεκινάμε να παίζουμε ένα σωρό παιχνίδια. Σε ζευγάρια που ανακοινώνονται επιτόπου (ποιος θα βρει και θα φορέσει γρηγορότερα τα παπούτσια του), παπουτσοψάρεμα όπου τα παιδιά μέσα από την παπουτσοσαλάτα πρέπει να ψαρέψουν με καλάμια (γυμναστικής) τα παπούτσια τους, παπουτσομπάσκετ όπου τα παιδιά πρέπει να βάλουν μέσα σε ένα καλάθι και τα δύο παπούτσια τους. Τελευταία, τα φετινά παιδιά ανακάλυψαν και άλλα παιχνίδια. “Παπουτσοθησαυρός” όπου με λάχνισμα επιλέγουμε τα παπούτσια του παιδιού που θα κρύψω κάπου μέσα στην τάξη κι εκείνα, χωρισμένα σε δύο ομάδες, θα ψάξουν να τα βρουν. Μάλιστα, αναλόγως ποιου παπούτσια κρύβουμε, ονομάζουν το παιχνίδι αντιστοίχως: “παπουτσογιάννης”, “παπουτσογιώργος” κ.ο.κ. Πέφτει πολύ γέλιο και το ζητούν επίμονα.

    Καρεκλοσαλάτα: οι καρέκλες σε πολλά νηπιαγωγεία έχουν καρτελάκια με τα ονόματα των παιδιών. Ανακατεύουμε λοιπόν τις καρέκλες και ζητάμε από τα παιδιά μέσα σε σύντομο διάστημα (και με μουσική έχει πλάκα) να βρουν και να καθίσουν στην καρέκλα που γράφει το όνομά τους.

    Γαντοσαλάτα: χειμώνας τώρα στο κέντρο του και τα γάντια είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να φτιάξουμε την ωραία μας σαλάτα και να παίξουμε (ποιος θα τα φορέσει πρώτος κτλ). Αν τα εμπλουτίσουμε και με σκούφους, κασκόλ κτλ, θα γίνει ακόμα ωραιότερη η σαλάτα.

    Καλτσοσαλάτα: παρόμοιοι τρόποι παιξίματος με τα γάντια και τα παπούτσια.

    Παραμυθοσαλάτα: ή ανακατεύοντας γνωστά παραμύθια. Παίρνουμε ήρωες ή και γεγονότα γνωστών παραμυθιών, γενικά ή γνωστών στην τάξη μας, και μπερδεύουμε την εξέλιξη και τα πρόσωπά τους. Χαμός! Τον κακό λύκο κι όχι τον κύκλωπα συναντά ο Οδυσσέας, ο Πινόκιο λέει ψέματα στον Ποντικό από το Γάντι, η Ραπουνζέλ παντρεύεται τον σκαντζόχοιρο από το Λιγουλάκι Χειμώνας που τελικά μεταμορφώνεται σε πρίγκιπα αφού ξυπνήσει. Τα παραμύθια ανακατεύονται γλυκά και το αποτέλεσμα είναι έξοχο. Ηχογραφήστε το κιόλας για να το ακούτε. Θα είναι το σίγουρο χιτ της τάξης.

    Τραγουδοσαλάτα: μπερδέψτε τα 2-3 αγαπημένα τραγούδια της τάξης. Τραγουδήστε ένα τραγούδι με το ρυθμό ενός άλλου. Το σώσε.

    Χρωμοσαλάτα: έχει πολλές εκδοχές. Η πιο διαδεδομένη είναι η μίξη χρωμάτων κατά το δοκούν ώστε τα νήπια να παρατηρούν το παραγόμενο χρώμα από 2 ή και 3 χρώματα. Άλλος τρόπος είναι το μπέρδεμα των μαρκαδόρων και το ταίριασμα με τα αντίστοιχα καπάκια (αρκεί να μην είναι λευκά).

    Αριθμοσαλάτα: ανακατεύουμε αριθμούς από το 0 ως το 9. Κάθε αριθμός μπαίνει δύο φορές. Κάθε παιδί ρίχνει το ειδικό ζάρι με ενδείξεις 1, 2, 1, 2, ζονκ, διάλεξε εσύ. Ο,τι δείξει το ζάρι. Τα παιδιά πρέπει να τραβήξουν αντίστοιχους αριθμούς, να τους τοποθετήσουν δίπλα δίπλα και να σχηματίσουν έναν αριθμό τον οποίο θα προσπαθήσουν να διαβάσουν. Καλός τρόπος εξάσκησης στα μαθηματικά και σε αριθμούς πάνω από το 20. Στις πρωινές αναφορές αφήνω συχνά τα παιδιά μου να ξεφεύγουν. Οι μήνες έχουν 30 και 31 μέρες, τα παιδιά είναι 24 και 25. Τους μετράμε, τους γράφουμε, τους διαβάζουμε αυτούς τους αριθμούς. Τα μαγνητικά γράμματα και οι αριθμοί μας βοηθούν πολύ σε αυτό. Ασφαλώς δεν τα καταφέρνουν όλοι. Αλλά το πρώτο βαγόνι ήδη τρέχει, το δεύτερο ήδη προσπαθεί να το φτάσει και το τρίτο βαγόνι παρακολουθεί κι ακολουθεί.

    Καλή σας όρεξη, σαλατοφάγοι μου!

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular