Οι διασημότερες φάρσες που έγιναν σε όλον τον κόσμο την Πρωταπριλιά, όπως τις συλλέξαμε από τον Απρίλη Ψεύτη.
Η April Fools Day, η μέρα των Τρελών του Απρίλη, είναι ένα έθιμο παγκόσμιο. Η προέλευση του εθίμου, σύμφωνα με το οποίο κάθε 1η Απριλίου οι άνθρωποι επιδίδονται σε καλοπροαίρετα ψέματα, φάρσες και αστεία με σκοπό το πείραγμα, τη γελοιοποίηση του “θύματος” και εν τέλει τη διασκέδαση, έχει την προέλευση της στη Βορειοδυτική Ευρώπη. Οι δύο επικρατέστερες εκδοχές αναφέρουν τη Γαλλία και τους Κέλτες ως τις πιθανότερες γεωγραφικές αφετηρίες του εθίμου. Δείτε εδώ περισσότερα.
Και ας δούμε τις καλύτερες φάρσες του κόσμου:
ΛΑΒΕΤΕ ΦΑΓΕΤΕ: Αφού ο πολυμήχανος Τόμας Έντισον ανακάλυψε τον φωνόγραφο το 1877, οι συμπατριώτες πίστευαν ότι μπορεί να εφεύρει τα πάντα. Ένας νέος Ντα Βίντσι είχε γεννηθεί και ήταν Αμερικανός. Όταν λοιπόν το γραφείο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε το 1878 ότι ο Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή που μετέτρεπε ακαριαία το χώμα σε δημητριακά και το νερό σε κρασί, λύνοντας το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας, χιλιάδες ήταν εκείνοι που το κατάπιαν αμάσητο. Μέχρι και οι εφημερίδες άρχισαν να αναδημοσιεύουν το άρθρο χωρίς καμία επιφύλαξη. Το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας λύθηκε; Αμ, δε!
ΑΧ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΒΡΕΧΕ: Την 1η Απριλίου του 1978 εμφανίστηκε στο Σίδνει ένα σκάφος ρυμούλκησης ενός γιγάντιου παγόβουνου. Ο Ντικ Σμιθ, ντόπιος εκατομμυριούχος και καλόπαιδο, είχε διαφημίσει ένα φιλόδοξο σχέδιο: θα ρυμουλκούσε ένα παγόβουνο από την Ανταρκτική ως την Αυστραλία. Και επιτέλους φάνηκε ότι τα κατάφερε! Μάλιστα είπε στους κατοίκους του Σίδνει ότι θα χαράξει όλο το παγόβουνο σε μικρά παγάκια, τα οποία θα πωλούσε στο κοινό προς δέκα λεπτά το καθένα. Δεν ήταν όποια κι όποια παγάκια αυτά. Από τα αγνά νερά της Ανταρκτικής υπόσχονταν να βελτιώσουν τη γεύση οποιουδήποτε ποτού. Το ρυμουλκό έφτασε στο λιμάνι. Οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έσπευσαν να καλύψουν την αποκάλυψη. Αχ και να μην έπιανε εκείνη η βροχή! Δε θα αποκαλυπτόταν ο πυροσβεστικός αφρός και η κρέμα ξυρίσματος από τα οποία ήταν πραγματικά φτιαγμένο το παγόβουνο, ούτε και τα λευκά πλαστικά φύλλα που κρύβονταν από κάτω.
Ο ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ: Η σοβιετική εφημερίδα Izvestia δημοσίευσε το 1988 και ενώ ο Ντιεγκίτο ήταν στα ντουζένια του ότι η ποδοσφαιρική ομάδα της Σπάρτακ Μόσχας ήταν σε διαπραγματεύσεις με τον Αργεντινό αστέρα. Η προσφορά τους ήταν ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων και όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Ήταν η πρώτη φορά που η πολύ σοβαρή εφημερίδα Izvestia δημοσίευσε μια φάρσα.
ΝΕΡΑΙΔΑ ΟΚΤΩ ΙΝΤΣΕΣ: Το 2007 ένας σχεδιαστής ψευδαισθήσεων για μάγους ανάρτησε στο site του φωτογραφίες που απεικόνιζαν το πτώμα μικρόσωμης ύπαρξης οκτώ περίπου ιντσών και ισχυριζόταν ότι ήταν τα μουμιοποιημένα απομεινάρια μιας νεράιδας. Όχι, μόνο αυτό αλλά πούλησε τα απομεινάρια της “νεράιδας” στο eBay προς 280 λίρες.
ΤΡΑΒΑ ΜΑΛΛΙ, ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ: Το 1934 η γερμανική εφημερίδα Berliner Illustrirte Zeitung δημοσίευσε ρεπορτάζ για απίθανη εφεύρεση η οποία θα έκανε τους ανθρώπους να πετούν χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη των πνευμόνων του και ένα ζευγάρι πέδιλα του σκι τα οποία θα χρησίμευαν για την τάχα ασφαλή προσγείωση! Ύστερα γύρισαν πλευρό βέβαια αφού πρώτα είχαν ενθουσιάσει μερικά εκατομμύρια αναγνώστες τους!
ΤΟ ΕΛΙΚΟΔΟΧΕΙΟ: Το 2009, ένα ιπτάμενο ξενοδοχείο-ελικόπτερο ήταν υποθετικά έτοιμο να απογειωθεί από τη Νέα Υόρκη προκεικένου να βρει μια νέα τοποθεσία. Η φάρσα οργανώθηκε από εταιρεία μάρκετινγκ που αναζητούσε τοποθεσία για ξενοδοχείο.
ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΟΔΕΝΤΡΑ: Tην 1η Aπριλίου 1957 η ειδησεογραφική εκπομπή του BBC «Πανόραμα» παρουσίασε ρεπορτάζ το οποίο έδειχνε Eλβετούς αγρότες να μαζεύουν από τα δέντρα μακαρόνια! O ρεπόρτερ ανέφερε ότι μαλακός χειμώνας και η εξαφάνιση της σιταρόψειρας έκαναν τη σοδειά των Ελβετών καλύτερη από ποτέ! Τα τηλεφωνήματα έπεσαν βροχή, δείγμα πως η βλακεία είναι αήττητη. Το BBC απάντησε: “να βάλετε το μακαρόνι σε ένα κουτί τοματοπελτέ και να ελπίζετε στο καλύτερο».
ΜΙΑ ΚΑΛΤΣΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΜΟΥ: Την 1η Aπριλίου 1962, στο δελτίο ειδήσεων της σουηδικής τηλεόρασης ο τεχνικός του καναλιού Kjell Stensson ανακοινώνει πως οι τηλεθεατές θα μπορούν πλέον να βλέπουν τα αγαπημένα τους προγράμματα με εξαιρετικά ζωηρά χρώματα. «Tο μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τοποθετήσετε μια νάιλον κάλτσα στην οθόνη της τηλεόρασής σας», τους λέει αναπαριστώντας μάλιστα το εγχείρημα live!
ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ: Την 1η Απριλίου του 1992 οι Times δημοσίευσαν ότι το Βέλγιο διαλύεται παίζοντας με τα νεύρα των νοτίων γειτόνων τους.
ΟΙ ΣΟΠΡΑΝΟ: Το 2014, το King’s College κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο YouTube που περιγράφει λεπτομερώς την απόφασή του να διακόψει τη χρησιμοποίηση αγοριών σοπράνο και αντί αυτών να χρησιμοποιήσουν άντρες που έχουν εισπνεύσει αέριο ηλίου.
ΜΠΙΓΚ ΜΠΑΜΙΑ: Το BBC ανακοίνωσε την Πρωταπριλιά του 1980 πως το ρολόι Big Ben θα λειτουργούσε πλέον με ψηφιακό μηχανισμό ενώ το ιαπωνικό BBC ανέφερε ότι οι δείκτες του ρολογιού θα πωλούνταν στους τέσσερις πρώτους ακροατές που θα επικοινωνούσαν με τον σταθμό. Σπάσανε οι γραμμές όπως καταλαβαίνετε!
ΧΟΡΟΠΗΔΗΞΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΡΗΤΙΚΟ: Tο 1976 ο Bρετανός αστρονόμος Patrick Moore ανακοίνωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι στις 09.47 εκείνης της ημέρας θα συνέβαινε ένα γεγονός το οποίο κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να ζήσει μόνο μια φορά στη ζωή του. O πλανήτης Πλούτωνας θα διερχόταν δίπλα από τον Kρόνο προκαλώντας μια στιγμιαία ευθυγράμμιση της βαρύτητας. O Moore είπε στους ακροατές πως αν χοροπηδούσαν στον αέρα στις 22.47 ακριβώς θα αιωρούνταν για μερικά δευτερόλεπτα. Τα τηλεφωνήματα ήταν εκατοντάδες και πολλοί από τους ακροατές περιέγραφαν ότι χοροπήδησαν και αιωρήθηκαν κιόλας!!
ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΒΡΥΧΑΤΑΙ: Την 1η Απριλίου 1974, οι κάτοικοι στο Sitka της Αλάσκας ξύπνησαν αντικρίζοντας σύννεφα μαύρου καπνού που έβγαιναν από τον κρατήρα του όρους Edgecumbe. Το ηφαίστειο ξύπνησε! Οι άνθρωποι ξεχύθηκαν από τα σπίτια τους φοβισμένοι. Μέχρι να αποδειχθεί ότι όλα ήταν προϊόν του ντόπιου φαρσέρ Porky Bickar που είχε πετάξει εκατοντάδες παλιά ελαστικά μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου και στη συνέχεια έβαλε φωτιά, είχαν χάσει μερικά χρόνια ζωής.
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΞ: Η εφημερίδα Independent δημοσίευσε το 1993 ότι βρέθηκε το χωριό του Aστερίξ από επιστήμονες της Οξφόρδης!