Η πρώτη ιστορία: «Η πρώτη μέρα στο σχολείο»
Ο μικρός Σάββας πήγε νωρίς για ύπνο γιατί την επόμενη μέρα έπρεπε να σηκωθεί νωρίς για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Πράγματι ήταν μια σημαντική μέρα για τον Σάββα, θα γνώριζε τη δασκάλα του, θα έκανε νέους φίλους και θα μάθαινε καινούργια πράγματα στο σχολείο. Όμως και για τους γονείς του ήταν μια σημαντική μέρα γιατί το βλαστάρι τους θα απομακρύνονταν από το σπίτι σε ένα καινούργιο περιβάλλον και η αγωνία του ήταν μεγάλη.
Ξημερώνει η μεγάλη μέρα και Σάββας μαζί με τους γονείς του πηγαίνει σχολείο. Τον κρατούν σφιχτά από το χέρι και τα φιλιά κι οι αγκαλιές δε σταματούν. Η συγκίνηση τους είναι μεγάλη. Ο Σάββας καταλαβαίνει την αγωνία των γονιών του, αλλά ανυπομονεί να συναντήσει το φίλο του το Γιώργο και να πάει στην τάξη του. Μια ανατρεπτική ιστορία για γονείς που αγωνιούν περισσότερο από τα παιδιά για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Τα περισσότερα βιβλία αναφέρονται στο άγχος του αποχωρισμού στην παιδική ηλικία. Όμως υπάρχει και το άγχος των γονιών που είναι υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά τους.
Η δεύτερη ιστορία: «Η ζωγραφιά του Σάββα»
Είναι Σάββατο πρωί και ο Σάββας έχει ήδη ξυπνήσει και είναι στην κουζίνα. Προσπαθεί να κάνει μια ζωγραφιά για το σχολείο του με θέμα: «Πως θα ήθελα τη γειτονιά μου». Ήθελε να κάνει την πιο όμορφη ζωγραφιά, σπιτάκια με κεραμίδια, δέντρα, λουλούδια, πουλιά, πεταλούδες. Οι γονείς του έμειναν έκπληκτοι από την πρωινή άφιξη του μικρού στην κουζίνα και αποφασίζουν να τον βοηθήσουν να κάνει τη ζωγραφιά.
Όμως η παρέμβαση τους είναι καθοριστική και έχει ως αποτέλεσμα να κάνουν τη ζωγραφιά ο μπαμπάς και η μαμά του Σάββα. Πάνω στον ενθουσιασμό τους παρασύρονται και το μόνο που καταφέρνει να ζωγραφίσει ο Σάββας είναι ένα κίτρινο ήλιο. Όταν ο Σάββας μείνει μόνος θα κάνει τη ζωγραφιά από την αρχή σε μια άδεια σελίδα, αφού αντιγράψει τον τίτλο της εργασίας και υπογράψει με το όνομα του. Είναι η δική του εργασία και οφείλει να την κάνει ο ίδιος όπως εκείνος νομίζει.
Πολλοί γονείς έχουν άποψη και επεμβαίνουν όχι μόνο σε ζωγραφιές αλλά και σε εργασίες των παιδιών τους. Άλλοι πάλι γονείς γίνονται πιεστικοί για ένα άρτιο αποτέλεσμα και δημιουργούν άγχος στα παιδιά. Ο γονιός πρέπει να αφήνει ελεύθερο το παιδί να εκφραστεί ελεύθερα.
Η τρίτη ιστορία: « Ευτυχώς που υπάρχουν και οι ψείρες»
Κανείς από την οικογένεια δεν άκουσε το ξυπνητήρι και η ώρα πέρασε. Μόνο ο μικρός Σάββας είχε ξυπνήσει και είχε ετοιμαστεί γιατί εκείνο το πρωί θα πήγαινε εκδρομή με το σχολείο του στο μουσείο Έπρεπε να προλάβουν το πούλμαν και να πάει ο Σάββας την εκδρομή με το φίλο του το Γιώργο και ο μπαμπάς του έτρεχε με το αυτοκίνητο. Ευτυχώς το πρόλαβαν και ο Σάββας επιβιβάστηκε στο πούλμαν χωρίς το σακίδιο του. Οι γονείς του ξεκίνησαν μια τρελή κούρσα να προλάβουν ακόμη μια φορά το πούλμαν. Ο Σάββας έψαχνε να βρει το φίλο του, όμως δεν ήταν στο πούλμαν γιατί αρρώστησε κι έμεινε σπίτι. Καλύτερα να έχανε το πούλμαν, σκέφτηκε απογοητευμένος.
Μετά από λίγο πρόσεξε ότι κάποιος καθόταν δίπλα του, ο συμμαθητής του ο Μάκης με γυρισμένη πλάτη και έδειχνε θυμωμένος. Ανακαλύπτει ότι έχει ξεχάσει το σακίδιο του μαζί και το μεγεθυντικό φακό για να παρατηρήσει τα εκθέματα. Προς έκπληξη του ανακαλύπτει το φακό στην τσέπη του και ξεκινά να εξερευνά την πλάτη του μπροστινού καθίσματος. Τότε έστρεψε ο Μάκης το βλέμμα του και τα δυο παιδιά παρατηρούν μια ψείρα να χώνεται μέσα στην κοτσίδα της Μαρίας.
Το γεγονός στάθηκε αφορμή για να έρθουν πιο κοντά τα δυο παιδιά και να γίνουν φίλοι. Το γεγονός έγινε αφορμή για να αναπτυχθεί μια καινούργια φιλία. Εκεί που νομίζεις ότι όλα πάνε στραβά κάτι απρόσμενο μπορεί να συμβεί και να αλλάξει τα δεδομένα.
Πρόκειται για τρεις ιστορίες που περικλείουν όλη την τρυφερότητα, το πείσμα και την αφέλεια της παιδικής ηλικίας αλλά και την εμπλοκή των γονέων στη ζωή των παιδιών. Σίγουρα όσοι είναι γονείς θα έχουν ζήσει παρόμοια περιστατικά όπως η πρώτη μέρα στο σχολείο και πόσο σημαντική είναι τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.
Γιατί πολλές φορές οι γονείς είναι εκείνοι που βιώνουν το άγχος του αποχωρισμού από τα παιδιά τους και το μεταδίδουν χωρίς να το αντιλαμβάνονται σε εκείνα. Επίσης οι γονείς πολλές φορές προβάλλουν τις δικές τους επιθυμίες στα παιδιά τους και υιοθετούν μια προστατευτική συμπεριφορά απέναντι στο παιδί, που δεν του αφήνει χώρο για προσωπική έκφραση.
Στην παιδική μας ηλικία δημιουργούνται οι πρώτες δυνατές φιλίες που μας συντροφεύουν για πολλά χρόνια. Ένα τυχαίο περιστατικό γίνεται αφορμή για την αρχή μιας φιλίας.
Η συγγραφέας Τασούλα Τσιλιμένη,δίνει εύστοχα και με χιούμορ μαθήματα συμπεριφοράς σε μικρούς και μεγάλους μέσα από καθημερινές οικογενειακές στιγμές. Κεντρικό πρόσωπο και στις τρεις ιστορίες είναι ο Σάββας και οι γονείς του που είναι συνεχώς δίπλα του με κάθε τρόπο.
Με αφηγηματικό λόγο που ρέει και αστείες εικόνες μας βάζει σα θεατές να παρακολουθούμε στιγμές που δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Καταφέρνει να μας προβληματίσει και να μας κάνει να δούμε τα πράγματα διαφορετικά και να θυμηθούμε αξέχαστες στιγμές από την παιδική μας ηλικία! Ιδανικό βιβλίο για μικρούς και μεγάλους!
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ | |
---|---|
Τίτλος: | Οι ιστορίες του Σάββα: Πώς να επιβιώσετε από τους γονείς όταν πάτε σχολείο |
Συγγραφέας: | Τασούλα Τσιλιμένη |
Εικονογράφηση εξωφ.: | Τέτη Σώλου |
Εκδόσεις: | Πατάκης, 2016 |
Σελίδες: | 80 |
Μέγεθος: | 14 Χ 21 |
ISBN: | 978-960-16-6570-2 |