1.000 ευρώ το μήνα πληρώνει σε κάθε μαθητή η κυβέρνηση της Δανίας ως κίνητρο για να σπουδάσει σε κάποιο Πανεπιστήμιο.
Η Δανία διαθέτει μερικά εξαιρετικά πανεπιστήμια (το πανεπιστήμιο της Κοπενχάγης είναι 73ο στον κόσμο). Η κυβένρηση της Δανίας προσπαθεί να ωθήσει τους μαθητές να σπουδάσουν σε κάποιο από τα πανεπιστήμιά της βλέποντας σε αυτή την τακτική δύο πράγματα. Αφενός τη μόρφωση και την προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας, αφετέρου την παραμονή των Δανών και του συναλλάγματος στη χώρα τους.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι φοιτητές δεν πληρώνουν δίδακτρα στα πανεπιστήμιά τους τη στιγμή που στις φημισμένες των πανεπιστημίων Η.Π.Α, κάθε Αμερικανός πληρώνει περίπου 60.000 δολάρια το χρόνο για να σπουδάσει σε κάποιο κολέγιο.
Αυτό πέτυχε τα αποτελέσματα που προσδοκούσε η Δανική πολιτεία, όμως έφερε και κάτι άλλο: τους Δανούς αιώνιους φοιτητές. Αρκετοί από τους φοιτητές, οχυρώθηκαν πίσω από αυτό το μηνιαίο επίδομα και απέφευγαν να αποφοιτήσουν προκειμένου να το εισπράττουν, αδιαφορώντας να σκεφτούν οτιδήποτε για επαγγελματικό προσανατολισμό. Η παραμονή ορισμένων φοιτητών ξεπέρασε τα έξι χρόνια και η δανική λέξη “evighedsstuderende” (αιώνιοι φοιτητές) άρχισε να απασχολεί σοβαρά κυβέρνηση και πολίτες, ιδιαίτερα όσους τελειώναν επιμελώς τις σπουδές τους ή είχαν ήδη ενταχθεί στον παραγωγικό ιστό της χώρας. “Αναφέρεται σε ένα άτομο που δεν ολοκληρώνει ποτέ τις σπουδές του, αλλά συνεχώς διατηρεί το μεταβαλλόμενο πρόγραμμα σπουδών κάθε χρόνο.”
Το 2015, η κυβέρνηση της Δανίας πρότεινε και πέρασε μια μεταρρυθμική τροποποίηση δίνοντας στα πανεπιστήμια περισσότερη εξουσία να ωθήσουν τους σπουδαστές προς την αποφοίτηση. Χιλιάδες ήταν οι φοιτητές που διαμαρτυρήθηκαν για κατάργηση της ελευθερίας τους ενώ οι υπέρμαχοι μιλούν για αποτελεσματικότερο πανεπιστημιακό σύστημα αλλά και καταπολέμηση των 18 μηνών περισσότερων που έκανε κάθε φοιτητής να αποφοιτήσει.
Η τάση από το 2015 μειώθηκε. Αλλά δεν εξαλήφθηκε. Και οι αιώνιοι φοιτητές τελικά δεν είναι μόνο φαινόμενο ελληνικό. Μόνο που εδώ δεν παίρνουν καν τα 1000 ευρώ, αλλά μάλλον τα τρώνε από την οικογενειακή τσέπη. Ζήτω του Παπασταφίδα που έχει κάνει έναν γιο ατσίδα!