patakis_markos banner_elniplex 1068x150
patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
patakis_markos banner_elniplex 1068x150
patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
patakis_markos banner_elniplex 1068x150
patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
patakis_markos banner_elniplex 405x150
patakis_BACK_TO_SCHOOL_405x150
ΑρχικήΕιδήσειςΟι Αμερικανοί πολίτες εμπιστεύονται (ακόμα) τη δημόσια εκπαίδευση και την ελευθερία επιλογής...

Οι Αμερικανοί πολίτες εμπιστεύονται (ακόμα) τη δημόσια εκπαίδευση και την ελευθερία επιλογής βιβλίων

Η συνεχιζόμενη και αυξανόμενη προσπάθεια λογοκρισίας και απαγόρευσης βιβλίων στις Η.Π.Α. δεν δείχνει να αποτελεί ιδιαίτερο ζήτημα για τους πολίτες της χώρας, καθώς την αποδίδουν σε μια φωνασκούσα μειοψηφία με πολιτικά κίνητρα και ιδεολογικό πλαίσιο που κινείται τουλάχιστον στις παρυφές της ακροδεξιάς.

Αυτό έρχεται να φωτίσει μια νέα έρευνα που διεξήχθη από το Ίδρυμα Knight, από το οποίο αντλούμε όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία της έρευνας) που διαπίστωσε ότι η δημόσια συμμετοχή στις προσπάθειες απαγόρευσης των βιβλίων στις βιβλιοθήκες και στα σχολεία είναι περιορισμένη.

Η έρευνα βασίστηκε σε εθνικό δείγμα περισσότερων των 4.500 ενηλίκων. Έξι στους δέκα Αμερικανούς πολίτες αισθάνονται ενημερωμένοι για τις προσπάθειες απαγόρευσης των βιβλίων στα σχολεία και ένας στους τέσσερις γνωρίζει έστω μία προσπάθεια περιορισμού πρόσβασης στην κοινότητά του, όμως μόλις το 3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα, το 2% έχει συμμετάσχει στο πλευρό της διατήρησης της πρόσβασης στα βιβλία και το 1% έχει επιδιώξει να περιορίσει την πρόσβαση σε βιβλία. Ένα 13%, ωστόσο, πιστεύει ότι η πρόσβαση σε βιβλία έχει πράγματι περιοριστεί λόγω αυτών των προσπαθειών.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στους εκπαιδευτικούς και τους σχολικούς βιβλιοθηκάριους. Συγκεκριμένα, το 78% των ενηλίκων είναι σίγουροι ότι τα δημόσια σχολεία της κοινότητάς τους επιλέγουν τα κατάλληλα βιβλία για να διαβάσουν οι μαθητές. Αξίζει όμως να δει κανείς ότι αυτό το ποσοστό διαφοροποιείται αναλόγως του ιδεολογικού ή ευρύτερου status. Το ποσοστό είναι 69% στους (αυτοπροσδιοριζόμενους ως) Ρεπουμπλικάνους, 63% στους Συντηρητικούς, 89% στους Δημοκράτες, 90% στους Φιλελεύθερους, 88% στους γονείς δημόσιων σχολείων, 63% στους γονείς ιδιωτικών σχολείων και 76% στους μη γονείς.

Οι περισσότεροι μάλιστα αναφέρουν ότι πιο ανησυχητικό είναι να περιοριστεί η πρόσβαση των μαθητών σε αξιόλογα βιβλία γνώσεων παρά ότι τους παρέχεται πρόσβαση σε βιβλία που έχουν, υποτίθεται, ακατάλληλο περιεχόμενο.

Το συντηρητικό φάσμα φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερους ενδοιασμούς για τον χειρισμό θεμάτων από το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς όπως οι ηθικές αξίες, το φύλο, η σεξουαλικότητα, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις. Ενώ οι συντηρητικοί αντιπροσωπεύουν το 29% του συνόλου των ενηλίκων, αποτελούν το 57% των υποστηρικτών για τον περιορισμό βιβλίων. Αυτό το ποσοστό το συγκροτούν λευκοί προτεστάντες ευαγγελικοί, ρεπουμπλικάνοι, γονείς με παιδιά σε ιδιωτικά ή θρησκευτικά σχολεία, συντηρητικοί κάθε λογής.

Απέναντί τους βρίσκουν τους δημοκράτες, τους φιλελεύθερους και τους ενήλικες που ανήκουν στην LGBTQ κοινότητα, καθώς επίσης και όλους όσοι υπερασπίζονται την ελεύθερη έκφραση και την ατομική σκέψη. 

Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση προέρχονται από εθνική έρευνα σε 4.567 ενήλικες που διεξήχθη τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2024, με σχεδιασμό, διαχείριση και ανάλυση από την Langer Research Associates. Τα αποτελέσματα έχουν περιθώριο σφάλματος συν ή πλην 1,6 ποσοστιαίες μονάδες για το πλήρες δείγμα.

Τα συμπεράσματα δικά σας και δικά μας.

RELATED ARTICLES

Most Popular