More
    patakis_Amalia_listes_ 1068x150
    patakis_elmer-banner-1068x150
    patakis_Amalia_listes_ 1068x150
    patakis_elmer-banner-1068x150
    patakis_Amalia_listes_ 1068x150
    patakis_elmer-banner-1068x150
    patakis_Amalia_listes_ 405x150
    patakis_elmer-banner-405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΝέες δράσεις, πρωτοβουλίες και στρατηγική του ΕΛΙΒΙΠ

    Νέες δράσεις, πρωτοβουλίες και στρατηγική του ΕΛΙΒΙΠ

    Ο νέος φορέας για το βιβλίο, το ΕΛΙΒΙΠ, δημιούργηθηκε πέρσι για να προωθήσει το ελληνικό βιβλίο διεθνώς, να αναδείξει το βιβλίο ως μέσο μόρφωσης, πολιτισμικής έκφρασης και ψυχαγωγίας, ενώ πλέον αποτελεί τον επίσημο διοργανωτή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

    Εξωστρέφεια, συνέργειες και συντονισμός, δημιουργία δικτύων, ενδυνάμωση των επαγγελματιών του χώρου μέσα από την υποστήριξη και την επιμόρφωση όσων εργάζονται στον κλάδο, επένδυση στην έρευνα και την τεκμηρίωση και καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Αυτοί είναι οι πυλώνες όπως καταγράφηκαν πάνω στους οποίους στηρίζονται οι πρωτοβουλίες του νέου φορέα.

    Η διοικητική συγκρότηση του ΕΛΙΒΙΠ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2024, με την εκπόνηση Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2025. Το οργανόγραμμα προβλέπει 22 θέσεις εργασίας κατανεμημένες σε Τμήματα και Γραφεία που καλύπτουν από την προώθηση των ελληνικών γραμμάτων και τις εκδόσεις μέχρι την έρευνα, τη διοίκηση, τις διεθνείς σχέσεις και τις νομικές υπηρεσίες.

    Ο δίγλωσσος ιστότοπος του ΕΛΙΒΙΠ είναι ένας ενημερωτικός κόμβος για τον κόσμο του βιβλίου, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται η στρατηγική και οι δράσεις του Ιδρύματος. Επίσης, προβάλλει τη δραστηριότητα παραρτημάτων του πρώην Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σε πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια, η Οδησσός, το Βερολίνο, η Τεργέστη, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι και τα Τίρανα, ενώ σταδιακά αναρτώνται ψηφιοποιημένα τεύχη σημαντικών λογοτεχνικών περιοδικών, προωθώντας έτσι τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία είναι η αναβίωση του προγράμματος GreekLit, το οποίο προωθεί τη μετάφραση ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες. Χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το πρόγραμμα καλύπτει έως και το 75% του κόστους μετάφρασης και ενσωματώνει δράσεις δημοσιότητας, ημερίδες, εργαστήρια και την παραγωγή ενημερωτικού υλικού.

    Επίσης, η πρωτοβουλία Phygital Readers, που έχει ενταχθεί στο Ψηφιακό Σχέδιο 2025–2028, ενώνει την παραδοσιακή ανάγνωση με την ψηφιακή αφήγηση, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες AI, όπως επαυξημένη πραγματικότητα, αλλά και podcasts και video trailers.

    Μια νέα δράση του ΕΛΙΒΙΠ είναι και η Πρωτεύουσα του Βιβλίου, ένας νέος θεσμός όπου κάθε άνοιξη θα επιλέγεται μία ελληνική πόλη για να φιλοξενήσει σειρά εκδηλώσεων, με επίκεντρο την τοπική κοινωνία και τους φορείς της. Παράλληλα, οι “Νύχτες Ανάγνωσης” σχεδιάζονται ως βραδινές εκδηλώσεις σε ιστορικούς ή πολιτιστικούς χώρους, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2026.

    Τέλος, το ΕΛΙΒΙΠ σχεδιάζει σε συνεργασία με την την ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, την πρώτη Έκθεση-Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, δημιουργώντας έναν νέο θεσμό αποκλειστικά αφιερωμένο στους νεαρούς αναγνώστες.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular