More
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 405x150
    cluedle banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕιδήσειςΜυρσίνη Ζορμπά: "Να ξαναπιστέψουμε ότι το βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο..."

    Μυρσίνη Ζορμπά: “Να ξαναπιστέψουμε ότι το βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο…”

    Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου η 23η Απριλίου, όπως έχει καθιερωθεί από την Ουνέσκο και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά τονίζει την ανάγκη “να ξαναπιστέψουμε ότι το βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».

    Φώτο από Υπουργείου Πολιτισμού-Συνέντευξη Τύπου στο Ακροπόλ Παλάς

    «Με άλλους τρόπους ίσως από αυτούς που συνέβη παλαιότερα. Αυτούς τους νέους τρόπους χρειάζεται να ανακαλύψουμε, με όραμα, συνεργασία, οργάνωση και μέθοδο» τονίζει.

    Η 23η Απριλίου επελέγη το 1925 από βιβλιοπώλες της Καταλονίας, επειδή ήταν η ημέρα θανάτου του Θερβάντες, συγγραφέα του εμβληματικού Δον Κιχώτη. Το 1995, η Unesco καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, επειδή ήταν η μέρα θανάτου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Η βαρύτητα αυτής της ημερομηνίας ήταν προφανής.

    «Κανείς, δεν μπορεί να φανταστεί ένα μέλλον χωρίς βιβλία και ανάγνωση. Χρειάζεται να επανανοηματοδοτήσουμε τον χώρο του βιβλίου ως έναν χώρο συνάντησης, χώρο διακίνησης ιδεών και συναισθημάτων. Να σκεφτούμε τον ρόλο των βιβλιοθηκών, των κοινοτήτων ανάγνωσης, τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών. Να σκεφτούμε τις ανισότητες ως προς την πρόσβαση στο βιβλίο, τα εμπόδια που υπάρχουν και τους τρόπους να τα υπερβούμε, ιδιαίτερα αναφορικά με τις νεότερες ηλικίες».

    Ο νέος «Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού», που θα έρθει τον Μάιο στη Βουλή είπε η κ. Ζορμπά «έχει στόχο την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης με βάση τις σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων τόσο στον τομέα της εκδοτικής παραγωγής, της διακίνησης και κατανάλωσης βιβλίου, όσο και στις νέες πρακτικές των αναγνωστών με την εξάπλωση των οπτικοακουστικών μέσων και των ψηφιακών εφαρμογών» ενώ για το βαθμό επιρροής της τεχνολογίας σημείωσε πως «πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι σύμμαχος, επεκτείνει και διευρύνει τις δυνατότητες»

    RELATED ARTICLES

    Most Popular