Τι μπορούμε να κάνουμε με μια μεζούρα, μερικά κόκκαλα κι άλλα τόσα παπούτσια; Στα Φυλλαράκια των μαθηματικών, σελίδα 12, με όλα αυτά τα αντικείμενα θα φτιάξουμε μια σκάλα ώστε τα φιλαράκια μας να μπορέσουν να δραπετεύσουν από έναν ψηλό τοίχο. Υπάρχει μόνο ένας περιορισμός, τα αντικείμενα πρέπει να επανάλαμβάνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται ένα μοτίβο. Τα παιδιά σχεδίασαν χαρτινα κόκκαλα, έβγαλαν τα παπούτσια τους και παίρνοντας την μεζούρα που τους είχε φέρει ο Άνω Κάτω, έφτιαξαν το δικό τους μοτίβο, το οποίο έπειτα σχεδίασαν στο χαρτί.
Στόχος μας είναι φυσικά να εξασκηθούμε στην αναγώριση των κανόνων μιας διαδοχής. Όταν γραµµές, σχήµατα, χρώµατα, υφές, τόνοι ακόµα και ανθρώπινες φιγούρες, επαναλαµβάνονται µε τακτική σειρά ή αλληλουχία τότε δηµιουργείται ένα µοτίβο.
Μια καλή πρακτική είναι να ξεκινήσουμε φτιάχνοντας ένα "ανθρώπινο μοτίβο" με τα παιδιά της τάξης ορίζοντας π.χ. ως κριτήριο το φύλο (αγόρι-κορίτσι-αγόρι κλπ). Κατόπιν μπορούμε να παίξουμε με αντικείμενα και καταστάσεις.Η ζωή και η καθηµερινότητα µας είναι γεµάτη από µοτίβα και επαναλήψεις τις οποίες µπορούµε να εκµεταλλευτούµε δηµιουργικά. Οι γλάστρες του σχολικού κήπου, το οικοδμικό υλικό, οι σημαίες, τα μπαλόνια μιας γιορτής μπορούν να μας δώσουν αφορμές για εμβάθυνση στην έννοια.
Προεκτάσεις – σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα
-Το μοτίβο στη μουσική
Τα μοτίβο, είναι μικρή μουσική φράση, ένας πυρήνας που απαρτίζει έναν αυτοσχεδιασμό ή μία σύνθεση.Κάθε μοτίβο είναι ένας μελωδικός πυρήνας, από τον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί ένα μεγαλύτερο σχήμα. Χρησιμοποιώντας τα κρουστά όργανα της τάξης μπορούμε μέσω ενός μοτίβου μπορεί να δομήσει έναν ελεύθερο, ρυθμικό αυτοσχεδιασμό.
-Το μοτίβο στη Λαϊκή τέχνη
Στα υφαντά, τις ποδιές ακόμα και τις γκλίτσες μπορεί κανείς να παρατηρήσει επαναλαμβανόμενα σχέδια, Σχηματοποιημένα γεωμετρικα κοσμήματα είναι τα κτενοειδή μοτίβα (αγκάθια), τρίγωνα που ονομάζονται πριόνα, ανεστραμμένα τρίγωνα αλλά και σιγμοειδή σχέδια, τα λεγόμενα "κλειδιά".
–Το μοτίβο στη ζωγραφική
Η αξιοποίηση του φαινομένου ανάδυσης μιας νέας εικόνας από δύο άλλες είναι μια ενδιαφέρουσα και δημιουργική ιδέα για την τάξη. Πρόκειται για το λεγόμενο μοτίβο «Μουαρέ». Χρησιμοποιούμε δύο διαφάνειες. Στην κάθε μία σχεδιάζουμε ένα μοτίβο αποτελούμενο από τελείες, γραμμές σχήματα. Τοποθετώντας τη μία διαφάνεια πάνω στην άλλη θα δούμε να εμφανίζεται μια νέα εικόνα.Ένα καινούριο μοτίβο!
Μια ακόμα ενδιαφέρουσα ιδέα είναι να τσακίσουμε ένα χαρτί σε διάφορα σημεία κι έπειτα με μολύβι ή ξυλομπογιά να σχεδιάσουμε τα τσακίσματα. Για μεγαλύτερα παιδιά, ενδιαφέρον έχει και η τεχνική zentangle, η οποία θεωρείται και καλή μέθοδος χαλάρωσης από το άγχος.