More
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 405x150
    cluedle banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕγώ & Οι ΆλλοιΜικρός πολίτηςΜια συμμαχία νηπιαγωγείων, ένα βραβείο, δεκάδες δράσεις, ένας μεγάλος στόχος!

    Μια συμμαχία νηπιαγωγείων, ένα βραβείο, δεκάδες δράσεις, ένας μεγάλος στόχος!

    Μια συμμαχία νηπιαγωγείων, ένα βραβείο, δεκάδες δράσεις, ένας μεγάλος στόχος! Δεκαέξι νηπιαγωγεία της Εύβοιας, 42 εκπαιδευτικοί και 450 μαθητές έδειξαν τι σημαίνει συνεργασία, κοινοί στόχοι και όραμα και αγάπη για τον κόσμο που μας περιβάλλει.

    Ήταν το καλοκαίρι του ’19 όταν φωτιές έκαιγαν για μέρες δάση ιδιαίτερης ομορφιάς σε ολόκληρη την Εύβοια, μοναδικούς βιότοπους μεγάλης αξίας. Ήταν το Σεπτέμβρη του ’19  όταν 16 νηπιαγωγεία, μαζί με το παράρτημα της δομής προσφύγων στην Αυλίδα, 42 εκπαιδευτικοί και  450 μαθητές από διάφορα σημεία του νησιού αναλαμβάνουν κοινή δράση με σκοπό την προστασία των δασών, συμμετέχοντας σε ένα eTwinning  έργο, που εμπνεύστηκε η Μαργαρίτα Σαμουτιάν από το Αυλωνάρι σε συνεργασία με τη Λίλιαν Δούμα από τα Λουτρά Αιδηψού. Με ένα λογοπαίγνιο της λέξης δάσος σηματοδοτείται ο στόχος του έργου από τον τίτλο του ακόμη, «Στης Εύβοιας το δάSOS  όλοι μαζί, το μελισσάκι, εγώ και εσύ».

    Μέσα από την ενεργητική μάθηση τα παιδιά κλήθηκαν να παρατηρήσουν και να διερευνήσουν  το φυσικό περιβάλλον αναγνωρίζοντας  τους κινδύνους που απειλούν τη φύση και τα ζώα, να  κατανοήσουν  έννοιες σχετικές με την οικολογία, να  μάθουν για τις φυσικές επιστήμες μέσα από πειραματισμούς , να συνεργαστούν  για να επιλύσουν προβλήματα, να πάρουν συνεντεύξεις από ειδικούς, να κάνουν συμμέτοχους στον αγώνα τους όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους έξω από τα στενά όρια του σχολείου τους.    Ο στόχος τους ήταν  το κοινό πλάνο δράσης να προωθήσει την οικολογική ισορροπία μέσω της ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων για την περιβαλλοντική ευημερία, έτσι ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι –παιδιά, γονείς, ευρύτερη κοινωνία-  να αυξήσουν το ενδιαφέρον και να προάγουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, υιοθετώντας οικολογική στάση και προσφέροντας εναλλακτικές και πρακτικές λύσεις.

    Ήταν τον Ιανουάριο του ’20 όταν η ομάδα αποφασίζει να στείλει το μήνυμά της πέρα από τα σύνορα του νησιού,  παίρνοντας μέρος στο μαθητικό διαγωνισμό τραγουδιού του European Schoolradio «Καν’ το ν’ ακουστεί, 2020», με θέμα “Ο πλανήτης Γη εκπέμπει σήμα κινδύνου”. Έτσι, ξεκινά μία σκυταλοδρομία μεταξύ των συνεργαζόμενων  σχολείων, τα οποία γράφουν και τραγουδούν στίχο στίχο ένα τραγούδι-αποτύπωση των στόχων του έργου τους, το οποίο αποδίδουν και στη νοηματική.

    Ήταν τον  Απρίλιο του ’20 όταν κερδίζουν το πρώτο βραβείο ακροατών ανάμεσα σε 100 υποψηφιότητες σχολείων όλων των βαθμίδων από την  Ελλάδα και την Κύπρο. Ήταν τον ίδιο Απρίλιο που ενώ τα σχολεία είναι κλειστά καταφθάνει σε αυτά ρομποτικός εξοπλισμός (beebot) που είχε εγκριθεί και χορηγηθεί από την Περιφέρεια Στερεάς μετά από αίτημα των 2 συντονιστριών του προγράμματος  το Φεβρουάριο του ’20, προκειμένου να ενισχυθεί η εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από την εισαγωγή της εκπαιδευτικής  ρομποτικής, δίνοντας νόημα  και στο δεύτερο μέρος του τίτλου του έργου που βάζει το μελισσάκι-έξυπνο ρομπότ  (beebot) ισότιμα στην ομάδα δράσης.

    Είναι ακόμη  Απρίλιος  του ’20 και από τη μία ως την άλλη άκρη της Εύβοιας κάποια παιδιά διερευνούν, προβληματίζονται, παίρνουν αποφάσεις, σκέφτονται δημιουργικά, γιατί  ενώ τα σχολεία είναι κλειστά, το πρόγραμμα συνεχίζει να είναι ενεργό μέσα από τη συγκινητική συνεργασία των γονέων και των εκπαιδευτικών, προσαρμόζοντας κατάλληλα τις δράσεις από το σπίτι.

    Και αν όλα ήταν διαφορετικά θα ήταν το Μάιο του ’20 που τα 16 σχολεία θα έπαιρναν μέρος στο διαγωνισμό εκπαιδευτικής  ρομποτικής  του WRO στην Αθήνα, δίνοντας άλλη μια δυνατή φωνή στο έργο τους, στο μεγάλο τους στόχο!

    Είναι 2020, η οικολογική ισορροπία έχει διαταραχθεί επικίνδυνα  με αποκλειστικό υπεύθυνο τον άνθρωπο και αυτό οραματίζονται να αλλάξουν κάποιοι εκπαιδευτικοί πλάθοντας έναν άλλο άνθρωπο, υπεύθυνο,  καλλιεργημένο και ενεργό.

    Στο πρόγραμμα «Στης Εύβοιας το δάSOS όλοι μαζί, το μελισσάκι, εγώ και εσύ» συμμετέχουν τα νηπιαγωγεία:  1ο Λουτρών Αιδηψού,  Αυλωναρίου,  Αγ. Αποστόλων,  Βαθέος Αυλίδας και Δομή προσφύγων, 4ο Βασιλικού,  Δύστου,  Μαντουδίου,  2ο Ν. Αρτάκης, Νεοχωρίου,  Πάλιουρα,  Πηλίου, Φύλλων, 4ο Χαλκίδας, 14ο Χαλκίδας, 23ο Χαλκίδας, 33ο Χαλκίδας.

    ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ…

    • Αναγνώρισαν δέντρα, βρήκαν την ηλικία τους, μέτρησαν εμπειρικά το ύψος τους, έφτιαξαν δεντροταυτότητες
    • Ανακάλυψαν το ζωικό και φυτικό πλούτο των δασών της Εύβοιας
    • Έκαναν ανακύκλωση και κομποστοποίηση
    • Έφτιαξαν ανθόκηπους και λαχανόκηπους
    • Κατασκεύασαν δέντρα, έφτιαξαν χριστουγεννιάτικα στολίδια, μοναδικά παιχνίδια επαναχρησιμοποιώντας άχρηστο υλικό
    • Εκφράστηκαν μέσα από την τέχνη δημιουργώντας μία ψηφιακή πινακοθήκη της φύσης
    • Γνώρισαν τις φυσικές επιστήμες, έκαναν πειραματισμούς
    • Μελέτησαν την έννοια του οικοσυστήματος
    • Κατανόησαν την άρρηκτη σχέση του ανθρώπου με τη φύση
    • Τρύπωσαν στο μαγικό κόσμο των μελισσών
    • Πήραν συνεντεύξεις από ειδικούς (μελισσοκόμους, πυροσβέστες κ.α.)
    • Έμαθαν για τον εμπρησμό, για την προστασία από τη φωτιά, για την πρόληψη
    • Έφτιαξαν ηλεκτρονικά βιβλία και παιχνίδια, ψηφιακά λεξικά, χάρτες διαδρομών για το beebot
    • Οργάνωσαν μια μετακινούμενη βαλίτσα, το “Κουτί της Φύσης”, γεμάτη με εκπαιδευτικό υλικό, υλικό της φύσης και ένα beebot  με  χάρτες  περιβαλλοντικών διαδρομών
    • Έστειλαν δελτία τύπου επικοινωνώντας τις αρχές που θα βάλουν τις βάσεις για μία βιώσιμη πόλη/χωριό

    RELATED ARTICLES

    Most Popular