Τίτλος: Ζωγραφίζω όπως…
ο Ντε Κίρικο και μαθαίνω για τη γεωμετρία της προοπτικής
Συγγραφέας: Χασάπης Δημήτρης
Σειρά: Μαθαίνω μαθηματικά μέσα από την τέχνη
Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Γονιδάκη
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες: 24
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Αύγουστος 2016
ISBN: 978-618-03-05765-0
Αγόρασέ το
Η σειρά των βιβλίων που φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την Τέχνη ενώ παράλληλα τα εξασκεί αβίαστα σε ενότητες των Μαθηματικών εμπλουτίστηκε πρόσφατα με νέους τίτλους. Στο βιβλίο Ζωγραφίζω όπως ο Ντε Κίρικο και μαθαίνω για τη γεωμετρία της προοπτικής τα παιδιά προσεγγίζουν τις έννοιες της προοπτικής και της γεωμετρίας.
Στην αρχή του βιβλίου, όπως άλλωστε και σε κάθε βιβλίο της σειρά, ο αναγνώστης βρίσκει ένα σύντομο βιογραφικό του καλλιτέχνη αλλά και μαθηματικές έννοιες που αξιοποίησε στο έργο του.
Ο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους του 20ου αιώνα, επιλέχθηκε από τον Δημήτρη Χασάπη για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα απόδοση της έννοιας της προοπτικής.Τα παιδιά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, καθοδηγούνται με εύληπτο τρόπο πως να σχεδιάσουν αντικείμενα τριών διαστάσεων στο χαρτί που έχει φυσικά δύο διαστάσεις, με αφορμή τον πίνακα Ανατέλλων ήλιος στη πλατεία, 1976.
Αλλά και άλλες ενδιαφέρουσες ιδέες όπως το σημείο φυγής και ο ορίζοντας προσεγγίζονται στις σελίδες του βιβλίου προσκαλώντας τα παιδιά σε πειραματισμούς και ανακαλύψεις. Κι επειδή οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά σε ένα βιβλίο, είναι πολύ σημαντική η κοινοποίηση του ιστότοπου για περαιτέρω πληροφόρηση των εκπαιδευτικών, των γονέων αλλά και γιατί όχι, και των μαθητών.
Τίτλος: Ζωγραφίζω όπως…
ο Κλέε και μαθαίνω για την ισότητα και
την ομοιότητα των σχημάτων
Συγγραφέας: Χασάπης Δημήτρης
Σειρά βιβλίου: Μαθαίνω μαθηματικά μέσα από την τέχνη
Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Γονιδάκη
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες: 24
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Αύγουστος 2016
ISBN: 978-618-03-0575-3
Αγόρασέ το
Ο Πάουλ Κλέε είναι γνωστός κι αγαπημένος ζωγράφος που με το έργο του επηρέασε τις περισσότερες καλλιτεχνικές τάσεις της μοντέρνας τέχνης. Τα πολλά κι έντονα χρώματα αλλά και η χρήση των σχημάτων είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της τέχνης του που χαρακτηρίστηκε “ανήθικη” στη ναζιστική Γερμανία.
Ο Δημήτρης Χασάπης με αφορμή το έργο του Κλέε προσεγγίζει έννοιες όπως η ισότητα και η ομοιότητα των σχημάτων. “Παίζει” με έννοιες όπως η αντιστροφή και η μεταφορά, θυμίζοντάς μας ότι τα μαθηματικά υπάρχουν στην καθημερινότητά μας και μπορούσε να τα προσεγγίσουμε με πολλούς, διαφορετικούς κι ενδιαφέροντες τρόπους εκτός από την σχολική αποστήθιση.
Στο βιβλίο οι μικροί αναγνώστε θα βρουν κίνητρα να δημιουργήσουν αξιοποιώντας έννοιες που έχουν διδαχθεί στο σχολείο συνθέτοντας και μετουσιώνοντας τη γνώση σε ένα προσωπικό, καλλιτεχνικό δημιούργημα που τους εκφράζει. Πήγη έμπνευσης θα αποτελέσουν Τα φυτά στην άμμο, (1927), Στο στιλ του Καιρουάν (1914) αλλά και το αγαπημένο Κάστρο και Ήλιος (1928). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη, ο Δημήτρης Χασάπης προτείνει περιήγηση στον συγκεκριμένο ιστότοπο.