More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_dora_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    ΑρχικήELNIPLEX+ΑρθρογραφίαΜάξιμουμ δύο ώρες την ημέρα τα παιδιά στις οθόνες αλλιώς...

    Μάξιμουμ δύο ώρες την ημέρα τα παιδιά στις οθόνες αλλιώς…

    Τα παιδιά που περνούν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα και πάνω μπροστά σε κάποια οθόνη έχουν χειρότερη μνήμη, γλωσσικές δεξιότητες, ταχύτητα επεξεργασίας εντολών, επίπεδα προσοχής και δεν μπορούν να επικεντρωθούν εύκολα σε κάποια άλλη δραστηριότητα.

    Η έρευνα που δημοσιεύθηκε από το επιστημονικό περιοδικό The Lancet- Child and Adolescent Health και στην οποία συμμετείχαν 4.524 παιδιά ηλικίας μεταξύ 8 και 11 ετών, διαπίστωσε ότι όσα είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ψυχαγωγικού χρόνου σε κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ και έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια είχαν πολύ χειρότερες γνωστικές δεξιότητες.

    Οι συστάσεις της έρευνας ήταν σημαντικές: βραδινός ύπνος μεταξύ 9 και 11 το αργότερο, σωματική άσκηση μιας τουλάχιστον μιας ώρας την ημέρα και παρακολούθηση οθονών λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα προσφέρουν σημαντικά καλύτερες δεξιότητες. Όμως, μόλις ένα στα 20 παιδιά τηρούσε αυτές τις τρεις συστάσεις.

    Το 50% των παιδιών τηρούσε την σύσταση καλού ύπνου, το 37% την σύσταση για λιγότερο από δύο ώρες οθόνες και μόλις το 18% τη σύσταση φυσικής άσκησης για μία ώρα την ημέρα. Το 5% που τηρούσε και τις 3 συστάσεις είχε το υψηλότερο σκορ στις έρευνες.  Το 29% των παιδιών, σχεδόν 1 στα 3 δεν πράττει καμιά από τις τρεις συστάσεις.

    Οι ερευνητές λένε ότι οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο περιορισμού του χρόνου της οθόνης και την εξασφάλιση επαρκούς βραδινού ύπνου για τα παιδιά τους, καθώς και την ενθάρρυνση της σωματικής άσκησης.

    Παράλληλα, πιστεύουν ότι πολλοί ακόμα παράγοντες λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών, όπως ο αντίκτυπος του μπλε φωτός στον εγκέφαλο και το γεγονός ότι ο χρόνος που δαπανάται για τα gadgets είναι χρόνος που θα μπορούσε να δαπανηθεί σε άσκηση, ύπνο ή συμμετοχή σε πιο κοινωνικές ή διανοητικές δραστηριότητες.

    Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Νοσοκομείου Παιδιών του Ινστιτούτου Ερευνών του Ανατολικού Οντάριο, το Πανεπιστήμιο της Οτάβα και το Πανεπιστήμιο Carleton και χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

    Και τώρα που τα είπαμε ξανά και ξανά και ακόμα μία έρευνα επαληθεύει αυτό που υποψιάζεστε, αγαπητοί φίλοι που έχετε παιδιά… καλή η τεχνολογία, αλλά επιτέλους είναι μία όψη της ζωής. Περιορίστε άμεσα το χρόνο ενασχόλησης των παιδιών σας με τις οθόνες εξηγώντας τους και όχι επιβάλλοντάς τους τι ακριβώς συμβαίνει.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular